Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Προτεραιότητά μας η άμεση επανεκκίνηση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας


Τις άμεσες προτεραιότητες για τη γρήγορη επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας που έχει υποστεί μπλάκ άουτ από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, στη σύσκεψη που συγκάλεσε το Σάββατο 26/9/2020 η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για την επόμενη ημέρα στο Νομό μας.

Ειδικότερα, σε παρέμβασή του ο Βουλευτής επισήμανε ότι θα υπάρξει εισήγηση το 50% των προβλεπόμενων 8.000 ευρώ ως πρώτη αποζημίωση, να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες κατοικιών που πλημμύρισαν με βάση την καταγραφή του συστήματος «Κοπέρνικος» ανά πλημυρισμένο δρόμο.

Επίσης, χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για αποζημίωση έως 70% των πλημμυροπαθών επιχειρηματιών.

Τόνισε δε για τους αγρότες και κτηνοτρόφους ότι ήδη καταβάλλονται προσπάθειες από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ, για απλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης των ζημιών σε καλλιέργειες,εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εξοπλισμό, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να δοθεί τώρα το 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσοστό, μόλις ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις.

Επιπλέον, ο Καρδιτσιώτης πολιτικός επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργόγια άμεση εκπόνηση Ειδικού Προγράμματος Αρωγής και Τοπικής Ανάπτυξης του Ν. Καρδίτσας,

Οι άξονές του μπορεί να είναι οι εξής:

1ον) Βελτίωση των ήδη υπαρχόντων και κατασκευή νέων βασικών περιβαλλοντικών υποδομών, ιδιαίτερα αυτών που αφορούνστη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, (φράγμα Μουζακίου, έργα Αχελώου, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε κεντρικά ποτάμια όπως Πάμισος, Ενιπέας, Ιταλικός, Σοφαδίτης, Καλέντζης).

2ον) Υλοποίηση δράσεων βελτίωσης της επιχειρηματικότητας με έμφαση στις αστικές περιοχές όπως η πόλη της Καρδίτσας.

3ον) Λήψη μέτρων ανάπτυξης του αγροκτηνοτροφικού τομέα με γενναίες χρηματοδοτήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής και βελτίωσης των παραγόμενων προϊόντων.

4ον) Υλοποίηση δράσεων πλήρους αξιοποίησης του τουριστικού και πολιτισμικού δυναμικού του Νομού.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κωτσός αντέκρουσε τις αιτιάσεις περί πλημμελούς ανταπόκρισης της κυβέρνησης απέναντι στις καταστροφές του «Ιανού», τονίζοντας πως πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό ήρθε στην Καρδίτσα αμέσως μετά την πλημμύρα. Προηγουμένως, από το πρώτο 48ωρο είχαν πιστωθείστους λογαριασμούς των πληγέντων Δήμων αρκετά εκατομμύρια ευρώγια να καταβληθούν άμεσα οι πρώτες αποζημιώσεις. Ήδη ψηφίζεται σ/ν με υποστηρικτικές φορολογικές και εργασιακές διατάξεις, ειδικά για το Ν. Καρδίτσας και δόθηκε εντολή από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για προτεραιοποίηση ένταξης προτεινόμενων έργων από τους Δήμους του Νομού σε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το «Αντώνης Τρίτσης».

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το ΥΠΟΙΚ στηρίζει τις πληγείσες επιχειρήσεις του Νομού
Επόμενο άρθρο Δ. Τρικκαίων: Έμπρακτη αλληλεγγύη των τρικαλινών στους πληγέντες Καρδιτσιώτες