Ειδήσεις

Γ. Παπαδημητρίου: Συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος


Με το θέμα των αγροτών να είναι μονίμως στην επικαιρότητα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δημιουργούνται καθημερινά προβλήματα στις συναλλαγές με τις Δ.Ο.Υ.

Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσω να μεταφέρω τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις ανά την επικράτεια και τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

 1.Επιδοτήσεις νέων αγροτών και ένταξη το κανονικό καθεστώς

Κατά τη διάρκεια τους τρέχοντος έτους, πολλοί νέοι αγρότες έχουν εισπράξει μέρος ή και όλη την επιδότηση, που αντιστοιχεί στην έγκριση του προγράμματος στο οποίο εντάχθηκαν και το γνωρίζουμε ως «επιδότηση νέων αγροτών» ή «μέτρο …. Εγκατάστασης νέων αγροτών». Να επισημάνω ότι η επιδότηση αυτή υπολογίζεται στην άθροιση με όλες τις υπόλοιπες για να δούμε αν εντάσσεται κάποιος ή όχι κάποιος στα βιβλία, αλλά δεν φορολογείται.

Σε κάποιες Δ.Ο.Υ. ζητήθηκε να ενταχθούν οι λήπτες των επιδοτήσεων αυτών στο κανονικό καθεστώς, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία είσπραξης.

Η υποχρέωση ένταξης προκύπτει σύμφωνα με τα δεδομένα του τρέχοντος έτους και πρέπει να γίνει στις πρώτες 30 ημέρες. Έτσι στο παράδειγμά μας, ο αγρότης ο οποίος εισέπραξε επιδότηση για την ένταξη του στο πρόγραμμα των νέων αγροτών 10.000,00€, ακόμη κι αν δεν υπάρξει τίποτε άλλο εντός του 2017 (ούτε επιδότηση, ούτε πώληση προϊόντων από καλλιέργεια), θα πρέπει εντός του Ιανουαρίου 2018 να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς των βιβλίων, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1201/16.

 

  1. Ένταξη εντός του έτους στο κανονικό καθεστώς – επιστροφή ΦΠΑ στους τέως αγρότες του ειδικού καθεστώτος

Έστω αγρότης του ειδικού καθεστώτος ο οποίος εντάχθηκε στο κανονικό καθεστώς την 01.01.17 (υποχρεωτικά ή προαιρετικά είναι αδιάφορο). Για το 2016, έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή ΦΠΑ 6%, που είναι ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. Η ένταξη του στο κανονικό καθεστώς από την 01.01.17 δεν του στερεί το δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή για τις πωλήσεις του 2016. Στις περιπτώσεις που το τμήμα ΦΠΑ αρνείται  να καταβάλλει επιστροφή ΦΠΑ, το πιο πιθανό είναι να μην έχουν προσέξει την ημερομηνία ένταξης στο κανονικό καθεστώς.

 

  1. Συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας λόγω επιδοτήσεων

Οι επιδοτήσεις καταβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και πάντως, όποτε έρχονται τα χρήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι διαθέσιμα. Επειδή από τις πληρωμές αυτές δημιουργείται κάθε φορά υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων, έχω αποφασίσει να υποβάλλω τις συμπληρωματικές, κάθε φορά που θα ελέγχω τις επιδοτήσεις του πελάτη μου. Και αυτό γίνεται μία φορά το χρόνο, όταν προετοιμάζομαι για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν υπάρχει το χρονικό όριο που πολλοί επικαλούνται, ότι δηλαδή θα πρέπει οι συμπληρωματικές να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Κακώς σε κάποιες περιπτώσεις ζητήθηκε πρόστιμο. Η υποβολή των συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας της ύπαρξης νέων επιδοτήσεων, μπορεί να γίνει οποτεδήποτε χωρίς πρόστιμο. Οποιαδήποτε χρονιά, οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου, χωρίς περιορισμό και ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ. Καλό είναι αυτό να εμπεδωθεί από τις Δ.Ο.Υ. και να σταματήσει πλέον η ταλαιπωρία των λογιστών κάθε φορά που χρειάζεται να υποβληθεί μία συμπληρωματική φορολογική δήλωση για τις επιδοτήσεις.

 

  1. Τροποποίηση φορολογικών δηλώσεων λόγω των κωδικών 037/038

Συμπληρωματική κάνουμε όταν έχουμε να προσθέσουμε κάτι. Οι δηλώσεις για τις οποίες το Υπουργείο έδωσε παράταση, είναι τροποποιητικές. Η παράταση δόθηκε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το ίδιο το ΥπΟικ. Δεν λέει κανείς όμως (προφανώς δεν μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα), ποιος θα ασχολείται κάθε μέρα μέχρι το τέλος του μήνα και ποιους να ελέγχει, ώστε να διαπιστώσει εάν τελικά θα αλλάξει το τσεκ των κωδικών 037/038 ή όχι. Δυστυχώς δεν περιμένουμε πολλά πράγματα καθώς, οι διευκρινήσεις που έδωσε η ΑΑΔΕ μας λένε «να μην ενοχλούμε το ΚΕΠΠΥΕΛ και τις Δ.Ο.Υ., διότι θα ενημερωθεί αυτόματα το αρχείο του taxis από το Αγροτικής Ανάπτυξης». Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει, οι έχοντες αγροτικό εισόδημα  οι οποίοι θεωρούν ότι δικαιούνται του αφορολόγητου, να απευθυνθούν στο λογιστή τους και να του υπενθυμίσουν να δει στη δήλωση τους αν έχει κλικαριστεί ο περιβόητος κωδικός. Εννοείται ότι τροποποιητικές για τον λόγο αυτό μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε αλλά με πρόστιμο. Το γράφω αυτό γιατί έτσι όπως σχολιάζεται κάθε φορά η καταληκτική ημερομηνία, θα πιστέψει κανείς ότι μετά τις 31.10.17 δεν μπορεί να γίνει τίποτε πλέον.

 

  1. ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% ΚΑΙ ΑΝΩ,  ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Οι έχοντες αναπηρία 67% και άνω, όπως αναφέρω πιο πάνω δεν δικαιούνται το αφορολόγητο για τα αγροτικά τους εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών λειτουργώντας όπως πάντα «οργανωμένα», άλλαξε κατά τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον τρόπο εκκαθάρισης στην προσπάθεια του να κατευνάσει την οργή των φορολογουμένων.

Στο παρακάτω παράδειγμα η περιγραφή περιλαμβάνει πραγματικά εισοδήματα, φόρο και γεγονότα: συνταξιούχος ΟΓΑ με αναπηρία 67% και σύνταξη 6.780,00€ και ταυτόχρονα γεωργικό εισόδημα 1.460,00€, εκκαθαρίστηκε η δήλωση του και δίνει φόρο 228,00+228,00 προκαταβολή = 456,00€ τελικό πληρωτέο ποσό το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό επί του αγροτικού εισοδήματος [η δήλωση του περιλαμβάνει και ιατρικά έξοδα γι’ αυτό μειώνεται ο φόρος].

Στις 29.06.17 και ενώ οι δηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της εκκαθάρισης. Στον εν λόγω φορολογούμενο λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με τον ν.4474/07.06.17 η τροποποίηση του άρθρου 29 του ν.4172/13 σύμφωνα με την οποία δεν προσμετράται η σύνταξη του ΟΓΑ στο εξωγεωργικό εισόδημα. Υποβάλλουμε τροποποίηση και το εκκαθαριστικό του προκύπτει 0,00€ αφού το δίδεται πλέον το αφορολόγητο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το έγγραφο του Ν.Σ.Κ.

Ενημερώνεται ο πελάτης ότι είναι λάθος αυτό που συμβαίνει και καλό θα ήταν να μην κάνουμε την τροποποίηση, όμως ο άνθρωπος είναι ανένδοτος διότι την ίδια στιγμή, μία σειρά υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν βόλτες στα κανάλια και διατυμπανίζουν ότι έχουν πετύχει αφορολόγητο για τους αγρότες. Αυτός βλέπει κάθε μέρα τηλεόραση, άρα; ποιον θα ακούσει εμένα το λογιστή του ή τον κοντζάμ Υπουργό και Βουλευτή που βγαίνει στα κανάλια;

Λίγο πριν ξεκινήσω να γράφω το σημερινό μου άρθρο, αποφάσισα να μπω στο taxis και να τσεκάρω τον συγκεκριμένο πελάτη μου.

Ξεκινάω τη διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης και εμφανίζεται το κάτωθι μήνυμα:

Προσοχή! Στην προηγούμενη δήλωσή σας υπήρχε η ένδειξη του κατά επάγγελμα αγρότη, η οποία δεν υπάρχει τώρα,  με βάση την τελευταία ενημέρωση από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμπίπτετε στη  ψηφισθείσα διάταξη και υποχρεούστε να υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση, η οποία θα θεωρηθεί εμπρόθεσμη, αν δεν τροποποιήσετε κάποιο από τα στοιχεία της.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ο εν λόγω φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τελικά τα 456,00€. Χρήματα τα οποία δεν γνωρίζει ακόμη ότι πρέπει να πληρώσει.

Έχουμε αλλαγές στην εκκαθάριση χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Εγώ ως Φοροτεχνικός δεν έχω κανέναν λόγο, να πάω στο γραφείο μου ένα πρωί και να ξεκινήσω να ελέγχω τους πελάτες μου με σύνταξη, ποιος από αυτούς έχει αναπηρία και ταυτόχρονα αγροτικά εισοδήματα, ώστε να του κάνω τροποποιητική δήλωση.

Ο φορολογούμενος από την άλλη, δεν πρόκειται να έρθει από μόνος του (στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν το γνωρίζει κιόλας) και να μας ζητήσει να ελέγξουμε τη δήλωση του και να δούμε αν αλλάζει η εκκαθάριση του.

 

Η απορία μου λοιπόν είναι η εξής: Με ποιο σκεπτικό το Οικονομικών περιμένει να διορθωθούν οι εξαιτίας του λανθασμένες εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων, των εχόντων αναπηρική σύνταξη ΟΓΑ και ταυτόχρονα γεωργικά εισοδήματα; Αντί για απάντηση, καλό θα ήταν να φροντίσουν να ενημερώσουν ο ίδιοι τους υπόχρεους στην αλλαγή αυτή. Αλλιώς δεν μπορώ να φανταστώ με ποιον τρόπο οι άνθρωποι αυτοί θα υποχρεωθούν να ζητήσουν από το λογιστή τους να  προχωρήσει στην τροποποίηση.

 

Επιμέλεια:

Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου

Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας)

Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)

Οικονομικός Επόπτης Ε.Β.Ε. Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Αυστηρές κυρώσεις για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις στη ΔΕΥΑ Σοφάδων