ΔΑΣ-ΟΤΑ: Με τη δύναμη της οργανωμένης πάλης, περνάμε στην αντεπίθεση

02 Μαρτίου 2018

Η ΔΑΣ ΟΤΑ είναι συνδυασμός, που στηρίζεται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα σωματεία και οι συνδικαλιστές, που συμπορεύονται μ’ αυτό, πρωτοστάτησαν, για να παρεμποδίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, να οργανωθούν η αντίσταση, οι αγώνες, η λαϊκή αντεπίθεση. Πρόκειται για αγώνες που έφεραν αποτελέσματα σε σχέση με την υπογραφή ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στο ζήτημα των συμβασιούχων στη λεγόμενη «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο, τα βήματα αυτά που έγιναν με τους αγώνες των εργαζομένων δεν είναι αρκετά, για να σταματήσουμε την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων των εκμεταλλευτών μας, να αποσπάσουμε διευρυμένες κατακτήσεις, και εντέλει να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική.

     Επειδή, λοιπόν, θέλουμε να υπερασπίσουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, πρέπει ν’ αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αναγεννηθεί πραγματικά, να ανασυνταχθεί εδώ και τώρα! Να ορθώσει εδώ και τώρα ο λαός το ανάστημά του, να δείξει την τεράστια δύναμή του, να μας φοβηθούν. Άλλη λύση, άλλη επιλογή δεν έχουμε.

Για τέτοιους αγώνες, για ένα τέτοιο σωματείο και κίνημα παλεύουμε και αυτό πιστεύουμε πως είναι το βασικό κριτήριο ψήφου.

Εμπόδια και δυσκολίες σε αυτό το δρόμο βάζουν όχι μόνο οι εκάστοτε κυβερνήσεις και εκλεγμένοι στην αυτοδιοίκηση αλλά και συνδικαλιστικές ηγεσίες, που θέλουν το κίνημα απλώς να διαμαρτύρεται για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά να μην παλεύουν, για να απαλλαγούμε από τις αιτίες που τη γεννούν.

Μια τέτοια συνδικαλιστική ηγεσία είναι και η ΠΟΕ – ΟΤΑ

 • Η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο. Οχι μόνο συμφωνεί μ’ αυτήν, αλλά έκανε και πρόταση στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει με τα ίδια κριτήρια που γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή της στοχοθεσίας, της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.
 • Η πλειοψηφία της ΠΟΕ – ΟΤΑ («Συνδικαλιστική Ανατροπή» – ΔΑΚΕ) επιμένει να μη δέχεται τους συμβασιούχους συναδέλφους ως ισότιμα μέλη των συνδικάτων.

Μάλιστα, στο 41ο Συνέδριο η πλειοψηφία της ΠΟΕ – ΟΤΑ καρατόμησε 18 σωματεία που έκαναν το «έγκλημα» να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους!

 • Διαμαρτύρεται για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά συμφωνεί με τον «Καλλικράτη» των ιδιωτικοποιήσεων.
 • Την ίδια στιγμή που η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ («Συνδικαλιστική Ανατροπή») στήριξε με τα μπούνια να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, σηκώνει κάλπικες κορόνες ότι είναι ακομμάτιστη. Όχι μόνο αυτό. Μαζί με την επίσημη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΣΚ – ΟΤΑ), εξακολουθούν κάθε φορά με τον τρόπο τους να στηρίζουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίως οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ ως ΣΥΡΙΖΑίικη ηγεσία.
 • Η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ απέναντι στο ΠΑΜΕ είναι το πιο ασφαλές κριτήριο για να βγάλει ένας εργαζόμενος τα συμπεράσματά του. Πολεμά το ΠΑΜΕ με ΣΥΡΙΖΑίικη γραμμή.
 • Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ διευκόλυναν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Στην πιο κρίσιμη στιγμή, που η κυβέρνηση έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση το πολυνομοσχέδιο που καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, πιστή στον κυβερνητικό της ρόλο, αρνήθηκε να οργανώσει τον αγώνα, αρνήθηκε ακόμα και την κήρυξη 24ωρης απεργίας.
 • Η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ αρνήθηκε να οργανωθεί η απεργιακή πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, απλόχερα προκήρυξε απεργία με ένα πρωτάκουστο για τα συνδικαλιστικά χρονικά αίτημα, την «κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής». Πρόκειται για ένα αίτημα αντιεπιστημονικό, οπισθοδρομικό, αντιδραστικό και που σαφώς βολεύει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με μοιρασμένους ρόλους με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), καλλιεργούν από κοινού τον κανιβαλισμό και την ανθρωποφαγία, βάζουν τους βρεφονηπιοκόμους να τσακώνονται με τους νηπιαγωγούς, βγάζοντας και πάλι «λάδι» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

