Ειδήσεις

Γιορτή Αντιφωνικού τραγουδιού στους Σοφάδες


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Σοφάδων – Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ. φιλοξενεί τη Γιορτή Αντιφωνικού τραγουδιού, ενός θεσμού μοναδικού στην Ελλάδα που φέτος μέτρα τον 12ο χρόνο της πορείας του.

Ξεκίνησε στα 2008 από το Μορφοβούνι του σημερινού Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και υποστηρίχθηκε από Συλλόγους των περιοχών Αργιθέας και Αγράφων που αγαπούν το ιδιαίτερο αυτό είδος τραγουδιού και που πίστεψαν ότι πρέπει να διασωθεί μέσα στο χρόνο.

Το Αντιφωνικό τραγούδι αποδίδεται μόνο με το στόμα, χωρίς τη χρήση μουσικών οργάνων. Πρόκειται , δηλαδή, για τραγούδι της παρέας και του γλεντιού με πρωτογενή, ανεπιτήδευτη μορφή έκφρασης . Η αυθεντικότητά του το καθιστά μοναδικό . Γι’ αυτό το λόγο τα δύο πρώτα χρόνια της διοργάνωσής του έγινε ψηφιακη καταγραφή των εκδηλώσεων και εκδόθηκαν αντίστοιχα cd.

Να θυμίσουμε ότι η Γιορτή Αντιφωνικού τραγουδιού πραγματοποιούνταν εναλλάξ στα χωριά προέλευσης των Συλλόγων που μετείχαν σε αυτή.

Φέτος ο Δήμος Σοφάδων-ΔΟΠΑΠΣ ανταποκρινόμενος στο αίτημα των συμμετεχόντων φορέων υποδέχεται την ξεχωριστή αυτή Γιορτή στον υπαίθριο χώρο του Αϊ Γιάννη στο Σμόκοβο μετά από πρόταση του τοπικού Συλλόγου ενισχύοντας παράλληλα την προσπάθεια ανάδειξής του ως χώρου πολλών μελλοντικών δράσεων των Σμοκοβιτών και όχι μόνο.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν αντιφωνικά σχήματα από τους Συλλόγους της Οξυάς, του Αηδονοχωρίου και του Σμοκόβου . Ο τελευταίος ανέλαβε και την υποδοχή των προσκεκλημένων , καθώς και την επιμέλεια της βραδιάς.  Τα τραγούδια θα καταγραφούν στην προσπάθεια που γίνεται για τη διάσωσή τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 και ώρα 20.00 στον υπαίθριο χώρο του Αϊ Γιάννη στο Σμόκοβο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Ο Δ. Σοφάδων σε ετοιμότητα λόγω υψηλών θερμοκρασιών