Ειδήσεις

Δυναμικό συλλαλητήριο για τις ζημιές στο Νομό


Δυναμικό τόσο σε όγκο όσο και σε παλμό ήταν το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας με κύριο αίτημα-διεκδίκηση την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων της σφοδρής κακοκαιρίας της 18ης Σεπτεμβρίου.

Κρατώντας πανό στα χέρια και φορώντας τις απαραίτητες μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό, φορείς, εκπρόσωποι Συλλόγων και λοιπών οργανώσεων, αντιπροσωπείες των πληγέντων, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι για τα όσα έχουν συμβεί και ζητώντας αποζημιώσεις για όλους και στο 100%.

Μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις έκαναν ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Ζυγογιάννης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Καπράνας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ κ. Απόστολος Ταξιάρχης, η Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ρούλα Νιάκα και πολλοί άλλοι.

Το πλαίσιο αιτημάτων για τους πληγέντες του Νομού

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε στη Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας στις 5-10-2020, ύστερα από το κάλεσμα των φορέων και σωματείων του νομού, αποφασίσαμε ομόφωνα τα παρακάτω:

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους τα ακόλουθα απαραίτητα μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιός μας:

 • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών, υπόγεια – βοηθητικοί χώροι και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου (μελισσοσμήνη κ.α), μηχανολογικού εξοπλισμού στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος των αναγκών, για την άμεση λειτουργία των επιχειρήσεων και καταστημάτων.
 • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που  δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι- μελισσοκόμοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο.
 • Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς  την απομάκρυνση της λάσπης και άλλων υλικών από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και  τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι τώρα να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
 • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
 • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά – αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.
 • Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έχουν μείνει λόγω της πλημμύρας, χωρίς μεροκάματο, να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο.
 • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων του νομού σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη σε όλους τους πληγέντες.
 • Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή  πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
 • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικού- νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Να παρθούν  όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας  του νομού που υπολειτουργούν.
 • Να αποκατασταθεί η Δημοτική Πινακοθήκη και να διασωθούν τα έργα τέχνης, γιατί είναι περιουσία του λαού της Καρδίτσας. Ταυτόχρονα να στηριχθούν και να ενισχυθούν οικονομικά οι πολιτιστικοί – μορφωτικοί σύλλογοι που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και οι αθλητικοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι και σωματεία του νομού.

 

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνίαση κλοπής – σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ενός ατόμου
Επόμενο άρθρο Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας