Ειδήσεις

Ανεύθυνοι ή πονηροί; – Του Ηλία Σχορετσανίτη, Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ


Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι να καταδείξουμε στους δημότες-ψηφοφόρους λάθη, παραλείψεις και «σκοτεινά» σημεία στη διοίκηση του Δήμου. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε σύντομοι, αλλά η σειρά των γεγονότων μας υποχρεώνει να αναφέρουμε κάποια πράγματα προκειμένου να κατανοήσετε το νόημα των γραφομένων.

Στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία σύσσωμης της αντιπολίτευσης, θέτοντας ως θέμα την επιστροφή στο Δήμο Καρδίτσας της παραχωρηθείσας έκτασης στο Άγιο Νικόλαο προκειμένου να κατασκευαστεί το αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ Καρδίτσας. Η παραχώρηση έγινε το 2003 και ισχύει ως το 2023, σύμφωνα με ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφηκε μεταξύ Δήμου και ΕΠΣΚ. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, ενώ η ΕΠΟ και ο εργολάβος θεωρούν το έργο ολοκληρωμένο!

Με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχής έγιναν ΔΣ τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2015 προκειμένου να επιστραφεί η έκταση στο Δήμο. Τα στοιχεία που μας δόθηκαν τότε, ως Δημοτικούς Συμβούλους, ήταν η παλαιά απόφαση του ΔΣ για την παραχώρηση της έκτασης, καθώς και το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφει τότε. Ένα συμφωνητικό που δε θα υπέγραφαν ούτε «τσοπάνηδες», καθώς ήταν πολύ ασαφές, χωρίς δικλείδες προάσπισης των συμφερόντων των δύο μερών, στην ουσία των ίδιων των πολιτών.

Δόθηκε μια προθεσμία στην ΕΠΣΚ να καταθέσει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, αλλά αυτό δεν κατέστει δυνατόν, γιατί δεν υπήρχαν πόροι για την ολοκλήρωσή του. Παρήλθε το μισό 2016 και το φθινόπωρο του ίδιου έτους έγινε εκ νέου ΔΣ για το ίδιο θέμα και αποφασίστηκε να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή για να συζητηθεί το θέμα. Έγινε και η διαπαραταξιακή και αρχές του 2017, απέστειλε ο Δήμαρχος επιστολή στην  ΕΠΟ, όπου απάντησε ότι το έργο ολοκληρώθηκε για αυτούς, οπότε δεν μπορούν να βοηθήσουν σε κάτι. Έκτοτε ο ζήλος της δημοτικής αρχής για ανάκληση της απόφασης παραχώρησης κόπασε.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Απριλίου αντιλήφθηκα ότι ο διπλανός μου συνάδερφος κ. Αντωνίου είχε στα χέρια του μια παλαιά Σύμβαση Χρησιδανείου (μεταξύ Δήμου και ΕΠΣΚ!) συνταχθείσα από συμβολαιογράφο. Την πήρα στα χέρια μου να την αναγνώσω και διαπίστωσα ερωτώντας ότι μόνο μία συνάδερφος της αντιπολίτευσης την είχε στα χέρια της, η κ. Τσιρέπα, νομικός.

Όταν διαμαρτυρήθηκα εντόνως ερωτώντας «γιατί δεν μας δόθηκε το έγγραφο προκειμένου να σχηματίσουμε ορθή άποψη για το θέμα;» έλαβα απάντηση που δεν περίμενα. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το έγγραφο αυτό είχε «χαθεί» και με «κάποιο τρόπο» ήρθε στη γνώση του το 2017 και αν το ήθελα «θα μπορούσα να το ζητήσω, γιατί το ανέφερε σε ΔΣ που έγινε το 2017 (σσ Ιούνιο), αλλά το ανέφερε και σε δημοσιεύματα στον τύπο». Αυτό ήταν το έγγραφο που έκανε το Δήμο να «κάνει πίσω» στο θέμα της ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης. Αυτό ήταν το νέο δεδομένο που ανέτρεπε τη στάση της Δημοτικής Αρχής και θεώρησαν καλό να το αναφέρουν μόνο προφορικά, και όποιος το «το έπιασε, το έπιασε», δηλαδή μόνο η δικηγόρος…

Ένα τόσο σημαντικό έγγραφο έπρεπε να δοθεί πάραυτα σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους τη στιγμή που βρέθηκε και όχι να κοιτάμε το Δήμαρχο στο στόμα και να ψάχνουμε λέξη-λέξη τις δηλώσεις και συνεντεύξεις του προκειμένου να ανακαλύψουμε τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη δουλειά μας, που δεν είναι άλλη από την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών.

