Ειδήσεις

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Καρδίτσα


Τι έμαθαν οι Καρδιτσιώτες από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα; Ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε ικανοποιητικά: “…η πολιτεία είχε προειδοποιήσει. Είχαμε προειδοποιήσει πριν από το φαινόμενο. Δράσαμε κατά τη διάρκεια του φαινομένου”. Τέτοιο θράσος!

Ότι για τις πλημμύρες δεν φταίνε διαχρονικά οι κυβερνήσεις- άλλωστε η δική του μας θύμισε ότι είναι “γνωστής αποτελεσματικότητας”(;!)- αλλά η κλιματική αλλαγή και τώρα -ναι τώρα- θα γίνουν  “...ακριβείς, στοχευμένες προβλέψεις για τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα”!! Δεν μας είπε όμως, ποια αντιπλημμυρικά έργα έκαναν στην περιοχή; Τέτοια απαξίωση της ζωής και της νοημοσύνης του λαού!

Καμιά ευθύνη δική του και των δικών του. Βέβαια ποιος έχασε την τσίπα για να τη βρουν σημερινοί και παλιότεροι διαχειριστές. Αλλά, από τη μια χαμήλωσε το πήχη των προσδοκιών για τους πληγέντες, από την άλλη -προκλητικότατα- επανάφερε τη λογική της ατομικής ευθύνης. Δήλωσε: “…Μας προέκυψε αυτή η φυσική καταστροφή. Θα την αντιμετωπίσουμε. Να έχετε εμπιστοσύνη και στις δυνατότητες της κρατικής μηχανής και στο κράτος το οποίο πρέπει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν αυτοί το έχουν περισσότερο ανάγκη. Αλλά, να εμπιστευτείτε και εσείς και να κλείσω με αυτό και με τις δικές σας δυνατότητες”. Δίχως σπίτι, δίχως δουλειά, δίχως παραγωγή, δίχως εισόδημα, και με λειψή -και όποτε- αποζημίωση, οι πληγέντες θα είναι υπεύθυνοι αν δεν τα καταφέρουν…

Και κλείνουμε με την ταχύτητα των αποζημιώσεων που ο ίδιος δεσμεύτηκε να ελέγχει ακολουθώντας όπως είπε το υπόδειγμα των πλημμυροπαθών της Εύβοιας. Να ξέρουν οι Καρδιτσιώτες ότι οι αιτήσεις για αποζημίωση στην Εύβοια τελειώνουν 30/9. Δυο μήνες μετά την καταστροφή. Οι αιτήσεις. Γιατί για τις αποζημιώσεις, ψυχή βαθιά. Τέτοια ταχύτητα.

Ο λαός της Καρδίτσας που είδε το βιος του να παρασύρεται από τα λασπόνερα καλείται για μια ακόμη φορά να υποστεί τα βάρη της καταστροφικής πολιτικής τους. Γιατί δεν είναι ούτε η “θεομηνία”, ούτε η “κακιά ώρα”, ούτε καμία από τις γνωστές δικαιολογίες των κυβερνώντων. Είναι η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που ίδια κι απαράλλαχτη εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες: φτώχεια και θυσίες για το λαό, κέρδη και προνόμια για το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Την έζησε ο λαός στην Ηλεία, στη Μάνδρα, στο Μάτι, στην Εύβοια. Και την ζει καθημερινά όλος ο λαός μέσα από τη λεηλασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του.

Αυτήν την πολιτική μόνο ο ίδιος μπορεί να την ανατρέψει. Και ο λαός της Καρδίτσας όχι μόνο δεν πρέπει να περιμένει, αλλά πρέπει από σήμερα να οργανώσει την πάλη του για την άμεση και πλήρη αποζημίωσή του.

Προηγούμενο άρθρο Καταγραφή και αποτίμηση ζημιών σε οικίες του Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Μ. Βορίδης: Συμψηφίζονται τα τέλη εκτίμησης του ΕΛΓΑ για τους πληγέντες αγρότες