Ειδήσεις

Ανοίγει την Παρασκευή η αυλαία του 34ου Π.Φ.Ε.Θ.


Όλα είναι έτοιμα για το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει από 9 έως 18 Μαρτίου 2018 η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συνδιοργανωτές: η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας. Συμπαραστάτης η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Μαρτίου οι διοργανωτές παραχώρησαν σχετική συνέντευξη τύπου, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου να ανακοινώσουν το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας-Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Γιώργος Ντενίσης και από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας ο Πρόεδρος Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Βαγγέλης Σίμος, ο Γεν. Γραμματέας Χρήστος Τσιαλούκης, η Ειδική Γραμματέας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Ζωή Βαϊοπούλου, ο Έφορος Γιάννης Καραντάνας και το μέλος Βασίλης Αγραφιώτης.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος

Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είναι και φέτος μαζί μας για να ομορφύνει τις πρώτες ανοιξιάτικες νύχτες. Πρόκειται για ένα θεσμό που καταξιώθηκε μέσα στην πάροδο του χρόνου, αλλά και μέσα από την συστηματική και εργώδη προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι του πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ κάνει την Καρδίτσα γνωστή στο πανελλήνιο, αφού για αρκετές ημέρες η πόλη μας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη της Ελλάδας.

Η επιτυχία του θεσμού είναι δεδομένη και αυτό το αποδεικνύουν οι αξιόλογες συμμετοχές των θεατρικών σχημάτων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όπως το αποδεικνύει και το κοινό που κάθε βράδυ γεμίζει την αίθουσα. Αυτή η μεγάλη επιτυχία, οδηγεί και εμάς ως αιρετή περιφέρεια να στηρίζουμε το θεσμό και να προσπαθούμε να ανέβει ακόμη πιο ψηλά.

 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός

Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας είναι σταυροδρόμι Τέχνης, συνεργασίας και φορέων. Μέσα από το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική η Καρδίτσα θα βρεθεί στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Είναι μια κατάκτηση για την περιοχή μας. Μια κατάκτηση την οποία διατηρούμε και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε αγαστά όλοι οι φορείς της Καρδίτσας. Πέρα δε από την καλλιτεχνική διάσταση το Φεστιβάλ συμβάλει θετικά και προς μια αναπτυξιακή διαδικασία.

 

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος

Η Καρδίτσα για 10 ημέρες θα βρίσκεται στο κέντρο του θεατρικού ενδιαφέροντος με μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων με τον καλύτερο τρόπο. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Εμείς ως Δήμος Καρδίτσας στηρίζουμε τη διοργάνωση και υλικά και με την παραχώρηση του Κινηματοθεάτρου. Καλούμε το θεατρόφιλο κοινό να στηρίξει και φέτος όλες τις εκδηλώσεις. Καλή θέαση σε όλους.

 

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Ντενίσης

Είναι γεγονός ότι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του πολιτιστικού κόσμου της χώρας μας, ως ένας σημαντικός θεσμός με εξαιρετική δυναμική που κάθε χρονιά βελτιώνεται. Αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε όλους εσάς, που τόσα χρόνια αναδεικνύετε τον πολιτισμό μας με μεράκι.

Η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αποτελεί βασικό συστατικό ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, από πληθυσμιακές ομάδες με ειδικές δεξιότητες.

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος

Οι 25 συμμετοχές δείχνουν την αξία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας στον πνευματικό κόσμο της χώρας μας. Από αυτές επιλέγησαν οι 8 καλύτερες που θα διαγωνισθούν αρχίζοντας από το Σάββατο 10 Μαρτίου. Το Φεστιβάλ όμως θα ανάψει τα φώτα του την Παρασκευή με μια συναυλία αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και θεατρικό ελληνικό τραγούδι με ένα δικό μας παιδί, την Ευτυχία Μητρίτσα. Πέραν των 8 παραστάσεων καθ ΄ όλο το δεκαήμερο θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια από τα τιμώμενα πρόσωπα που θα είναι η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου και ο μεγάλος εικαστικός-ζωγράφος Κώστας Τσόκλης ο οποίος το Σάββατο 17 Μαρτίου σε ένα εικαστικό γεγονός θα παρουσιάσει σε βιντεοπροβολή 120 έργα του και θα ακολουθήσει συζήτηση για την πορεία της σύγχρονης τέχνης στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο. Επίσης Σεμινάρια θα παραδώσουν και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής της οποίας το καλλιτεχνικό βάρος είναι πολύ μεγάλο.

Μέλη της για φέτος θα είναι:

  • Ο Σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης
  • Ο θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης
  • Ο μουσικοσυνθέτης Λουκάς Θάνος
  • Η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Χριστίνα Κωστέα
  • Ο ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου

 

Το πρόγραμμα του 34ου Π.Φ.Ε.Θ.Κ.

Παρασκευή 9 Μαρτίου – Ώρα 8.30μ.μ.

> Τελετή έναρξης – Χαιρετισμοί

> Συναυλία – αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και θεατρικό ελληνικό τραγούδι. Τραγούδι-επιμέλεια: Ευτυχία Μητρίτσα. Μαζί της επί σκηνής ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι-μαντολίνο.

Σάββατο 10 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου Θεατροφρένεια με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» του Έρβιν Σω

Κυριακή 11 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα ΣΧΗΜΑ Δήμου Αλιάρτου με το έργο «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη

Δευτέρα 12 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

> Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου

Ομιλήτρια: Μάνια Ζούση, δημοσιογράφος

Τρίτη 13 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

> Ένωση Μικρασιατών Θήβας με το έργο «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου

Τετάρτη 14 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

> Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας με το έργο «Μαλλιά κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη

> Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου

Ομιλητής: Διονύσης Τσακνής, συνθέτης-στιχουργός-ερμηνευτής

Πέμπτη 15 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης με το έργο «Τα κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού (κατάλληλο για ηλικίες άνω των 15 ετών)

Παρασκευή 16 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» με το έργο «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

> Τιμητικό Αφιέρωμα στον εικαστικό Κώστα Τσόκλη

Ομιλητής: Θανάσης Λάλας, δημοσιογράφος-συγγραφέας-εικαστικός

Σάββατο 17 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

> Πειραματική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου με το έργο «Ανοιχτό Ζευγάρι, Σχεδόν Ορθάνοιχτο» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε

Κυριακή 18 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

      > Απονομή βραβείων

> Τελετή Λήξης – Χαιρετισμοί

> Μουσικό πρόγραμμα με το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας και τιμώμενο πρόσωπο το συνθέτη και ερμηνευτή Μπάμπη Στόκα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Ι.Μ. για το Ζ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
Επόμενο άρθρο Έντονη κοινωνική δράση είχε το Φεβρουάριο ο Δήμος Καρδίτσας