Αφού, όμως, ο Δήμαρχος θέλει να γίνουμε ντέντεκτιβ, ας γίνουμε, και ας απαντήσει σε εσάς τους Δημότες για μια σειρά ερωτημάτων, όπως και η διοίκηση της ΕΠΣΚ που δεν είναι άμοιρη ευθυνών ως αντισυμβαλλόμενο μέρος.

Πρώτον τί πάει να πει το έγγραφο είχε «χαθεί» και «με κάποιον τρόπο» ήρθε στα χέρια του το 2017; Συμπτωματικά λίγο πριν ασκηθούν πιέσεις με πλήρη χρηματοδότηση από την Ερασιτεχνική Αναγέννηση για τη δημιουργία του δικού της Αθλητικού Κέντρου στον Άγιο Νικόλαο. Εκθέτει την Υπηρεσία ο κ. Δήμαρχος; Υπάρχει ή δεν υπάρχει υπεύθυνος για αυτά τα λάθη; Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου διατηρεί ή όχι αρχείο Συμβάσεων; Πού βρέθηκε και από ποιον το έγγραφο; Γιατί η υπηρεσία δεν μας το έστειλε; Γιατί τόση ασάφεια; Τι προσπαθεί ο Δήμαρχος να αποκρύψει με μισόλογα; Συρθήκαμε όλοι σε Συμβούλια και κουβεντολόι ελλείψει στοιχείων, γιατί ένα έγγραφο είχε χαθεί και εμφανίστηκε ξαφνικά και μάλιστα δε δόθηκε στους Συμβούλους.Μήπως υπάρχουν και άλλα «χαμένα» έγγραφα κ. Δήμαρχε και πρέπει να ψάχνουμε όλες τις δηλώσεις σας και τις συνεντεύξεις μήπως βρούμε τίποτε άλλο;

Από την άλλη πλευρά, ας αναγνωρίσουμε ότι πράγματι το έγγραφο είχε χαθεί και βρέθηκε τυχαία από αρχείο χιλιάδων εγγράφων σε μια χρονικά «περίεργη» συγκυρία. Να έχουμε το καλό ερώτημα, το άλλο αντισυμβαλλόμενο μέρος, η ΕΠΣ Καρδίτσας, το είχε χαμένο και αυτή; Γιατί όσες φορές ήρθε στο ΔΣ Καρδίτσας η διοίκηση της ΕΠΣΚ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «Χρησιδάνειο» ως το 2016;

Άρα ή είχε χαμένο το έγγραφο και η ΕΠΣΚ ή επιμελώς το απέκρυπτε και το εμφάνισε στο Δήμαρχο την κατάλληλη στιγμή για να κάνει πίσω στο θέμα της ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης της έκτασης.

Το να έχουν χάσει ταυτόχρονα και οι δύο συμβαλλόμενοι (Δήμος και ΕΠΣΚ) ένα τόσο ουσιώδες έγγραφο το θεωρώ υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας. Μήπως ο «κάποιος τρόπος» που περιήλθε αυτό το έγγραφο στα χέρια του Δήμου ήταν η ΕΠΣ Καρδίτσας; Ας βγει δημοσίως η Διοίκηση της ΕΠΣΚ να μας πει εάν τη Σύμβαση Χρησιδανείου την είχε στην κατοχή ή γνώση της, ή την είχαν και αυτοί «χαμένη» ως το 2017. Μήπως η διοίκηση της ΕΠΣΚ «δούλευε» και το Δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί είχε ένα χαρτί το οποίο αγνοούσε ο Δήμος, ενώ θα μπορούσε από την πρώτη στιγμή να το κοινοποιήσει; Ποιος βγήκε κερδισμένος από αυτή τη στάση; Ο αθλητισμός; Ελπίζω ειλικρινά να το είχε «χαμένο» το έγγραφο και η ΕΠΣ Καρδίτσας. Καλύτερα ανεύθυνοι παρά πονηροί.

Το σημείο που θέλουμε να καταλήξουμε είναι ότι όλοι κοπτόμαστε για τη νεολαία, για χώρους άθλησης, για αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών. Δυστυχώς, όμως, αυτοί που πρέπει να δώσουν το πρώτοι παράδειγμα είναι αυτοί που κατέχουν τις θέσεις εξουσίας, αλλά διακρίνονται από ανειλικρίνεια, δεύτερες σκέψεις και προσωπικά πάθη που επισκιάζουν την αξιοποίηση της θέσης τους για την προκοπή του τόπου. Και οι κάτοχοι των θέσεων εξουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από την εικόνα του ίδιου του λαού, των αρρωστημένων εαυτών μας.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Κώστα Τσιάρα με τον Πρέσβη Βελγίου και Βέλγους βουλευτές
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Μια μικρή κάστα κομματικών στελεχών επιχειρεί να ελέγξει Περιφέρειες και Δήμους