Β. Κρανιάς: Ο Δ. Καρδίτσας παραχωρεί δημοτικές εκτάσεις για τις ανεμογεννήτριες των Αγράφων

02 Απριλίου 2019

Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας με την οποία η δημοτική αρχή (δήμαρχος κ. Αλεξάκος – ΠΑΣΟΚ και ξανά υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησε το 2016 στην εγκατάσταση γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες των Αγράφων στο εργοτάξιο της ΔΕΗ στο Μοσχάτο Καρδίτσας, πριν λίγες μέρες αποφάσισε να ολοκληρώσει το έγκλημα παραδίδοντας έναντι ενοικίου δημοτικές εκτάσεις για την κατασκευή των έργων. Αυτή τη φορά η απόφαση στηρίχτηκε και από τον πρώην δήμαρχο Καρδίτσας (κ. Παπαλός, ΝΔ).

Η εκμίσθωση αφορά έκταση τριάντα οχτώ (38) περίπου στρεμμάτων για είκοσι χρόνια, με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι εταιρείες στο δήμο και εισηγήθηκε ο ίδιος ο δήμαρχος που έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα και τις ‘’διαπραγματεύσεις’’ με τις εταιρείες, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη. Στην δέκα σειρών εισήγηση αναφέρεται ότι με βάση τοπογραφικό της εταιρείας οι γραμμές περνάνε μέσα από δέκα τεμάχια του δήμου τα οποία πρέπει να εκμισθωθούν σε αυτή (το τοπογραφικό δε δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους – έπρεπε να το αναζητήσουν μόνοι τους για να το δουν). Πουθενά σε αυτό το ασαφές τοπογραφικό δεν προσδιορίζονται όρια δημοτικών ή άλλης ιδιοκτησίας εκτάσεων, ούτε και φαίνονται οι θέσεις των πυλώνων και οι δρόμοι που θα διανοιχθούν για την μεταφορά των πυλώνων και την κατασκευή των γραμμών.

Η έκταση των παραπάνω στρεμμάτων φαντάζει μικρή αν λάβουμε υπ’ όψη ότι στα διοικητικά όρια του δήμου Καρδίτσας θα κατασκευαστούν (πάλι με στοιχεία της εταιρείας):

  • Εναέρια γραμμή μεταφοράς μέσης τάσης μήκους 7,2 χλμ περίπου, σε πυλώνες υψηλής τάσης, μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ.
  • Υποσταθμός Ανύψωσης υψηλής τάσης 150 KV. Θα κατασκευαστεί κτίριο 170 μ2, ενώ για λόγους ασφαλείας πρόκειται να περιφραχθεί έκταση 15 στρεμμάτων, στην ίδια προστατευόμενη περιοχή.
  • Εναέρια γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 KV, μήκους 17,1 χλμ, που θα περάσει κοντά στα χωριά Ανθηρό, Καστανιά και Πορτίτσα. Τμήμα της γραμμής μήκους 3,8 χλμ περίπου, περνά μέσα από το Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009. Ένα μικρό τμήμα της γραμμής περνά και από το δήμο Λίμνης Πλαστήρα
  • Για την πρόσβαση προς τη θέση των πυλώνων θα απαιτηθεί η διάνοιξη οδοποιίας συνολικού μήκους 21,8 χλμ περίπου που θα κατασκευαστεί μέσα στα διοικητικά όρια των δήμων Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας, μέσα στις ίδιες ζώνες.

Το σύνολο των εκτάσεων που θα γίνουν επεμβάσεις, πέραν των ειδικών χαρακτηρισμών που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι δασικές, με σημαντική βλάστηση και όχι αραιά και χαμηλή που ισχυρίζεται η εταιρεία και το μέγεθος των ζημιών μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζοντας τους δρόμους και τις κοπές δέντρων γίνεται τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, σε μια πανέμορφη περιοχή, για χάρη της κερδοφορίας εταιρειών που λυμαίνονται τις χρηματοδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι Καρδιτσιώτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αγωνιστούν μαζικά για να ανατρέψουν τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή μας και να αποτρέψουν την παράδοση του φυσικού πλούτου στους κατασκευαστικούς ομίλους, κρίνοντας και τιμωρώντας τους υπεύθυνους και με την ψήφο τους σε όλες τις κάλπες στις εκλογές του Μάη.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Καρδίτσας Βασίλης Κρανιάς, δημοτικός σύμβουλος

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930EC