Ειδήσεις

Εκδηλώσεις αιώνιας ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης στον Αμάραντο


Εκδηλώσεις “αιώνιας ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης” διοργανώνουν την Κυριακή 18.6.2017  στην Τοπική Κοινότητα Αμαράντου ο Δήμος Καρδίτσας  και οι επιβιώσαντες Εβραίοι κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής 1941-44 , θέλοντας να τιμήσουν τους κατοίκους του Αμαράντου ( πρώην  Μαστρογιάννη)  οι οποίοι προσέφεραν ασφαλές καταφύγιο σε όλη την Εβραϊκή Κοινότητα Καρδίτσας, 62 άτομα και σε άλλους 20 των Τρικάλων, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Στις εκδηλώσεις  έχουν κληθεί και αναμένεται να παραστούν οι αρχές της πόλης και του νομού, ολόκληρη η ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού, οι εκπρόσωποι των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδος , οι εν ζωή ευρισκόμενοι 10 διασωθέντες που διαμένουν στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Νέα Υόρκη και τη Γαλλία, οι απόγονοι των διασωθέντων με τις  οικογενειές τους, καθώς και πλήθος συγγενών και φίλων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αιώνιας Ευγνωμοσύνης και Αναγνώρισης που κατασκευάστηκε με δωρεά του κ. Βίκτωρα Βενουζίου, ο οποίος ήταν ένας από τους 82 Εβραίους που βρήκαν καταφύγιο στο Μαστρογιάννη  γλιτώνοντας από βέβαιο θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπιρκενάου, όπου εξοντώθηκαν πάνω από 1.000.000 Εβραίοι…

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος και ο εκπρόσωπος των διασωθέντων

Εβραίων και των Απογόνων τους κ. Βίκτωρ Βενουζίου καλούν όλους τους πολίτες να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις προς τιμήν των Μαστρογιαννιτών, η πράξη των οποίων θα αποτελεί για τις επόμενες γενιές ένα μοναδικό παράδειγμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

 

Λεωφορείο για Αμάραντο

Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ για να διευκολύνει την μετακίνηση όσων επιθυμούν να παραστούν στις εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει ένα έκτακτο δρομολόγιο με αφετηρία 10.30 πμ. από το ΚΤΕΛ και αναχώρηση από τον Αμάραντο μετά το τέλος της εκδήλωσης.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Οι Απανταχού Καρδιτσιώτες και Μαυρομματιανοί τίμησαν τον Καραϊσκάκη