Έπεσαν υπογραφές για την ύδρευση της ανατ. πλευράς του Νομού από τη λίμνη Σμοκόβου


Ένα μεγάλο έργο για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία μπαίνει στη φάση της υλοποίησης, τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Ύδρευση Ανατολικής Πλευράς Π.Ε Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου, Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής Ύδατος», προϋπολογισμού 29,1 εκατ. ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει τα έργα μεταφοράς και διανομής ύδατος σε 40 οικισμούς της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας από τη λίμνη του Σμοκόβου, τα οποία ξεκινούν από την δεξαμενή διυλισμένου ύδατος, κατάντη του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού το οποίο τροφοδοτείται από την Λιμνοδεξαμενή δίπλα στην έξοδο της σήραγγας Λεονταρίου. Το συνολικό μήκος των δικτύων ανέρχεται σε 186,8 km περίπου και περιλαμβάνει 3 τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Όπως ανέφερε κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα στη Θεσσαλία. Είναι ένα έργο πνοής, καθώς στο σύνολό του, θα δώσει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης 40 οικισμών των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά. Με το έργο αυτό παρέχεται πλέον καλής ποιότητας πόσιμο νερό για τους πολίτες, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για παρέμβαση που αφορά 55.000 κατοίκους η οποία αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η ύδρευση ολόκληρης της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου είναι ένα έργο μείζονος σημασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, να πίνουν καθαρό και ασφαλές νερό, από τον ταμιευτήρα του Σμοκόβου».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν διαχρονικά ώστε να φτάσει το έργο στη διαδικασία της υλοποίησης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικά οφέλη, που προκύπτουν στην τοπική οικονομία και κοινωνία, με τη διάχυση κοινοτικών κονδυλίων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Απ’ την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που βελτιώνει το επίπεδο ζωής πολλών χιλιάδων Καρδιτσιωτών. Είναι γνωστό ότι σήμερα η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων υδρεύεται από υπόγειες πηγές, οι οποίες όμως ίσως είναι επιβαρυμένες με νιτρικά ή και άλλες δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ουσίες. Για να πετύχουμε την υλοποίηση του έργου, απαιτήθηκε μια σειρά από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να συνδράμουν αποφασιστικά στην προώθηση του. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από την πρώτη στιγμή που η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, έθεσε το θέμα στον περιφερειάρχη κ Αγοραστό, αμέσως το υιοθέτησε και αγωνίστηκε μέχρι τέλους για να φτάσουμε στο αίσιο αποτέλεσμα. Έτσι με την οριστική ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ, με ποσό χρηματοδότησης περίπου 43 εκ. ευρώ, η πολιτεία αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Επίσης καθοριστικός ήταν ο ρόλος των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, που παρενέβησαν, όπου αυτό χρειάστηκε. Ιδιαίτερα θέλουμε να σταθούμε στην αρίστη συνεργασία που είχαμε με τη δημοτική αρχή Σοφάδων. Τέλος οφείλουμε να εξάρουμε το σπουδαίο έργο των υπηρεσιακών παραγόντων της Περ. Ενότητας Καρδίτσας, καθώς αυτοί ήταν που έδωσαν τη σκληρότερη μάχη, για να ετοιμαστούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μελέτες, που μας οδήγησαν σε θετική κατάληξη.

