Ειδήσεις

Δήμος Αργιθέας: Υγεία για όλους τους δημότες


Η ζωή, ευτυχισμένη ή δυστυχισμένη, τυχερή ή άτυχη, γαλήνια ή ταραγμένη είναι ένα μοναδικό αγαθό, ένα Θεϊκό δώρο που έχει κάθε άνθρωπος. Η σημερινή ζωή έχει αλλάξει έχει γίνει τόσο περίπλοκη. Οι γρήγορες απαιτήσεις της καθημερινής ζωής μεταβάλλουν και τον τρόπο  με τον οποίο ζει, εργάζεται  και συμβιώνει ο κάθε άνθρωπος. Η ποιότητα ζωής είναι ένα σύνολο αναγκών που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να καλύψει και την καθημερινότητα, αλλά και να προσαρμόσει την όλη πορεία του.

Τι γίνεται όμως με την επίδραση που φανερώνεται όταν προχωρούν τα χρόνια και εξελίσσεται η φθορά του οργανισμού; Τι γίνεται με τις συνθήκες που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε προωθώντας τη φθορά μας, όχι μόνον στη καθημερινή διαβίωση, αλλά και εφαρμόζοντας συνθήκες που σαφώς επηρεάζουν την εμφάνιση ασθενειών;

Μεταξύ αυτών ο καρκίνος  έχει αποδειχθεί μια κατ’ εξοχήν νόσος φθοράς, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων περιπτώσεων, τουλάχιστον 50% που θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί, εάν ο τρόπος ζωής του καθενός ήταν συμβατός με όλους εκείνους τους παράγοντες που  τις αναστέλλουν.
Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με προϋπόθεση την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Σήμερα, ωστόσο, ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αφού κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν.

Αν και οι παράγοντες εμφάνισης της νόσου ποικίλουν κατά άτομο, μπορούν να αποφευχθούν εφαρμόζοντας την Πρωτογενή και Δευτερογενή πρόληψη:

Πρωτογενής πρόληψη: αφορά όλες εκείνες τις ενέργειες που αποτρέπουν την εμφάνιση των κακοήθων νόσων. Ως τέτοιες αναφέρονται, η αλλαγή του ρυθμού της ζωής, η απαλλαγή από το καθημερινό άγχος και η ενίσχυση της ψυχικής ευφορίας, η σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός στο αλάτι, η σωστή  διατροφή (όσπρια, δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά), το ρυθμισμένο θερμιδικό ισοζύγιο που αποτρέπει την παχυσαρκία, Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου

Δευτερογενής πρόληψη: αφορά όλες εκείνες τις ενέργειες  που έχουν ως αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των κακοήθων νόσων. Ως τέτοια νοσήματα αναφέρονται:

 Ο Καρκίνος του μαστού. Η αυτοεξέταση μια φορά το μήνα επισημαίνει κάθε ανωμαλία που μπορεί να εμφανισθεί, όπως μικρό ψηλαφητό ογκίδιο ή τη ρύση από τη θηλή του μαστού.

Η μαστογραφία παραμένει η βασική διαγνωστική εξέταση.

Ο  Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Η κυτταρολογική εξέταση του τραχηλικού επιθηλίου (Pap test) είναι η δοκιμασμένη μέθοδος διαγνώσεως των προκαρκινικών και πρώιμων καρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας.

Ο Καρκίνος του Παχέος εντέρου. Η αναζήτηση στα κόπρανα μικροσκοπικής απώλειας αίματος αλλά κυρίως η κολοσκόπηση μετά τα 45 για άνδρες και γυναίκες και μετά τα 40 για τους έχοντες  στην οικογένεια άτομα με καρκίνο ή πολύποδες, είναι σε θέση να προλάβει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμφάνιση της κακοήθειας .

Ο Καρκίνος του Προστάτη. Ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες.  Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να γίνει με το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), το υπερηχογράφημα και τη βιοψία δια βελόνης προς επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η πρώιμη διάγνωση δίνει θεραπευτική δυνατότητα πιθανής πλήρους ίασης.

Το Μελάνωμα. Η πρόληψη αφορά ιδιαίτερα τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως τα μικρά παιδιά, άτομα με ξηρό δέρμα ανοιχτού χρώματος ή παρουσία προδρομικής βλάβης ή δυσπλαστικών σπίλων ή συγγενών μελαγχρωματικών σπίλων. Η τακτική ετήσια ιατρική εξέταση του δέρματος αποτελεί τη βάση της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος.

Είναι αλήθεια βέβαια ότι η έγκαιρη διάγνωση δεν σημαίνει πάντοτε και πρόληψη διότι υπάρχουν ασφαλώς και νεοπλάσματα τα οποία, με τις σημερινές θεραπευτικές δυνατότητες δεν είναι δυνατόν να θεραπευθούν όσον εγκαίρως και αν γίνει η διάγνωση.

Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών άρα και των νεοπλασμάτων θα έπρεπε να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και υποχρέωση του Κράτους. Σήμερα αυτή εναπόκειται είτε στις ατομικές πρωτοβουλίες μεμονωμένων ιατρών, είτε μέσα από τα συλλογικά τους όργανα (Ιατρικούς Συλλόγους, Ιατρικές Εταιρείες), είτε διάφορους ευαισθητοποιημένους  φορείς, όπως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) η οποία ασχολείται με την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την  πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των κακοήθων νοσημάτων.

Δήμος Αργιθέας: υγεία για όλους τους δημότες

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Αργιθέας σε συνεργασία με όλους τους Κρατικούς φορείς υγείας (5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, Κέντρο Υγείας) αλλά και μέσα από συλλογικά  όργανα (Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας, Ιατρικές Εταιρείες), είτε διάφορους ευαισθητοποιημένους  φορείς, όπως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) η οποία ασχολείται με την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την  πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των κακοήθων νοσημάτων, αλλά και ιδιωτικούς φορείς (όμιλος υγεια) που οργάνωσε και συντόνισε την παροχη υπηρεσιων υγειας στους δημότες του δήμου μας.

Δεν παραλείπουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές

 

Προηγούμενο άρθρο Πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών των αγροτών
Επόμενο άρθρο 5ο ΓΕΛ Καρδίτσας: 1η Διεθνής Συνάντηση Erasmus+