Ειδήσεις

Δ. Βερίλλης: Η αλήθεια για τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου Καρδίτσας


Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη στην Καρδίτσα θα ήθελα να αναφερθώ στην Ανατολική Εξέδρα του  Δημοτικού Σταδίου που παραμένει ακόμη επικίνδυνη και κλειστή και παράλληλα  να εκφράσω την άποψή  πως πρέπει άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας  και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να χρηματοδοτήσουν  την κατασκευή των νέων Κερκίδων στην ανατολική πλευρά του Σταδίου.Γιατί το  έργο είναι αφενός αναγκαίο και αφετέρου γιατί από το 2010  στο δήμο Καρδίτσας όχι μόνον είχαμε ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα, χωρίς καμία εκκρεμότητα για να ξεκινήσει το έργο, αλλά ουσιαστικά είχαμε ξεκινήσει και την υλοποίησή του. Αυτό έγινε με  την παράδοση των γεωλογικών μελετών και την επίσημη ένταξη της κατασκευής του στους  Μεσογειακούς Αγώνες με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ενώ  επί πλέον – εναλλακτικά- είχαμε και άλλα 600.000 ευρώ, χρήματα του δήμου,  στο ταμείο του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου. Μπορεί αργότερα να μην έγιναν οι Μεσογειακοί Αγώνες αλλά τα 600.000 ευρώ παρέμειναν στο ταμείο ενώ παράλληλα το ΕΣΠΑ χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί δεκάδες αθλητικά έργα. Δέκα ολόκληρα χρόνια πέρασαν και δεν μπόρεσαν να βρεθούν ακόμη τα χρήματα;

Το ιστορικο

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου Καρδίτσας τον Ιανουάριο του 2007 βρήκα την Ανατολική Κερκίδα κλειστή, από την περίοδο της προηγούμενής Δημοτικής Αρχής. Έκλεισε  γιατί, μετά από γνωμάτευση των αρμοδίων μηχανικών αποδείχτηκε ότι ήταν επικίνδυνη για την ασφάλεια των φιλάθλων. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου εκφράστηκαν λανθασμένες απόψεις  για να << ανοίξει αμέσως η Ανατολική Κερκίδα>>. Κάτι τέτοιο όμως ήταν αφενός επικίνδυνο και αφετέρου αδύνατον. Επικίνδυνο γιατί όλοι οι αρμόδιοι μηχανικοί που κάλεσα για αυτοψία την έκριναν ακατάλληλη και επικίνδυνη να δεχτεί φιλάθλους και αδύνατο γιατί κανένας μηχανικός από το Δήμο, τη Νομαρχία, την Περιφέρεια και τη Γενική Γραμματεία  Αθλητισμού δεν υπέγραφε για τη λειτουργία της . Το παράδοξο είναι ότι παρόλα αυτά ορισμένοι επέμεναν να ανοίξει η κερκίδα και εξαπέλυαν δριμύτατες επιθέσεις κατά της τότε δημοτικής Αρχής κάτι που δεν έκαναν ούτε στην προηγούμενη δημοτική Αρχή που τις έκλεισε , ούτε στις επόμενες τρεις δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα.

Τι καναμε την περιοδο 2007-2010

Το χειρότερο  ήταν τότε ότι κάτω από την Ανατολική Κερκίδα ήταν τα αποδυτήρια των ομάδων, το ιατρείο, η αίθουσες τύπου, τα γραφεία, η αίθουσα ενδυνάμωσης και επομένως ήταν αδύνατον να γκρεμιστούν άμεσα οι κερκίδες και να γίνουν στη θέση τους άλλες ακόμη και αν βρίσκαμε άμεσα τη χρηματοδότηση σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν ούτε χρήματα , ούτε σχετικά προγράμματα. Για αυτό αρχίσαμε και σε αυτή την περίπτωση μία συστηματική δουλειά.

 

Αρχικά αφού βεβαιωθήκαμε από όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες ότι η παραμονή των φιλάθλων ήταν επικίνδυνη , πετύχαμε να είναι μεν κλειστή η εξέδρα αλλά  να μην κλείσουν τα αποδυτήρια και όλα τα υπόλοιπα γραφεία που είναι κάτω από τις κερκίδες. Έτσι διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του Σταδίου και η διεξαγωγή των αγώνων.

Ξεκινήσαμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, με την κατάλληλη σειρά, αρχίζοντας από τη βάση έτσι ώστε αφενός και οι κερκίδες να γίνουν και οι αγώνες να μη διακοπούν και αφετέρου να γίνουν νέες εγκαταστάσεις για να μπορούν να διεξάγονται αγώνες Β Εθνικής. Συγκεκριμένα έγινε:

– Νομιμοποίηση όλων των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Καρδίτσας που ήταν όλες αυθαίρετες. Αυτό αποτελούσε προϋπόθεση για οποιοδήποτε έργο.

-Σύνταξη όλων των μελετών και διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από παντού.

-Κατασκευή των Κερκίδων στο πέταλο του ΕΑΚ. Έτσι για πρώτη φορά μπορούσαν, νόμιμα, να παρευρεθούν στους ποδοσφαιρικούς αγώνες φίλαθλοι των φιλοξενούμενων ομάδων. Και όλα αυτά από χρηματοδοτήσεις από διαφορετικούς φορείς.

-Κατασκευή του Προπονητηρίου και της κλειστής Αίθουσας Ενδυνάμωσης κάτω  από τις δυτικές κερκίδες

– Ολοκλήρωση των εργασιών και λειτουργία του ηλεκτροφωτισμού του Σταδίου. Έτσι για πρώτη φορά έγιναν  στο γήπεδο νυχτερινοί αγώνες.

– Άδεια για χρήση των εγκαταστάσεων που βρίσκονται κάτω από τις  Ανατολικές  Κερκίδες

– Κατασκευή Αποδυτηρίων και Αίθουσας Τύπου του ΕΑΚ

– Μικρότερες βελτιώσεις στο γήπεδο όπως οι πάγκοι των ομάδων, η λεγόμενη φυσσόυνα, τα διαχωριστικά των κερκίδων , το χορτάρι στο βοηθητικό γήπεδο του Ρούσου κ.λπ.

Έτσι, παρόλες τις δυσκολίες έγιναν όλα τα απαραίτητα έργα για να γίνονται αγώνες Β Εθνικής και στην Καρδίτσα και νυχτερινοί και με φιλάθλους άλλων ομάδων και συγχρόνως έγιναν οι απαραίτητες προεργασίες για την κατασκευή  και των κερκίδων.

 

Φευγοντας  καθυστερουν αδικαιολογητα

Φεύγοντας από το δήμο Καρδίτσα όχι μόνον αφήσαμε αυτές χρήσιμες τις Υποδομές αλλά και το έργο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Γιατί  αφενός τα αποδυτήρια κ τα γραφεία πήγαν σε άλλο χώρο  και αφετέρου το εντάξαμε επίσημα την κατασκευή της νέας κερκίδας στα έργα των Μεσογειακών Αγώνων. Και εναλλακτικά, αφήσαμε και στο Ταμείο του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καρδίτσας άλλες περίπου 600.000 ευρώ. Πέρασαν από τότε 10 χρόνια και δεν προχώρησε κάτι από αυτά που αφήσαμε το 2010. Παρόλο που τώρα υπάρχει το ΕΣΠΑ ( ενώ τότε δεν υπήρχε) και δεκάδες έργα αθλητικά χρηματοδοτούνται από την  Περιφέρεια Θεσσαλίας τη Γ.Γ Αθλητισμού  και τα Υπουργεία.Το παράδοξο είναι πως μόνον στη δική μας δημοτική αρχή και ιδιαίτερα σε μένα προσωπικά ασκήθηκε τόσο έντονη και άδικη κριτική παρόλο ότι  εκείνη την περίοδο έγινε ένα τόσο σημαντικό έργο.

ΥΣ.Οι Μεσογειακοί Αγώνες  είχε προγραμματισθείνα γίνουν, το 2013, στη Λάρισα και το Βόλο. Μετά όμως από πολύ τρέξιμο, τη σύνταξη μελετών και τη συστηματική δουλειά μας κατορθώσαμε να βάλουμε, εκ των υστέρων ( κυριολεκτικά από το παράθυρο), και την Καρδίτσα στις πόλεις που θα διοργάνωναν και τους Μεσογειακούς Αγώνες. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει. Ενώ κατόπιν εντάξαμε στους Μεσογειακούς το Κλειστό Γυμναστήριο και το Γήπεδο. Με τον τρόπο  αυτό θα κατασκευάζονταν  όλα τα έργα στην ώρα τους και χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος ούτε με ένα ευρώ. Το 2011 η ελληνική Κυβέρνηση ακύρωσε την πραγματοποίηση τους στην Ελλάδα και έγιναν στη Μυρσίνη της Τουρκίας.

Του Δομήνικου Βερίλλη

Προηγούμενο άρθρο Εργατικό Κέντρο: Αναστολή όλων των εκδηλώσεων, συνελεύσεων
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Εργαζομένων Κ.Υ. Καρδίτσας για τον κορονοϊό