Ειδήσεις

Α. Κολοκύθα: Δημοτική Αρχή Καρδίτσας: Ανθρώπινο πρόσωπο και πρωτοβουλίες πρόληψης και ανακούφισης ή άρτον και θεάματα;


Βιώνουμε ένα εφιάλτη. Ο δήμος Καρδίτσας είναι στην πρώτη 10δα της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, σε σχέση με το πληθυσμό του. Το τελευταίο διάστημα πέραν του σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, 26 άτομα έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία για περίθαλψη αφού οι κλίνες στην πόλη μας δεν επαρκούν.

Η Δημοτική αρχή Καρδίτσας είχε την ευκαιρία αλλά και την υποχρέωση να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση. Να δείξει στην πράξη ότι την ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες ζωές. Να πάρει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην εκτόνωση του προβλήματος.

Τι μπορούσε να κάνει; Πολλά.

α) Μέσω του μηχανισμού του να ελέγχει τον συγχρωτισμό στις ουρές έξω από τράπεζες, καταστήματα, λαϊκές, κ.λπ.

β) Να δώσει έμφαση στην  ενημέρωση για τον κορονοιό κι όχι στις φωτογραφίες του δημάρχου για “ψύλλου πήδημα”.

γ) Να διαθέσει χρήματα για εξοπλισμό ακόμη δύο ΜΕΘ, όπως έκανε αντίστοιχος Δήμος της Βόρεια Ελλάδας.

δ) Να αγοράσει 30.000 rapid tests και σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και την Περιφέρεια να γίνουν tests στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Να απομονωθούν οι θετικοί και να μειωθεί η διάδοση.

Μα για τις δύο προτάσεις χρειάζονται χρήματα θα πει κάποιος. Υπάρχουν;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Το ζήτημα είναι που επιλέγεις να τα διαθέσεις. Να σώσεις ή να ανακουφίσεις συνανθρώπους ή να κάνεις κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς αντίκρυσμα.

Η δημοτική αρχή επέλεξε να διαθέσει φέτος πολύ περισσότερα χρήματα  από πέρυσι και σίγουρα παραπάνω από 100.000 € για τον Χριστουγεννιάτικο φωτισμό.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι φέτος συντρέχουν μια σειρά από παράγοντες που επέβαλλαν τον λιτό φωτισμό και τη διάθεση αυτών των χρημάτων ή για τον κορονοϊό ή για την αποκατάσταση των ζημιών από την πλημμύρα.

Γιατί φέτος δεν χρειαζόταν μια τόσο μεγάλη επένδυση ειδικά όταν δεν υπάρχουν χρήματα και κόβονται από αλλού όπως θα εξηγήσω παρακάτω;

α) Τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής παραμένουν κλειστά και ο καλός φωτισμός δεν μεταφράζεται σε περισσότερη δουλειά σε αυτές τις επιχειρήσεις.

β) Υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων παρά μόνον για συγκεκριμένους λόγους.

γ) Η κυκλοφορία σταματάει στις 21.00 άρα περιορίζεται πάρα πολύ ο χρόνος που έστω κάποιος περαστικός θα βρεθεί στο κέντρο της πόλης.

δ) Υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό και μια ελκυστική πόλη δεν μεταφράζεται σε αύξηση των επισκέψεων.

ε) Η δημιουργία πόλου έλξης σε συνδυασμό με το μειωμένο χρόνο επίσκεψης εξ αιτίας της απαγόρευση κυκλοφορίας λειτουργεί ως εστία συγχρωτισμού και μετάδοσης του ιού.

Παρόλα αυτά θα πει κάποιος αφού έχουμε λεφτά για ξόδεμα γιατί να μην ανεβεί η ψυχολογία των πολιτών;

Από την πλευρά μας συμφωνούμε, σε κανονικές συνθήκες,  να δίνονται χρήματα  για αυτό το σκοπό. Χρειάζεται να είναι η πόλη και τα χωριά πιο γιορτινά, πιο φωτεινά, πιο ελκυστικά.

Η παρούσα Δημοτική αρχή όμως πήγε στο άλλο άκρο.  Έκοψε εντελώς τα διαθέσιμα χρήματα για υποδομές και κοινωνικές δράσεις και τα χρησιμοποιεί μόνο για ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις και δαπάνες εντυπωσιασμού.

Συγκεκριμένα μόνο για την πόλη της Καρδίτσας δόθηκαν τα τελευταία χρόνια τα παρακάτω ποσά σε € για υποδομές από ΣΑΤΑ και ίδιους πόρους του Δήμου.

2016 350.000

2017 678.000

2018 250.000

2019 0

2020 0

Παρατηρούμε ότι η νέα Δημοτική αρχή σταμάτησε την κατανομή ΣΑΤΑ για το 2019 στην πόλη και ούτε το 2020 έβαλε έστω ένα €. Φυσικά ούτε στα χωριά έδωσε το παραμικρό ποσό. Καμία δημοπρασία λοιπόν. Όλα τα χρήματα σε αναθέσεις για διάφορες προμήθειες υλικών και παροχή υπηρεσιών είτε για προσωπικές εξυπηρετήσεις είτε για “φωτάκια”.

Ο δήμαρχος πιστεύει ότι “φωτάκια” θα τον βοηθήσουν βελτιώσει τη δημοφιλία του μετά την δίκαιη κατακραυγή του κόσμου, αφού από δική του άγνοια και αδράνεια πνίγηκε η πόλη. Δεν τον νοιάζει τίποτα. Μόνο το προσωπικό του συμφέρον.

Ούτε καν τον απασχόλησε η προτεραιότητα που φέτος είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Δηλαδή η βοήθεια στην αντιμετώπιση του κορονοϊού,  η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών.

Όχι μόνον δεν πρόσθεσε κάτι αλλά αφαίρεσε. Κάθε χρόνο δίναμε ως δημοτική αρχή σε 900 άπορες οικογένειες από πόρους το Δήμου κρέας και λάδι για τις γιορτές. Πέρυσι παρότι υπήρχαν τα χρήματα, τάχατες δεν πρόλαβε, φέτος ούτε καν το σκέφτηκε.

Όχι μόνο δεν ανακούφισε τους χτυπημένους από την πλημμύρα και τον ιό, δημότες, αλλά τους επέβαλλε “χαράτσι” με επιπλέον επιβάρυνση 17% μέσω των Δημοτικών τελών.

Κυριολεκτικά είναι εκτός τόπου και χρόνου

 

Γράφει η Άλκηστη Κολοκύθα, δημοτική σύμβουλος Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Το δίκτυο φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο Rapid tests στην Καρδίτσα: 14 θετικά κρούσματα σε σύνολο 310 δειγμάτων