«Διόνυσος Α.Σ»: Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Αμπελοοινικού Τομέα Καρδίτσας

28 Νοεμβρίου 2016

p1020246Ο  Αγροτικός Συνεταιρισμός  Αμπελοοινικού Τομέα  Καρδίτσας με την επωνυμία «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ», έχει συσταθεί  από το έτος 2012 και  εκπροσωπεί άνω των 70 νομίμων αμπελοκαλλιεργητών της ΠΕ Καρδίτσας, οι οποίοι είναι μέλη του,  καλλιεργώντας και διαχειριζόμενοι άνω των  700 στρεμμάτων αμπελώνων.

Η  δημιουργία του συνεταιρισμού και η  μέχρι τώρα πορεία του έδωσε διέξοδο σε πολλούς παλιούς καλλιεργητές ,αλλά κυρίως  σε νέους ανθρώπους,που ήθελαν  να στραφούν  στην αμπελοκαλλιέργεια

p1020235Μέχρι και την  καλλιεργητική περίοδο (2012) το σύνολο της παραγωγής, διαθέτονταν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, η οποία λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις της Οινοποιείο και Αποσταγματοποιείο, παράγοντας κρασί  και  τσίπουρο.

p1020224Όταν η Ε.Α.Σ.Κ  οδηγήθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης ,για να σωθεί η παραγωγή και τα αμπέλια, μισθώθηκαν το Οινοποιείο και το Αποσταγματοπιείο από τους παραγωγούς. Πρόκειται για ιστορικό και γραφικό βιομηχανικό χώρο, που μπορεί να αναπαλαιωθεί και να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, ο κος Φώτης Γκαζούνης, πρόεδρος του συνεταιρισμού, μας λέει:

«Θεωρούμε ότι η μόνη λύση για την διάσωση των εγκαταστάσεων της ΕΑΣΚ , αλλά και την επιβίωση των αμπελουργών του Νομού μας, είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου,  έτσι ώστε οι παραγωγικές  μονάδες   των υπό εκκαθάριση Ε.Α.Σ  να περάσουν χωρίς ή έναντι συμβολικού τιμήματος στους  ενεργούς συνεταιρισμούς με ομοειδή  δραστηριότητα, επιτρέποντας έτσι στους συνεταιρισμούς αυτούς να αναπτυχθούν, προς όφελος της αγροτικής παραγωγής  τη χώρας.

p1020229Ταυτόχρονα προτείνουμε την απαλλοτρίωση της έκτασης της ιστορικής  Ε.Α.Σ.Κ, που γειτνιάζει με  τις  παραγωγικές  μονάδες, και την απόδοση αυτής και των κτισμάτων  που βρίσκονται εντός της στο Δήμο Καρδίτσας,  έτσι ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των δημοτών .»

Σχετικά με την εξέλιξη της φετινής σοδειάς σε συζήτησή μας με τον οινολόγο του συνεταιρισμού, πληροφορηθήκαμε πως ήταν μια καλή χρονιά και παρ’ όλο που κάποιες περιοχές επλήγησαν από το χαλάζι και τις έντονες βροχοπτώσεις, δεν επηρεάστηκαν ούτε τα ποιοτικά, ούτε τα ποσοτικά χαρακτηριστικά.

p1020242Σχετικά τώρα με τις ποικιλίες κρασιού Διόνυσος που μπορείτε να δοκιμάσετε, να τονίσουμε ότι πρόκειται για γνήσιο λαϊκό κρασί  λευκό, ροζέ και κόκκινο, από ποικιλίες Syrah, μοσχάτο, ροδίτες, μαύρο μεσηνικόλα και άλλες. Θα βρείτε επίσης εξαιρετικό τσίπουρο, για την παραγωγή του οποίου ακολουθούν κατά την απόσταξη των στέμφυλων την παροχή της κατάλληλης θερμότητας με ατμό και όχι με συνεχόμενη φλόγα. Έτσι έχουμε έμμεση θέρμανση και ομαλή αύξηση της θερμότητας βρασμού, με συνέπεια να επιτυγχάνεται η αποφυγή του τσικνίσματος. Το αποτέλεσμα, η ποιότητα του αποστάγματος να είναι καλύτερη. Δοκιμάστε το και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Μάθαμε επίσης, ότι οι τάσεις δείχνουν πως το καταναλωτικό κοινό έχει κάνει στροφή προς το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.

p1020233Θα κλείσουμε με το κάλεσμα του κυρίου Γκαζούνη προς τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη για  μια κοινή συνάντηση  με όλους τους τοπικούς  φορείς  για την εξεύρεση λύσης προς όφελος όλων. Εξάλλου, η στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας και παραγωγής, είναι ένας από τους κινητήρες ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και οι κρατικοί και τοπικοί φορείς οφείλουν να κινούνται με βάση αυτό το γνώμονα όταν σχεδιάζουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

            Για περισσότερες πληροφορίες

                     πατήστε στα links:

     (www.thessalia-espa.grwww.efepae.gr

             www.aedep.grwww.espa.gr )

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC