Ειδήσεις

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι κατά της διασποράς του covid παντού στη Θεσσαλία


Το πλαίσιο συνεργασίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19  με χρονικό ορίζοντα τα Χριστούγεννα, συμφώνησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με τη συμμετοχή  εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών με κομβικό ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων επιτήρησης κατά του κορωνοιού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας  Θανάσης Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας   Βασίλης Πινακάς, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας ταξίαρχος  Αστέριος Μαντζιώκας, η συντονίστρια Κινητών Μονάδων ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού  Ράνια Πινακά, στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και μεσω τηλεδιάσκεψης στελέχη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Άγγελος Μπίνης, Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας:

«Βρεθήκαμε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό το συντονισμό του  Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Ο στόχος ήταν διπλός. Πρώτον να αποτιμήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς ελέγχου και δεύτερον να συμφωνήσουμε σε τρία βασικά σημεία:

– Τακτική σύσκεψη κάθε Δευτέρα όλων των φορέων ελέγχου έτσι ώστε  να βλέπουμε τί ενδεχομένως δεν πήγε καλά την προηγούμενη εβδομάδα και να επανασχεδιάζουμε το τεχνικό  μας πρόγραμμα

-Να τροφοδοτούμε με στατιστικά δεδομένα τη δράση όλων των φορέων και να διαμοιραζόμαστε εργαλεία και  μεθοδολογίες και

– Να βγάλουμε ένα πρόγραμμα εντατικών ελέγχων μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου σε συγκεκριμένες περιοχές υψηλής διακινδύνευσης.

Στόχος μας είναι  να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για την κρίσιμη αυτή συγκυρία αλλά και να αναπτύξουμε ένα  αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης στην πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών που σηκώνουν το βάρος της εφαρμογής των μέτρων. Αυτή τη στιγμή οι έλεγχοι εντοπίζονται σε περιοχές όπως είναι οι υπεραγορές τροφίμων, λαϊκές αγορές, προνοιακές δομές, οι μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, μεταποιητικές και βιομηχανικές μονάδες και όπου γενικά έχουμε εντοπίσει από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων ότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς.

Τα μεικτά κλιμάκια στα οποία συμμετέχουν στελέχη των Διευθύνσεων Υγείας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, της  Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των πέντε δήμων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που διαθέτουν δημοτική αστυνομία, σκοπό έχουν να καλύψουν ολιστικά τις περιοχές αυτές  ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για το αν θα πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα ή αν πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, πάντα σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα  κρούσματα που ανακοινώνοναι από το Υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Υγείας.

Είναι πολύ  κρίσιμη η συγκυρία και πρέπει να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα ότι στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται τα μέτρα θα επιβάλλονται πρόστιμα και μάλιστα τα πρόστιμα, να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες, ότι εισπράττονται. Υπάρχει ειδικός κωδικός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα πρόστιμα που προέρχονται από παραβάσεις του  covid -19. Τα χρήματα αυτά εισπράττονται μέσω κώδικα είσπραξης  δημοσίων εσόδων και πηγαίνουν για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν τα Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί, είναι ολιστικοί και όπου χρειάζεται,  θα επιβάλλονται πρόστιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιβολή  προστίμου είναι αυτοσκοπός.

Η στόχευση είναι: Εφαρμόζουμε τα μέτρα, αξιοποιούμε τις συνέργειες, δουλεύουμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα. Ήδη σήμερα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας διενεργούμε  κοινούς ελέγχους. Ήρθε η ώρα να  εντατικοποιήσουμε το ελεγκτικό έργο, να το οργανώσουμε πιο δομημένα και να εμπλέξουμε και άλλους φορείς, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως είναι η υποστελέχωση και οι διαφορετικές υπηρεσιακές προτεραιότητες. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή η πανδημία είναι η απόλυτη, η νούμερο ένα  επιχειρησιακή προτεραιότητα για όλη την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Συνεχίζουμε τους ελέγχους, συνεργαζόμαστε με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και  την Αστυνομία και  συντονιζόμαστε με τους Δήμους.  Ελέγχουμε παντού:  δομές, γηροκομεία, κλινικές,  εργοστάσια, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές. Είμαστε πλέον  στη θέση να  οργανώσουμε  καλύτερα  το σύστημα των ελέγχων σε όλη τη Θεσσαλία ώστε να μην σπαταλούνται δυνάμεις και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και περισσότερους ελέγχους σε συνεργασία  με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που εκτός από τους τακτικούς ελέγχους διενεργεί και τους ελέγχους covid. Το μήνυμα είναι ένα: Είμαστε παντού για την προστασία της δημόσιας υγείας,   για την  ανθρώπινη ζωή,  για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο και  καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του αύριο».

Προηγούμενο άρθρο Αρνητικά και τα 108 rapid tests στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο 1,2 εκατ. ευρώ για το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας