ΔΑΚΕ Καθηγητών: Η ιστορία και το μέλλον μας δεν διαπραγματεύονται!

24 Ιανουαρίου 2018

Πρόσφατα με δηλώσεις του ο διεθνής διαμεσολαβητής Νίμιτς έκανε σαφές ότι στο όνομα της FYROM θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».

Το πρόβλημα του ονόματος της γειτονικής χώρας δεν είναι καινούργιο. Τον Απρίλιο του 1992 σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε ΠτΔ,  για το θέμα των Σκοπίων, η πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τη FYROM αν τηρηθούν οι όροι της ΕΟΚ του 1991. Επιπλέον προς αποφυγή παρανοήσεων δόθηκε η διευκρίνιση ότι στο όνομα της FYROM δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία».

Λίγο αργότερα ο τότε ΠτΔ δήλωνε: «Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική».

Το 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, μετά το VETO της Ελλάδας δια στόματος του τότε Πρωθυπουργού, αποφασίστηκε πως “… επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος, και όχι όνομα επιλογής της (FYROM)…, αποτελεί προϋπόθεση για πιθανή πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη …”.

Σήμερα, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Υπ. Εξωτερικών (http://www.mfa.gr/to-zitima-tou-onomatos-tis-pgdm/), πως «Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προτείνει … σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

Συνάδελφοι,

στις 20/1/2018, μόνο η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών υπερψήφισε το ψήφισμα που ακολουθεί, στη Γ.Σ. των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε., στην Αθήνα. «Απαιτούμε, να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» επουδενί στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, καθώς πιθανή ύπαρξή του θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Σε περίπτωση εκτροπής από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, να δοθεί ο λόγος στον Ελληνικό λαό, ώστε να αποφασίσει γι’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα με την υπέρτατη μορφή άμεσης δημοκρατίας, που είναι το δημοψήφισμα».

Η ΔΑΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, να αντισταθούν στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, ώστε να μην υπάρχουν αλυτρωτικές προσδοκίες και κατά συνέπεια μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις, από τη FYROM σε βάρος της Ελλάδας!

Η θέση της ΔΑΚΕ είναι σαφής!

Δεν παραχωρούμε ούτε το όνομα, ούτε την Ιστορία, ούτε τις θυσίες των Ελλήνων για τη Μακεδονία.

Η ιστορία και το μέλλον μας ΔΕΝ διαπραγματεύονται!

Για τη ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. Καρδίτσας

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Κωνσταντίνος Ντούρας                                               Παππάς Σωκράτης

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031