Ειδήσεις

Γ. Καπράνας: Απεργιακή-Αγωνιστική και ιστορική μέρα η 1η Μάη


Η 1η Μάη είναι μια μέρα Απεργιακή-Αγωνιστική και ιστορική για το Εργατικό Κίνημα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους της χώρας μας. Είναι μια μέρα που οι εργαζόμενοι όλου του πλανήτη απεργούν.

Αυτή την ημέρα τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του Εργατικού Κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τους την ζωή τη δημοκρατια, τη δικαιοσυνη, την ισοτητα, την ελευθερια, την ειρηνη και τα εργασιακα δικαιωματα.

Ιδιαίτερα για τους Έλληνες εργαζόμενους η Πρωτομαγιά αποτελούσε και αποτελεί σταθμό και αφετηρία μνήμης, τιμής και αγώνα για τα βασικά και θεμελιώδη εργατικά κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων, τω ανέργων που δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, τα μνημόνια και οι εκβιαστικές απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας και του Δ.Ν.Τ βύθισαν την χώρα μας σε καταστροφική ύφεση, σε εκτόξευση της ανεργίας, σε διερεύνηση των κοινωνικών ανισοτήτων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Η κρίση, το έλλειμμα και το χρέος δεν προκλήθηκαν από τους εργαζόμενους , τους συνταξιούχους και τους ανέργους στους οποίους φορτώνεται το βάρος για την αντιμετώπισή τους, απεναντίας είναι αυτοί που παράγουν, πληρώνουν φόρους και δημιουργούν πλούτου σε αυτή τη χώρα.

Οι τραπεζίτες, τα μεγάλα ΤΡΑΣΤ, οι πολυεθνικές που λεηλάτησαν τον πλούτο της χώρας, συνεχίζουν και διευρύνουν τα προνομία τους μένοντας στο απυρόβλητο και εκτός βαρών και ευθυνών.

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και σοβαρά γι αυτό και η ενότητα όλων των δυνάμεων της εργασίας είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε για να αντιπαλέψουμε και να ακυρώσουμε αυτές τις βάρβαρες και σκληρές Νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

 • Γι΄αυτό καλούμε όλους τους εργαζομενους, τους ανεργους, τους συνταξιουχους,τους νεους να συμμετέχουν μαζικά, μαχητικά, και ενωτικα στην απεργια την 1η Μάη για να επιβάλλουμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων για αξιοπρεπείς μισθούς και ημερομίσθια για όλους και την προστασία των θέσεων εργασίας.
 • Να ανατρέψουμε τις υφεσιακές και αδιέξοδες πολιτικές που παράγουν ανεργια, φτωχεια, απολυσεις, κοινωνικο αποκλεισμο και ρατσισμο.
 • Να επανακτήσουμε το θεσμικό εργασιακό πλαίσιο που βίαια και αντισυνταγματικά κατάργησαν τα μνημόνια.
 • Να επανακτήσουμε τα ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.
 • Να δημιουργήσουμε δίχτυ προστασίας, βοήθειας και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες, που βιώνουν το φάσμα της ανεργίας, της εκμετάλλευσης και της καταδίωξης.
 • Να αποτρέψουμε την εκποίηση και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας.
 • Να ακυρώσουμε την κυριαρχία και την δικτατορία των αγορών και των τραπεζιτών.
 • Να παλέψουμε για την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συνάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 • Να επιβάλλουμε συνθήκες ειρηνης, ισοτητας, δικαιοσυνης και σεβασμου των Εργατικών Δικαιμάτων.
 • Να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία και Λαϊκή περιουσία. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
 • Να μπεί ένα τέλος στον αυταρχισμό και την φτωχοποίηση.

Γι΄αυτό καλούμε όλο τον κόσμο να δώσει βροντερό παρών την Τρίτη 1η Μάη στην Πλατεία Δικαστηρίων στις 10:00 το πρωί στη συγκέντρωση που συνδιοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, Συλλόγους και φορείς του Νομού μας.

Προηγούμενο άρθρο Μαζί τον Οκτώβριο 16η Εμποριοβιοτεχνική και 1ο Εκπτωτικό Χωριό
Επόμενο άρθρο Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Πίστας ο Π.Ο.Κ.