Ειδήσεις

Εκδήλωση αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα του πρόσφυγα


Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση αυτή που οργανώθηκε από τον Σύλλογο  Γυναικών Καρδίτσας, με την συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Σέκλιζας και της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας,   εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην  παγκόσμια ημέρα του πρόσφυγα την Πέμπτη 21 Ιουνίου στην πλατεία Πλαστήρα (στην είσοδο του Παυσιλύπου). Ο χώρος κατακλύστηκε κυριολεκτικά από γονείς και παιδιά καρδιτσιώτες και πρόσφυγες.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Κλεοπάτρα Ζούκα που μεταξύ των άλλων τόνισε: «Μπροστά στα σύννεφα του πολέμου που πυκνώνουν, οι Σύλλογοι Καρδίτσας και Σέκλιζας της ΟΓΕ δεν αρκούμαστε σ’ ένα λόγο επιφανειακό και «ειρηνιστικό-πασιφιστικό. Μας απασχόλησαν και μας απασχολούν όχι μόνο οι συνέπειες των επεμβάσεων, των επιθέσεων, των πολέμων στους λαούς και ιδιαίτερα στις γυναίκες, αλλά και οι πραγματικές τους αιτίες.» Συνέχισε λέγοντας ότι «Μόνο η συλλογική και οργανωμένη μας δράση ενάντια σ’ αυτούς που σπέρνουν την εκμετάλλευση, τους πολέμους και την προσφυγιά αποτελεί διέξοδο για τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου για να ζήσουν μια ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στη δημιουργική ζωή.»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας Στράτος Ροδίτης ανέλυσε τις αιτίες των πολέμων που δεν είναι άλλες από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και κάλεσε Έλληνες και πρόσφυγες σε κοινούς αγώνες για να κατακτήσουν την ζωή που τους ανήκει». Να  σημειωθεί ότι και οι δύο ομιλίες μεταφράζονταν ταυτόχρονα για να κατανοούν οι πρόσφυγες, κύρια γυναίκες, που μαζικά και με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρακούθησαν.

Παράλληλα παιδιά (ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα)  απασχολήθηκαν από παιδαγωγούς και εικαστικούς του συλλόγου γυναικών με δραστηριότητες που είχαν ως θέμα την ειρήνη. Έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας, χόρεψαν, δημιούργησαν με πολύ μεγάλο μεράκι και φαντασία.

Στο τέλος προσφέρθηκε από την Ένωση πολιτιστικών Συλλόγων, αφού η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις παράλληλες εκδηλώσεις των «Καραϊσκακίων», ένα μικρό γεύμα σε όλα τα παιδιά.

Στη συνέχεια ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, σε μια πορεία που συμβόλιζετην φιλία των λαών, διέσχισαν το κέντρο της πόλης κρατώντας το πανό που έφιαξαν τα ίδια τα παιδιά και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί τα παιδιά ανέβηκαν στην σκηνή των «Καραϊσκακίων» και φώναξαν στα αραβικά και στα ελληνικά  «ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ» καταχειροκροτούμενα από τον κόσμο που ήταν στην πλατεία.

Εκπρόσωπος του συλλόγου γυναικών μετέφερε το μήνυμα που κατέληγε «Σύνθημα μας και απάντηση στους φονιάδες των λαών είναι: “Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών”.

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Εβδομαδιαίο πρόγραμμα ΚΑΜ Καρδίτσας