Ειδήσεις

Αίτημα προς την Περιφέρεια για να κηρυχθεί ο Δ. Παλαμά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Ο Δήμαρχος Παλαμά έστειλε αίτημα προς τη Περιφέρεια Θεσσαλίας για να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των τεράστιων προβλημάτων και ζημιών που έχουν δημιουργηθεί στις καλλιέργειες και στις υποδομές του Δήμου εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης του Σαββατοκύριακου.

Αναλυτικά το αίτημα αναφέρει τα εξής:

Η σφοδρή βροχόπτωση που άρχισε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 21-5-2016 και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 22-5-2016, δημιούργησε και δημιουργεί ακόμα τεράστια προβλήματα στο αγροτικό οδικό δίκτυο, στο δίκτυο άρδευσης όπως επίσης και σε πάνω από 65.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα.

Συγκεκριμένα:

Στη Δ.Ε. Φύλλου το βράδυ του Σαββάτου υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας στο ύψος της Υπέρειας Φαρσάλων, αφού έσπασε σε ένα σημείο το προστατευτικό ανάχωμα, με αποτέλεσμα χιλιάδες κ.μ. νερού να πλημμυρίσουν αγρούς της περιοχής και να καταστρέψουν καλλιέργειες και αγροτικό οδικό δίκτυο. Ο Ενιπέας μετά το ύψος του φράγματος του εμπλουτισμού που έχει κατασκευαστεί στην Υπέρεια παρέσυρε όλα τα πρόχειρα φράγματα που είχε κατασκευάσει ο Δήμος κατά μήκος του όπως επίσης παρακείμενα αντλητικά συγκροτήματα και παράλληλα κατέκλεισε με νερό τα παρακείμενα χωράφια. Έγιναν τεράστιες καταστροφές στις Τ.Κ. Λεύκης, Ορφανών, Φύλλου, Συκεώνας, Ιτέας και Πετρίνου. Τα νερά είναι εγκλωβισμένα ακόμα μέσα στους αγρούς μιας και όλα τα αποστραγγιστικά ή αρδευτικά κανάλια είναι γεμάτα νερό και δεν έχουν από κάπου να εκτονωθούν.

Στη Δ.Ε. Παλαμά ο μεγάλος όγκος νερών που συσσωρεύτηκαν στους ποταμούς Σοφαδίτη, Λείψιμο, Ιταλικό, Φερσαλίτη, Καλέτζη και Μέγα, τους έκανε να υπερχειλίσουν και να δημιουργήσουν τα ίδια με παραπάνω προβλήματα σε καλλιέργειες, πρόχειρα φράγματα και αγροτικό δίκτυο, αντλίες άρδευσης και πίνακες αγροτικού εξηλεκτρισμού.

Τα ίδια προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην Δ.Ε. Σελλάνων από την υπερχείλιση του ποταμού Μέγα (τα προβλήματα ήταν πιο έντονα και από την κατασκευή της Ε65 μιας και δεν έχουν ολοκληρωθεί τα παράλληλα έργα) και των χειμάρρων Βουβουλίνας και Ξυλάστρας και Βελά.

Για τους παραπάνω σοβαρούς  λόγους ζητάμε να κηρυχθεί ο Δήμος Παλαμά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΑΜΑ

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Η. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

 

Προηγούμενο άρθρο Αυτά είναι τα πρώτα έργα του Πακέτου Γιουνκέρ που αφορούν την Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Στην Καρδίτσα για τις καταστροφές ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