Γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ σχολείου και πανεπιστημίου

17 Δεκεμβρίου 2019

Μια ενδιαφέρουσα δράση με τίτλο «Γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ Σχολείου και Πανεπιστημίου» θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα.

Για το γεγονός αυτό το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε, στην Π.Ε. Καρδίτσας, σχετική συνέντευξη τύπου στην οποία παρέστησαν:

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης π. Γεώργιος Στάμος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, οι εκπρόσωποι του ΚΕΣΥ Καρδίτσας κ. Ευφροσύνη Μυργιώτη, κ. Παρασκευή Καραγιαννάκη, κ. Σπυριδούλα Γιαννέλου, η Προϊσταμένη Τμ. Ε’ Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΔΔΕ Καρδίτσας κ. Γεωργία Κωνσταντία Καραγιάννη, η Διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Καρδίτσας κ. Αναστασία Τσιούντου, ο Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Καρδίτσας κ. Ιωάννης Πετεινάρας.

Οργανωτές: Κ.Ε.Σ.Υ. – Δ.Δ.Ε. Καρδιτσας.

Πρόταση του Κ.Ε.Σ.Υ. Καρδίτσας-τομέας ΣυΕ.Π. προς τη Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας για την υλοποίηση δράσης που αφορά στον Ακαδημαϊκό Προσανατολισμό των μαθητών/τριών της Γ’ ΓΕ.Λ. των Γενικών Λυκείων του Δήμου Καρδίτσας.

Συνδιοργανωτες: Ιερα μητροπολις θεσσαλιωτιδος και φαναριοφερσαλων, Περιφερειακη ενοτητα καρδιτσας- Περιφερεια Θεσσαλιας.

Αφορμή αυτής της πρότασης αποτελεί το χάσμα μεταξύ σχολείου και Ακαδημαϊκών Σπουδών.

Στόχος:

  • Να δοθεί στους μαθητές/τριες της Γ’ ΓΕ.Λ. η δυνατότητα να ενημερωθούν και να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα για τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα και τις σπουδές που τους ενδιαφέρουν.
  • Να τεθούν ερωτήματα και να απαντηθούν όσον αφορά στο πρόγραμμα σπουδών και τη φοιτητική ζωή
  • Να διευκρινιστούν διαφορές μεταξύ σχολών, ειδικοτήτων και βασικές ενασχολήσεις κάθε κλάδου.
  • Να δοθούν κατάλληλα ερεθίσματα για εύστοχες επιλογές με ρεαλιστικά κριτήρια.

Για να υλοποιηθεί αυτή η δράση, ζητήθηκε η συνεργασία και η υποστήριξη της Unique Minds.

Σχετικά:

Η Unique Minds είναι ο πρώτος, φοιτητικός οργανισμός στην Ελλάδα που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ σχολείου και πανεπιστημίου, παρέχοντας ακαδημαϊκό προσανατολισμό σε μαθητές. Για να υλοποιηθεί αυτό φέρνουν σε επαφή ενεργούς φοιτητές, ή πρόσφατους αποφοίτους, με μαθητές μέσα από διάφορες δράσεις που διοργανώνονται. Λόγω της φοιτητικής τους ιδιότητας, έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φοιτητικό δίκτυο μέσα από το οποίο στελεχώνουν τις δράσεις τους και την ομάδα τους.

Παράλληλα, η αγάπη για το αντικείμενο ενασχόλησης τους και η κοινή εμπειρία τους με το μαθητή, καθώς βρίσκονταν στη θέση του μόλις πριν λίγα χρόνια, βοηθάει να του παρέχεται άμεση και βιωματική ενημέρωση για τις σχολές και την ακαδημαϊκή του καθημερινότητα. Τέλος, ως φοιτητές γνωρίζουν όλες τις ευκαιρίες που δίνονται σε ένα πανεπιστήμιο, από τα μαθήματα που προσφέρονται, μέχρι τις ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτό, ενώ μπορούν να απαντήσουν σε κάθε πιθανή ερώτηση για τη μετάβαση από το σχολείο στο πανεπιστήμιο.