     Η πλειοψηφία του Τοπικού Συλλόγου (Συνδικαλιστική Ανατροπή – ΔΑΚΕ) πιστή σε όλες τις παραπάνω θέσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ τις εφαρμόζει κατά γράμμα. Εδώ μάλιστα στην Καρδίτσα κατεβαίνουν και στο ίδιο ψηφοδέλτιο στις εκλογές και γεννάται το ερώτημα: Οι εργαζόμενοι ποιες θέσεις, ποιας παράταξης θα ψηφίσουν; Της Συνδικαλιστικής Ανατροπής ή της ΔΑΚΕ;

Συνάδερφοι

Είτε με κρίση είτε με ανάπτυξη, είτε με τη μορφή των μνημονίων είτε χωρίς αυτά, τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν και θα προστίθενται συνεχώς κι άλλα. Κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν λέει ότι τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι έρχεται για τους εργαζόμενους «φως στο τούνελ», αφού είναι γνωστό ότι έχουμε μνημόνια διαρκείας, σε βάθος δεκαετιών, μέσω του λεγόμενου Προγράμματος Σταθερότητας της ΕΕ.

Η όποια ανάπτυξη μπορεί να έρθει, θα είναι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και σε κάθε περίπτωση πάνω στα συντρίμμια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Ούτε ένα (!) μνημονιακό μέτρο δεν προτίθενται να καταργήσουν.

 Θέλουμε ένα σωματείο και εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Συνέδριο που:

 • Θα έχουν ως σημαία του αγώνα τους το «σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους».
 • Θα κάνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων το σύνθημα «κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ, κοντά τα χέρια σας από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας».
 • Θα οργανώνουν την πάλη ενάντια στη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς των κατοικιών, τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, την αντιδραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Διοίκησης, τη λεγόμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη».
 • Θα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους τόπους δουλειάς.
 • Με αυταπάρνηση και αυτοθυσία θα μπουν μπροστά στον αγώνα για να μην περάσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία.
 • Καθημερινά και ακούραστα θα οργανώνουν την πάλη στους τόπους δουλειάς, ώστε να βγει ο λαός στο προσκήνιο, να περάσει το εργατικό κίνημα στην αντεπίθεση. Να αποσπάσουμε αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της κρατικής αντιδραστικής «αξιολόγησης».
 • Θα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα, ώστε να αποτραπούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί κυβέρνησης – ΕΕ – δημάρχων και επιχειρηματικών ομίλων.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων, για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη. Υπάρχει τεράστιος συσσωρευμένος πλούτος, όμως αυτός είναι συγκεντρωμένος σε μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων. Η λύση βρίσκεται σε ένα κίνημα που παλεύει για να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας, η συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αγροτών, μικροεπαγγελματιών, γυναικών, κάθε νέου και νέας, ώστε όλοι μαζί να εμποδίσουμε, να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, μνημόνια και αφεντικά.

Αυτή είναι η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ και αυτό το κίνημα είναι που έχουμε ανάγκη σήμερα! Μόνο το ΠΑΜΕ έχει αυτόν τον προσανατολισμό, αυτήν τη γραμμή πάλης. Πάνω σε αυτό επιδιώκουμε την ενότητα όλων των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για να περάσουμε γρήγορα στη λαϊκή αντεπίθεση.

 

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική.

Ψήφισε – Στήριξε ΔΑΣ ΟΤΑ.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Φεβρουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829