Αϊτή. Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδος

27 Μαρτίου 2016

Κάθε πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο με τα όπλα αλλά και με την πένα. Στα χρόνια της επανάστασης του 1821, παράλληλα με τους αγώνες, Έλληνες άνθρωποι των γραμμάτων, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έδιναν τη δική τους μάχη για να ενισχύσουν το φιλελληνικό κίνημα. Στην Ευρώπη πρωτοστατούσε ο Αδαμάντιος Κοραής που ζούσε στο Παρίσι. Ο Α. Κοραής, Κ. Πολυχρονιάδης, Α. Βογορίδης και Κ. Κλωνάρης έστειλαν χιλιάδες επιστολές σε πρόσωπα που είχαν επιρροή στη διεθνή σκηνή και ζητούσαν επίσημη αναγνώριση για την κρατική οντότητα της Ελλάδας, εθελοντές πολεμιστές και οικονομική ενίσχυση για τις ανάγκες του αγώνα.

Η μακρινή Δημοκρατία της Αϊτής, πρώην Ισπανική και Γαλλική κτήση, ανεξάρτητη από το 1804, βρίσκεται στα νησιά της Καραβαϊκής, με 11.000.000 κατοίκους.

Η μικρή αυτή χώρα είναι η πρώτη χώρα που επίσημα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων.

Στις 15-1-1822, ο Πρόεδρος της Αϊτής Ιωάννης Βόγιερ με επιστολή του στον Αδαμάντιο Κοραή και στους τρεις συντρόφους του προσέφερε αναγνώριση στην Επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Εκείνο που μας κάνει μεγάλη εντύπωση, είναι το γεγονός ότι η επιστολή του Αϊτινού Προέδρου είναι γεμάτη αναφορές από την Ελληνική ιστορία για τις νίκες των Ελλήνων στη Σαλαμίνα, στο Μαραθώνα, για τον Λεωνίδα, κλπ.

Η επιστολή αυτή μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται την ελευθερίαν της και την θέσιν, ην μεταξύ των εθνών κατείχε… Ευχηθέντες προς τον ουρανόν, όπως υπερασπιστή τους απογόνους του Λεωνίδου…

Πολίται, διερμηνεύσατε προς τους συμπατριώτας υμών τας θερμοτέρας ευχάς, ας λαός του Χαϊτίου (Αϊτής) αναπέμπει υπέρ της ελευθερώσεως αυτών. Οι μεταγενέστεροι Έλληνες ελπίζουσιν εν τη αναγεννωμένη ιστορία τούτων άξια της Σαλαμίνος τρόπαια. Είθε παρόμοιοι τοις προγόνοις αυτών αποδεικνυόμενοι και υπό των διαταγών του Μιλτιάδου διευθυνόμενοι, δυνηθώσιν εν τοις πεδίοις του νέου Μαραθώνος τον θρίαμβον της ιεράς υποθέσεως, ην επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, της θρησκείας και της πατρίδος…».

Εάν γνωρίζαμε καλά και αξιοποιούσαμε σωστά την ιστορία μας, θα νιώθαμε περισσότερη περηφάνια για την καταγωγή μας και θα μπορούσαμε να είμαστε πρότυπο λαού που πρόσφερε και προσφέρει τα μέγιστα στην ανθρωπότητα. Σε όλα τα σχολεία του κόσμου διδάσκεται η ελληνική ιστορία. Δεν υπάρχει κανένας μεγάλος επιστήμονας που να μη θαυμάζει το ελληνικό πνεύμα και να μην είναι φιλέλληνας.

Με ομόνοια και αγάπη, ας αξιοποιήσουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας κι αυτόν τον ευλογημένο τόπο, που λέγεται Ελλάδα, για το καλύτερο όλων μας.

Δημήτρης Ρήτας

Φιλόλογος, συγγραφέας, στιχουργός, Δ/ντής Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Φεβρουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829