Ο δήμαρχος Σοφάδων και Πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης Σμοκόβου κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος έκανε την εξής δήλωση: “Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς σήμερα μπήκε η σφραγίδα της κατάκτησης ενός κοινού στόχου που διεκδικήθηκε διαχρονικά και διαπαραταξιακά από όλους τους τοπικούς πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και αναπτυξιακούς φορείς. Σήμερα παίρνουν οριστικά τέλος τα πάθη του συγκεκριμένου έργου που επί 15 και πλέον χρόνια πέρασε από μυριάδες κύματα. Η συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη θετική αυτή εξέλιξη υπήρξε καταλυτική. Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική καθώς ξεκινάει η κατασκευή ενός έργου που θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων 40 οικισμών. Σε τρία χρόνια περίπου οι κάτοικοι της ανατολικής πλευράς της ΠΕ Καρδίτσας θα απαλλαγούν οριστικά απ’ το χαμηλής ποιότητας πόσιμο νερό των γεωτρήσεων το οποίο είναι “εμπλουτισμένο” με νιτρικά και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία. Ο ένας εκ των δυο σκοπών κατασκευής της τεχνητής Λ. Σμοκόβου επιτεύχθηκε πλέον. Θέλω να παρακαλέσω τον Περιφερειάρχη να πάρει την πρωτοβουλία για μια συνάντηση με όλους τους τοπικούς πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και αναπτυξιακούς φορείς προκειμένου να εξετάσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συνέχιση κατασκευής του κλειστού αρδευτικού δικτύου Σμοκόβου που αποτελεί τον πρωταρχικό και κύριο σκοπό της Λίμνης.”

Αναλυτικά η εργολαβία με τίτλο «Ύδρευση Ανατολικής Πλευράς Π.Ε Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου, Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής Ύδατος» αποτελεί το 2ο υποέργο από τα 6 συνολικά υποέργα που εντάχθηκαν στην Πράξη τίτλο «Ύδρευση Ανατολικής Πλευράς Π.Ε Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου» με συνολικό προϋπολογισμό 42,713,225.80 €.Η πράξη και όλα της τα υποέργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) 2007-2013. Η κατασκευή των δικτύων ύδρευσης αποτελεί το μεγαλύτερο από τα 6 υποέργα με προϋπολογισμό μελέτης που ανέρχεται σε 29.175.600 € με ΦΠΑ. Κύριος του έργου είναι ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Σμοκόβου και Φορέας Υλοποίησής του είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μειοδότης του έργου αναδείχθηκε από διεξαχθέντα διαγωνισμό η εργοληπτική εταιρεία Ενιπέας Α.Ε και το ποσό της υπογραφείσας σύμβασης είναι 17.908.239,70 € (με Φ.Π.Α.). Τα υποέργα της πράξης είναι τα εξής:

1. Έργα Αποθήκευσης & Επεξεργασίας Νερού

2 Έργα Μεταφοράς και Διανομής Ύδατος

3. Τεχνικός Σύμβουλος

4. Δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας

5. Έργα Αρχαιολογίας

6. Αποζημίωση Ηρτημένης Εσοδείας

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ.

Τα έργα διανομής και μεταφοράς ύδατος στους οικισμούς της περιοχής μελέτης ξεκινούν από την δεξαμενή διυλισμένου ύδατος (5.000 m3), κατάντη του Διυλιστηρίου, το οποίο τροφοδοτείται από την Λιμνοδεξαμενή δίπλα στην έξοδο της σήραγγας Λεονταρίου. Η κατασκευή των έργων κεφαλής θα γίνει με άλλη εργολαβία, ο διαγωνισμός δημοπράτησης της οποίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Από την δεξαμενή εκκινούν τρεις κεντρικοί Κλάδοι Α, Β και Γ, οι οποίοι διακλαδίζονται κατα σημεία με τοπικούς κλάδους που οδηγούν στις υδατοδεξαμενές ή υδατόπυργους των υδροδοτούμενων οικισμών.

Ο κύριος κλάδος Α (ανατολικός κλάδος) οδεύει βορειοανατολικά και διακλαδίζεται βόρεια προς το Πέτρινο και δυτικά προς τον οικισμό Αγ. Δημητρίου. Ο ως άνω κλάδος τροφοδοτεί τους υδατόπυργους ή τοπικές δεξαμενές των οικισμών: Ασημοχώρι, Γραμματικό, Νέο Ικόνιο, Γεφύρια, Πασχαλίτσα, Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Ηλίας, Ιτέα, Αστρίτσα, Συκέαι, Πέτρινο και Άγιο Δημήτριο.

Ο κύριος κλάδος Β (κεντρικός κλάδος) οδεύει βόρεια και καταλήγει τελικά στην υφιστάμενη δεξαμενή Τιτανίου (λόφος Τιτανίου). Ο ως άνω κλάδος τροφοδοτεί τους υδατόπυργους ή τοπικές δεξαμενές των Σοφάδων και του Παλαμά καθώς και των οικισμών Καππαδοκικό, Άγιος Βησσάριος, Μοσχολούρι, Κυψέλη, Πύργος Κιερίου και Καλυβάκια. Ο κεντρικός κλάδος θα καταλήγει στην υφιστάμενη δεξαμενή Τιτανίου από όπου θα τροφοδοτούνται επιπλέον του Παλαμά οι οικισμοί : Κοσκινάς, Μεταμόρφωση και Βλοχός. Επίσης ο οικισμός του Παλαμά θα μπορεί να τροφοδοτηθεί (εναλλακτικά) και ανεξάρτητα κατ΄ ευθείαν από τον κλάδο του εξωτερικού υδραγωγείου, με τη εφαρμογή μειωτή πίεσης.

Ο κύριος κλάδος Γ (δυτικός κλάδος) οδεύει βορειοδυτικά και στη συνέχεια διακλαδώνεται βόρεια όπου καταλήγει στους οικισμούς Άμπελος και Ανώγειο και βορειοδυτικά, όπου καταλήγει στον οικισμό Ζαΐμι. Ο ως άνω κλάδος τροφοδοτεί τους υδατόπυργους ή τοπικές δεξαμενές των οικισμών: Λεοντάρι, Αχλαδέα, Ανάβρα, Κέδρος, Λουτρό, Παλιούρι, Δαφνοσπηλιά, Καλλιφώνιο, Ζαϊμιο, Φιλία, Μαυραχάδες, Δασοχώρι-Μελισσοχώρι, Ανώγειο και Άμπελο. Για τους οικισμούς Λεοντάρι, Παλιούρι και Δαφνοσπηλιά προβλέπεται η κατασκευή τοπικών αντλιοστασίων τροφοδοσίας των υφιστάμενων τοπικών δεξαμενών.

Κατά τους υπολογισμούς του δικτύου διανομής ύδατος και αποκλειστικά στην υδραυλική διαστασιολόγηση αυτού, συμπεριλήφθηκαν – βάσει της εγκεκριμένης Προμελέτης – ορισμένοι οικισμοί οι οποίοι δεν υπάγονται στον Σύνδεσμο Ύδρευσης Σμοκόβου, αλλά γεωγραφικά βρίσκονται μέσα στην περιοχή μελέτης. Οι οικισμοί αυτοί είναι η Ματαράγκα, το Ερμήτσι, το Μάρκο, οι Γοργοβίτες, το Ψαθοχώρι (το οποίο τροφοδοτείται από τον υδατόπυργο του Κοσκινά), ο Αμπελώνας (ο οποίος τροφοδοτείται από τον υδατόπυργο του Φύλλου), οι Εργατικές Κατοικίες Τσιγγάνων που βρίσκονται στους Σοφάδες και το Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) Παλαμά.

Η πρόβλεψη της επιπλέον παροχετευτικότητας ενός τόσο σημαντικού έργου για την περιοχή, όπως το δίκτυο μεταφοράς και διανομής ύδατος από τον ταμιευτήρα Σμοκόβου, έγινε για την περίπτωση που μελλοντικά δημιουργηθεί η ανάγκη για την υδροδότηση και των οικισμών αυτών.

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα το συνολικό μήκος των δικτύων ανέρχεται σε 190 km περίπου. Προβλέπεται επιπλέον η τοποθέτηση πλήρους συστήματος τηλεελέγχου και αυτοματισμού λειτουργίας του δικτύου.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Κόκκαλη – Κουβέλη Γεωργία, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ευάγγελος Λέμας και Ορέστης Ψαχούλας,ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, η δ/ντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας και ο ανάδοχος του έργου.

Προηγούμενο άρθρο Επισκέψεις Αγοραστού και φορέων του Νομού σε υπηρεσίες και ιδρύματα
Επόμενο άρθρο Ικανοποίηση Παπαλού για την ύδρευση της ανατ. πλευράς του Νομού από τη λίμνη Σμοκόβου