Αποκαλυπτήρια του αγάλματος «Η Μάνα»

09 Απριλίου 2009

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της «Μάνας» του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Χρήστου Καπράλου, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Απριλίου 2009, στις 6.00 μ.μ., στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

Πρόκειται για αντίγραφο του ορειχάλκινου αγάλματος που αποκτήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2000 και το οποίο, εκτός από τον περίβολο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, θα κοσμεί πλέον και την πόλη της Καρδίτσας.

Τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο συντοπίτης Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημ. Σιούφας , με πρωτοβουλία του οποίου η Βουλή δώρισε το άγαλμα στο Δήμο Καρδίτσας.

Χρήστος Καπράλος

Ο δημιουργός του αγάλματος «Η Μάνα», Χρήστος Καπράλος (Παναιτώλιο, Αγρινίου 1909 –Αθήνα 1993) σπουδάζει αρχικά ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1930-34) με τον Ουμβέρτο Αργυρό. Ωστόσο τον κερδίζει η γλυπτική και μεταβαίνει για σπουδές στο Παρίσι, στις ελεύθερες ακαδημίες Grande Chaumiere και Colarossi ενώ εργάζεται στο εργαστήριο του Marcel Gimond.

Το 1940 στρατεύεται και κατόπιν καταφεύγει στο Παναιτώλιο ως το 1946 οπότε επιστρέφει στην Αθήνα και ανοίγει δικό του εργαστήριο.  Ασχολείται με όλα τα θέματα καθώς και με όλα τα υλικά (χαλκό, ξύλο, πωρόλιθο, μάρμαρο, πηλό, γύψο), ως γλύπτης και ως πλάστης (με αφαίρεση και προσθήκη υλικού αντίστοιχα).Πρωτίστως τον ενδιαφέρει η ανθρώπινη μορφή εμπνεόμενος τόσο από την αρχαία ελληνική γλυπτική όσο και από τις νεότερες αναζητήσεις της σύγχρονής του τέχνης. Το προσωπικό του ιδίωμα κατατείνει στην λιτότητα των μορφών και επικεντρώνεται στον ουσιαστικό χαρακτήρα τους, καταθέτοντας στην νεοελληνική αλλά και στην παγκόσμια τέχνη του 20ου αιώνα από τις πιο πρωτότυπες διατυπώσεις της. Στην περίοδο του πολέμου, απομονωμένος αναγκαστικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, δούλεψε με μοντέλο την μητέρα του το έργο «Η Μάνα».

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Ιούλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC