Ειδήσεις

Αναβαθμίζεται ενεργειακά και εκσυγχρονίζεται το Διοικητήριο της Περιφέρειας


Στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Διοικητηρίου της, στη Λάρισα, προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το επόμενο διάστημα υπογράφεται η σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 3.870.870 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

«Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων είναι αναγκαία αν θέλουμε να μιλάμε για τον  εξορθολογισμό του Δημοσίου» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. « Σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, προχωράμε άμεσα στην ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας, στο κέντρο της Λάρισας. Εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία του κτιρίου, ενισχύουμε την απόδοση των εργαζομένων  προσφέροντας ένα φιλικό και «υγιή»  χώρο εργασίας και εξοικονομούμε  σημαντικούς χρηματικούς πόρους, από τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων, τους οποίους μπορούμε να διαθέσουμε για τη βελτίωση των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη τη Θεσσαλία. Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική αναβαθμίζουμε  συνολικά 54 δημόσια κτίρια στην Θεσσαλία, επενδύοντας  45 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Το πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας  έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Παρεμβάσεις

Το υφιστάμενο κτίριο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο κέντρο της πόλης της Λάρισας, Ενεργειακής Κατηγορίας Ζ, προβλέπεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Β, με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

  • Εφαρμογή εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης στις τοιχοποιίες και στο δώμα του κτηρίου.
  • Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων του κτηρίου.
  • Αλλαγή όλων των κλιματιστικών μηχανημάτων (split units) παλαιάς τεχνολογίας.
  • Αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας με νέα τύπου LED χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
  • Αντικατάσταση του παλαιού λεβητοστασίου με τοποθέτηση συστοιχίας λεβήτων με σύστημα αντιστάθμισης για των περιορισμό της κατανάλωσης θερμικών φορτίων
  • Σύστημα αυτοματισμού BEMS για την ορθότερη κατανομή και διαχείριση των ηλεκτρικών φορτίων.

Με την υλοποίηση του έργου, προβλέπεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του κτιρίου.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με την Ένωση Τυφλών Β. Ελλάδος