Διαλογισμός ή προσευχή;

11 Οκτωβρίου 2017

««Διαλογιστείτε!» παρακινούν οι Γνωστικοί με άρθρα τους στον τοπικό Τύπο, «εισέλθετε σε κατάσταση βαθειάς ενατένισης». «Ελλάδα διαλογίσου!» είναι το σύνθημά τους σε αφίσες που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλεως μας.

Είχαμε κάνει γνωστό και παλαιότερα ότι η «Γνωστική και Πολιτιστική Εταιρεία Samael–Lakhsmi», που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στην πόλη της Καρδίτσας, εμφανίζεται ενώπιον μας με πολλές φορεσιές· άλλοτε ντυμένη με τον μανδύα της φιλοσοφίας, άλλοτε υπό το πέπλο των ανθρωπιστικών σπουδών ή της κοινωνικής δραστηριότητος, άλλοτε πάλι απροκάλυπτα, δεικνύοντας τις αληθινές πτυχές του προσώπου της που είναι ο αποκρυφισμός και η μαγεία.

Για φέτος φαίνεται πως φιλοτιμούνται να μας μυήσουν «στους ανώτερους πνευματικούς κόσμους και να μας δώσουν απαντήσεις ή λύσεις σε προβλήματα που μας ταλαιπωρούν», μέσῳ του διαλογισμού φυσικά.

Αδελφοί μου, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια — έχουμε αναφερθεί άλλωστε κατά καιρούς στις πλάνες του Γνωστικισμού και τις επικίνδυνες πρακτικές του.

Δεν μας χρειάζεται διαλογισμός. Εκείνο που μας χρειάζεται είναι ἡ προσευχή. Ο διαλογισμός καλλιεργεί «και καλά» εσωτερικές δυνάμεις του ανθρώπου. Δεν έχουμε ανάγκη από κάτι τέτοιο. Εκείνο που μας χρειάζεται είναι η ένωση με τον Παντοδύναμο Τριαδικό Θεό. Εκείνου είναι όλη η δύναμις — «ότι σου έστιν ἡ βασιλεία και η δύναμις και η δόξα», όπως λέμε στο τέλος της Κυριακής προσευχής. Η ένωση με Εκείνον ανακουφίζει τον άνθρωπο, τον ξαποσταίνει. Η αποκρυφιστική «εσωτερική καλλιέργεια» κουράζει, αγχώνει στην ουσία — κι ας λένε τα αντίθετα.

Ἡ Ελλάδα μας δεν χρειάζεται διαλογισμό, προσευχή χρειάζεται. «Ελλάδα, προσευχή σου!» θα πρέπει να είναι το σύνθημά μας, και όχι «Ελλάδα, διαλογίσου».

Δεν μας χρειάζεται κανένας βυθισμός σε καταστάσεις ασυνειδησίας, από τις οποίες μπορεί και να μην επιστρέψουμε ποτέ. Μας χρειάζεται νήψις και εγρήγορσις.

Και βέβαια, μόλις και μετά βίας είναι ανάγκη να πούμε ότι τα «άφατα όντα», από τα οποία μας προτρέπουν να ζητούμε βοήθεια οι Γνωστικοί, δεν είναι τίποτε άλλο από τους πονηρούς δαίμονες».

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Πυξ Λαξ - Μπορεί
Κώστας Μακεδόνας - Γι΄ αυτό που είσαι
Μελίνα Ασλανίδου - Το λάθος
Παναγιώτης Τσαφαράς - Οι καλύτερες μου μέρες
Αλκίνοος Ιωαννίδης - Που πεθαίνουν τόσα πουλιά
Γιάννης Βαρδής - Τα καλύτερα μας χρόνια
Γιώτα Νέγκα - Το δίκιο μου
Μανώλης Λιδάκης - Γιατί πολύ σ΄ αγάπησα
Γιάννης Πάριος - Μη με ρωτάς
Μπλε - Μ΄ αρέσεις γιατί

 


Sandra - Maria Magdalena
Ed Sheeran - Shape of you
Kool + The Gang - Ladies night
UB40 - Where did I go wrong
Guisi Ferreri - Novembre
Rednex - Hold me for a while
Bad Boys Blue - Save your love
Bronski Beat - Small town boy
Yves Larock - Rise up
Randall Breneman - Bad sometimes

 


Ιούνιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930