Ειδήσεις

Α. Κολοκύθα: Η Κεντρική Πλατεία, τα συνεχή ψέματα του Δημάρχου Καρδίτσας και η προσπάθεια σφετερισμού των έργων


Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κατά την προσφιλή του συνήθεια να κάνει το μαύρο άσπρο , στις πρόσφατες δηλώσεις του αντί να απολογηθεί για την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης των εργασιών στην Κεντρική πλατεία και τον Κεντρικό πεζόδρομο προσπαθεί να βγει και από πάνω.

Αρχικά τον περασμένο Σεπτέμβρη δήλωνε ότι ξεκινούν άμεσα οι εργασίες.   Μετά δυο μήνες ότι καθυστέρησε επίτηδες την έναρξη των εργασιών, σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες, για να μην δημιουργήσει κώλυμα στη λειτουργία τους, προκαλώντας θυμηδία αφού οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές λόγω του κορονοϊού.

Η πραγματικότητα ήταν ότι δεν μπορούσε να ξεκινήσει γιατί δεν είχε υπογράψει σύμβαση, η οποία υπογράφηκε μόλις προχθές. Ενάμιση χρόνο μετά την δημοπράτηση.

Φυσικά ούτε μια κουβέντα για την προηγούμενη Δημοτική αρχή που μελέτησε το έργο, το ενέταξε στο Πράσινο ταμείο και το δημοπράτησε.

Δεν φτάνει αυτό, προσπαθεί να καρπωθεί ως δικά του μια σειρά έργων που μελέτησε και ενέταξε σε προγράμματα η προηγούμενη δημοτική αρχή, αναπαράγοντας με μεγάλη ακρίβεια της δηλώσεις του τότε Δημάρχου Φώτη Αλεξάκου που έγιναν στις 27/11/2018.

Διαβάστε τις τότε δηλώσεις και κάντε μια αντιπαραβολή με αυτές του νυν Δημάρχου.

“Αλλάζουμε και αναβαθμίζουμε το κέντρο της πόλης

Με προσήλωση στο στόχο, αξιοποίηση κάθε προγράμματος και με την συνεργασία των εργαζομένων μας και ιδιωτών μελετητών, πετύχαμε να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα υποδομών από καταβολής Δήμου Καρδίτσας, με έργα εξασφαλισμένων πιστώσεων που ξεπερνούν τα 40.000.000€.

Από τα παραπάνω, οι παρεμβάσεις που αφορούν το ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο αναβαθμίζουμε και αλλάζουμε με σεβασμό στο περιβάλλον, με έμφαση στην ποιότητα ζωής, με το βλέμμα στην προοπτική της αγοράς, με αγάπη προς την πόλη, αλλά κυρίως με ευαισθησία απέναντι στον Δημότη, ανέρχονται σε 10.000.000€.

Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μία περιοχή σημείο αναφοράς και πόλο έλξης όχι μόνο για τους Καρδιτσιώτες, που θα χαίρονται να κυκλοφορούν στην πόλη τους, αλλά και των επισκεπτών, ενισχύοντας και το τουριστικό κομμάτι.

Μέσω του Τομεακού προγράμματος ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται με 2.257.000€ η μετατροπή του 1ου Λυκείου σε Δημαρχείο.

Επίσης από πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης διατίθενται 500.000 € και το προαύλιο μετατρέπεται σε μία ακόμη καλαίσθητη πλατεία, με την όλη εικόνα να συνδυάζεται αρμονικά με το Παυσίλυπο και την πλατεία Πλαστήρα

Μέσω του ίδιου προγράμματος θα αναβαθμιστεί ο αστικός εξοπλισμός της πλατείας Πλαστήρα και του Παυσιλύπου (φωτιστικά, παγκάκια, καλαθάκια).

Διεκδικήσαμε μεθοδικά και πετύχαμε την ένταξη και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, της αισθητικής αναβάθμισης Κεντρικής Πλατείας και κεντρικού πεζοδρόμου, από την οδό Πλαστήρα μέχρι την οδό Σακελλαρίου. (συνολικός προϋπολογισμός 900.000€).

Καταθέτουμε πρόταση ύψους 1.700.000 €, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και με την συμμετοχή εμπορικών επιχειρήσεων, μίας προσεκτικά επιλεγμένης περιοχής για ένταξη στο πρόγραμμα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (open mall) (εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2019 με προϋπολογισμό 1.400.000 €).

Μέσω της ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ποσό 3.000.000€, ξεκινά η αναπαλαίωση της παλιάς Ηλεκτρικής.

Με τη διάθεση συνολικής πίστωσης 1.500.000€ από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, προχωρούμε σε ανάπλαση δυο κεντρικών οδών. Την οδό Χαρίτου την οποία διαμορφώνουμε σε οδό ήπιας κυκλοφορίας με περισσότερο πράσινο και την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στην οποία χωροθετούμε ποδηλατόδρομο και την αναβαθμίζουμε συνολικά.

Και δεν θα μείνουμε σε αυτά. Προγραμματίζουμε, ετοιμαζόμαστε, διεκδικούμε κάθε πιθανή χρηματοδότηση, σε δύσκολες εποχές, για να ενισχύσουμε τον χαρακτήρα της πόλης και ολόκληρου του Δήμου. Για να νιώθουν οι Δημότες ότι αξίζει ν’ αγαπούν τον τόπο τους και αυτός να τους ανταποδίδει την αγάπη τους.” Φώτης Αλεξάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας

Αυτά έλεγε πριν δύο και πλέον χρόνια ο τότε Δήμαρχος. Ο νυν αντί να απολογηθεί που κινείται πιο αργά και από χελώνα και τίποτε από αυτά δεν υλοποίησε ακόμη, προσπαθεί να παρουσιάσει τα έργα σαν δικά του. Τα συμπεράσματα δικά σας, με μια επισήμανση.

Όλα τα έργα ανήκουν στους Δημότες και μόνο σε αυτούς, οι οποίοι τα χρηματοδοτούν μέσω των φόρων. Όμως ως κοινωνία, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε κάθε φορά τις προσπάθειες όλων όσων συμβάλλουν, κάτι που η παρούσα Δημοτική αρχή με υστεροβουλία δείχνοντας μικροψυχία αποκρύπτει.

Γράφει η Άλκηστη Κολοκύθα, δημοτική σύμβουλος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο 3 νέα κρούσματα covid στην Καρδίτσα – 45 στην υπόλοιπη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Το άνοιγμα της αγοράς περιμένουν εναγωνίως οι έμποροι της Καρδίτσας