Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Η Θεσσαλία και οι αγρότες της έχουν ανάγκη τα νερά του Αχελώου και κλειστά αρδευτικά δίκτυα!


Τη μεγάλη ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, επισήμανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός κατά την ομιλία του ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη στη συνεστίαση κοπή – πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Καρδίτσας.

Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός τόνισε πως η Θεσσαλία και οι αγρότες της χρειάζονται τα νερά του Αχελώου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνέπειες του υδατικού ελλείμματος εκ των οποίων σημαντικότερη είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και η εξάντληση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Ο κ. Κωτσός είπε πως υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση σε όλους τους τοπικούς φορείς για τις πρόσφατες θετικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Τρίκαλα σε ότι αφορά στην κατασκευή του Φράγματος Συκιάς, στην λειτουργία του ΥΗΣ της Μεσοχώρας και γενικότερα για την εκτέλεση των έργων στον Αχελώο.

Παράλληλα, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στις προθέσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. να προωθήσει έργα δημιουργίας κλειστών αρδευτικών δικτύων στον κάμπο, λέγοντας στον κ. Βορίδη ότι οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις του στο θέμα έχουν χαροποιήσει τον αγροτικό κόσμο.

Με τα κλειστά δίκτυα – πρόσθεσε – έχουμε τα παρακάτω οφέλη:

       Εξοικονόμηση νερού και ορθολογική διαχείρισή του.

       Μειωμένο κόστος συντήρησης.

       Μειωμένη διάβρωση εδαφών.

       Μειωμένη κατανάλωση ενέργειας για τις ανάγκες άρδευσης.

       Επωφελούνται οι αρδευόμενες εκτάσεις όλων των ενταγμένων στα δίκτυα Δήμων από τις αυξημένες πλέον διαθέσιμες ποσότητες νερού, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Λάρισας, ο οποίος έχει πολύ μεγάλο αρδευτικό πρόβλημα λόγω αλλοίωσης των υπόγειων υδάτων από θαλασσινό νερό που μειώνει τη γονιμότητα των εδαφών.

«Ο Υπουργός στην επίσκεψή του εδώ στην καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας, μας παρουσίασε ένα εκτεταμένο σχέδιο ουσιαστικής στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας το οποίο στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για σύντομη ανάκαμψη και ανάπτυξη του πολύπαθου πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωτσός.

Να σημειωθεί ότι ο Βουλευτής κατά την περιοδεία του κ. Βορίδη στην περιοχή μας έθιξε σημαντικά ζητήματα όπως είναι:

  • Η αύξηση της παραγωγικότητας με μεθόδους ευφυούς γεωργίας.
  • Η θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου» ως μέτρο άμεσης μείωσης του υψηλού σήμερα, καλλιεργητικού κόστους.
  • Η λήψη μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης των συνεταιρισμών και πριμοδότηση των προϊόντων που παράγουν με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να δοθεί κίνητρο στους αγρότες μας να συνεργαστούν.
  • Η αλλαγή των όρων ένταξης των εκτάσεων στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης. Ισότιμη κατανομή σε επίπεδο περιφέρειας και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε νομού. Ένταξη μόνο των εκτάσεων που βρίσκονται σε ζώνες που παρουσιάζουν περιβαλλοντικό πρόβλημα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Από τη Θεσσαλία ξεκινά η πρωτοβουλία LifeScore για ένα βιώσιμο μέλλον
Επόμενο άρθρο Κυριακή μετά τα Φώτα