Ειδήσεις

Απεργούμε για τη ζωή μας, για το δικαίωμα στην εργασία


Η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Την ώρα που η χώρα, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, βρίσκεται μια ώρα πριν το lockdown, η πανδημία σαρώνει το σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Η κυβέρνηση είτε με πανδημία είτε χωρίς είναι σταθερά προσηλωμένη στο ξήλωμα της Κυριακής αργίας. Συνεχίζει στην ίδια γραμμή που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση που θεωρούσε «εκσυγχρονισμό» το άνοιγμα των Κυριακών. Με νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους και με αποφάσεις Περιφερειών αντί να ψάχνουμε ποιες Κυριακές το χρόνο είναι τα καταστήματα ανοιχτά, μετράμε πλέον ποιες Κυριακές τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Η επιδίωξη της πλήρους απελευθέρωσης της Κυριακής αργίας συνεχίζεται αμείωτα και στην πανδημία. Χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που να κρίνει επιτακτική την ανάγκη να παραμείνουν τα καταστήματα ανοιχτά για λόγους δημόσιας υγείας (συνωστισμός, επάρκεια), η κυβέρνηση προχωράει στο άνοιγμα των supermarket την Κυριακή 15/11.

Είναι προάγγελος στις συνολικές αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις που σχετίζονται με τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και το ωράριο. Στο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει, περιλαμβάνονται ισχυρές ανατροπές στη ζωή των εργαζομένων με τη θεσμοθέτηση της 10ωρης απασχόλησης, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και την επέκταση της Κυριακάτικης εργασίας σε περισσότερους κλάδους.

Οι εργαζόμενοι στα supermarket που κατά κύριο λόγο επηρεάζονται από το άνοιγμα των καταστημάτων αυτές τις μέρες, εργάζονται με ρυθμούς μεγίστης εντατικοποίησης και εξάντλησης, με 12ωρα, με απλήρωτη εργασία, με σπαστά ωράρια που τους διαλύουν. Τα συγκινητικά λόγια γύρω από τον ηρωισμό τους, στέρεψαν.

Στον κλάδο του εμπορίου η κατάσταση είναι για τους εργαζόμενους είναι απελπιστική. Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι βρίσκονται στον αέρα, ημιεργαζόμενοι με αναστολές συμβάσεων, με απληρωσιά, με προγράμματα «προστασίας» που μειώνουν τους μισθούς και με τη μέγγενη της απόλυσης να βρίσκεται σταθερά από πάνω τους.

Υπάρχει ελπίδα! Στις 26 Νοέμβρη καλούμε το εργατικό κέντρο Καρδίτσας να πάρει απόφαση για απεργία.

Απεργούμε για τη ζωή μας, για το δικαίωμα στην εργασία, για τους μισθούς μας, για την ανάγκη θωράκισης του συστήματος υγείας, την  προστασία στους χώρους δουλειάς, για να μη μείνει εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, για ανθρώπινο ωράριο, για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας!

Αυτή είναι η απάντηση απέναντι στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, στα μέτρα που επιχειρεί να φέρει. Αν δεν απαντήσουμε αγωνιστικά, αν δε σηκώσουμε κεφάλι το ξεπέρασμα της πανδημίας, θα μας βρει σε δυσχερέστερη θέση.

 

 

Καλούμε τους εργαζόμενους στα supermarket και στο εμπόριο συνολικά, να απευθυνθούν στο σωματείο μας για καθετί που τους απασχολεί, για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, να κάνουν πέρα τους ανθρώπους της εργοδοσίας στις γραμμές μας. Με όρθιο το κεφάλι να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα που θέλουν να μας επιβάλουν και να την ανατρέψουμε!

 

Τα καλυμμένα στόματα, εξακολουθούν να έχουν φωνή!

 

Διεκδικούμε:

 

 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας. Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
 • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών. Αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους.
 • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
 • Να δοθεί τώρα άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
 • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας

για την υπεράσπιση της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας

 

 • Την Πέμπτη 12/11, στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών συμμετέχοντας στην μέρα δράσης στο χώρο της υγείας.
 • Το τριήμερο 18-19-20/11, οργανώνουμε εξορμήσεις και παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ της πόλης
 • Την Τρίτη 17/11, γιορτάζουμε την ημέρα τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Προηγούμενο άρθρο Διαδικτυακή τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών
Επόμενο άρθρο Συνεργασία ΔΕΔΑ-ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Στη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων διανομής