Πρωτοσέλιδο

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Διοικητήριο Καρδίτσας


Στην ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Καρδίτσας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής του εν λόγω έργου προϋπολογισμού 1.900.000,00 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς το κτίριο είχε μελετηθεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κατά την περίοδο δημοπράτησή του, ενώ ο νέες αλλαγές στον Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), έφεραν νέα δεδομένα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Στόχος μας ως αιρετή Περιφέριεα είναι να δημιουργήσουμε ένα διοικητήριο, το οποίο θα αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα και την περιοχή. Με την ολοκλήρωση του έργου και με βάση τα νέα δεδομένα Κλιματισμού- Θέρμανσης– Αερισμού, Θερμομόνωσης Κελύφους, Φωτισμού και Εγκατάστασης Συστήματος Κεντρικής Ενεργειακής Διαχείρισης, το κτίριο πρόκειται πλέον να καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων. Επιπρόσθετα κατατάσσεται πλέον στην Κατηγορία Β΄ και θα επιτυγχάνεται  μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, της τάξης του 40%. Παράλληλα μέσω της κατασκευής του έργου αυτού δημιουργηθήκαν-στηριχθήκαν θέσεις εργασίας και έπεσε χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε τα εξής: «Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, έθεσε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Π.Ε. Καρδίτσας, προ των ευθυνών της σχετικά με την κατασκευή ενός δημόσιου κτηρίου που να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες. Με το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα και τις νέες αρχιτεκτονικές μελέτες, καλύπτονται εργονομικά οι ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας  και εφαρμόζονται οι σύγχρονες τάσεις σχεδιασμού γραφειακών χώρων. Επίσης, με την τροποποίηση των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών καθίσταται πλήρης η ανταπόκριση του κτιρίου στους νέους ισχύοντες κανονισμούς ενεργειακής απόδοσης, ενώ διασφαλίζεται από κάθε άποψη η δυνατότητα συμμετοχής της Π.Ε. Καρδίτσας στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Δημόσιας Διοίκησης».

Το έργο καλύπτει:

  • την εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού– θέρμανσης– αερισμού VRF Heat Recovery και ολοκληρωμένων μονάδων ανάκτησης θερμότητας και των απαιτούμενων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ισχυρών ρευμάτων.
  • την εγκατάσταση νέου τύπου φωτιστικών σωμάτων, λαμπτήρων LED, καθώς και ανάπτυξη συστήματος ελέγχου φωτισμού με εγκατάσταση αυτόνομων ανιχνευτών ελέγχου φωτιστικών και ανιχνευτών κίνησης.
  • την εγκατάσταση σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών με δυνατότητα παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
  • την εγκατάσταση αναβαθμισμένου κεντρικού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και ελέγχου του κτιρίου (BEMS).

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τη Δυτική Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Συνεργασία με ιδιώτες για την Παυσιλυπούπολη 2017-2018