Το ξεκίνημα: Οι Διάνα Βουτυράκου και Παύλος Σύμεντης εμπνεύστηκαν από τις δικές τους εμπειρίες και ίδρυσαν το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό (ΜΚΟ) Unique Minds, προκειμένου να καταπολεμήσουν το πρόβλημα που και οι ίδιοι αντιμετώπισαν ως μαθητές. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας πραγματοποιούνται οι εξής δράσεις:

  • Local Events: ημερίδες στις οποίες οι εθελοντές της Unique Minds επισκέπτονται δήμους, σχολεία κ.λπ. για να ενημερώσουν τους μαθητές και να

συζητήσουν μαζί τους για τις ακαδημαϊκές τους επιλογές. Στο πλαίσιο των ημερίδων μπορούν να λάβουν χώρα και workshops ανά κλάδο.

  • Οι UNIque Days: ημερίδες στις οποίες οι μαθητές επισκέπτονται το πανεπιστήμιο και έρχεται σε επαφή με τα τμήματα και τα εργαστήρια μέσα

από παρουσιάσεις, συζητήσεις με φοιτητές ή ομάδες των πανεπιστημίων, καθώς και προσομοιώσεις εργαστηρίων.

  • Το UNILearning: ένα σύνολο ολιγόλεπτων βίντεο, διαθέσιμα και στο YouTube, όπου φοιτητές παρουσιάζουν τις σχολές τους, προσφέροντας έναν live οδηγό σπουδών στους μαθητές.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των δράσεων δίνεται έμφαση στον ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στους εθελοντές και τους μαθητές , έτσι ώστε οι τελευταίοι να αποκομίζουν τα μέγιστα και να φεύγουν από τις δράσεις, έχοντας βρει απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Παράλληλα, τονίζεται η σημασία του να ακολουθεί κανείς το όνειρό του, καθώς και της σχέσης προσωπικής ευτυχίας και επαγγελματικής επιτυχίας.

 

Στα 3.5 χρόνια λειτουργίας της η Unique Minds έχει κατορθώσει να υλοποιήσει 32 δράσεις ακαδημαϊκού προσανατολισμού. Έχει καταφέρει να παρακινήσει 770 εθελοντές φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ να υποστηρίξουν το έργο της και να ενημερώσουν μαθητές για τις σχολές τους, επιτυγχάνοντας έτσι την ενημέρωση 12.500 μαθητών μέσα από live δράσεις της για τις ακαδημαϊκές τους επιλογές και την καθημερινότητα στο πανεπιστήμιο που τους ενδιαφέρει. Παράλληλα, το UNILearning έχει ξεπεράσει τις 140.000 προβολές στα βίντεο του, ενισχύοντας έτσι την ενημέρωση μαθητών σε πανελλήνιο επίπεδο. Η Unique Minds υποστηρίζεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη Μονάδα Στήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δικαίου. Επιπλέον, τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Γραφείο Ελλάδας-Κύπρου). Ακόμα, αρωγοί της προσπάθειας τους είναι οι ελληνικοί σύλλογοι κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Αμερικής όπως του ΜΙΤ, του Stanford, του Berkeley κτλ.

 

Περιγραφή Δράσης στα ΓΕ.Λ. Δ.Δ.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση ακαδημαϊκού προσανατολισμού για τους μαθητές/τριες των 5 Γενικών Λυκείων και της Γ’ τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας του Δήμου Καρδίτσας, 430 μαθητές/τριες.

Η ομάδα της Unique Minds θα καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες ειδικότητες, ομαδοποιημένες σε κλάδους (επιστημονικά πεδία), οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στους αντίστοιχους μαθητές, ενώ ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές και τον αντίστοιχο εθελοντή, προκειμένου να λυθεί κάθε πιθανή απορία.

Η ομάδα της Unique Minds καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κλάδων και στη συγκεκριμένη αποστολή στελεχώνεται από 8 φοιτητές/εθελοντές, οι οποίοι θα βρίσκονται στα σχολεία της πόλης μας για την υλοποίηση της δράσης στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2019.

Προτεινόμενες Ενέργειες:

Οι μαθητές θα έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, έτσι ώστε να υπάρχει συντονισμός των ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων τους. Η  διάρκεια της δράσης είναι περίπου

2 – 2.30 ώρες.

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031