Ειδήσεις

Εμείς είμαστε η λύση του προβλήματος – Του Ηλία Σχορετσανίτη


Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης συγκλήθηκε ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας με θέμα «Ενημέρωση και συζήτηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας». Παρόντες ήταν τόσο ο Δήμαρχος, το Προεδρείο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου, όσο και οι βουλευτές του νομού Καρδίτσας, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο Πρόεδρος των Ιατρών του Νοσοκομείου.

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Καρδίτσας ήδη έχουν αναδειχθεί από τον τύπο και δε θα ήθελα να αναφερθώ εκτενώς. Οι διαπιστώσεις έγιναν. Αυτό, όμως, που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να προσφέρει λύσεις στα συγκεκριμένα θέματα όπως ήταν αναμενόμενο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νοσοκομείο στην Ελλάδα είναι πρώτα θέμα κεντρικής διοίκησης και κατά δεύτερο λόγο τοπικής διαχείρισης. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναλώνονται στο να επιρρίψουν ευθύνες στους προηγούμενους, αλλά όχι να σχεδιάσουν το μέλλον.

Το σύστημα υγείας χρειάζεται Κοινή Εθνική Στρατηγική. Όπως χρειάζεται τόσο στην Παιδεία και την Εξωτερική Πολιτική, όσο και στον Τουρισμό και τηνΕνέργεια. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση να αλλάζει και η υποτυπώδης στρατηγική μας, μαζί με όλους τους διοικητές και γραμματείς που ξέρουν ότι «σήμερα είναι – αύριο δεν είναι» και εξ αυτού λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις εφήμερα. Αυτό το βλέπουν οι ξένοι διαπιστώνοντας ότι έχουν να κάνουν με καιροσκόπους πολιτικούς και πρόχειρη πολιτική, ενώ οι ίδιοι έχουν σενάρια και πλάνα ετών για τη χώρα μας για παν ενδεχόμενο…

Οι ίδιοι πολιτικοί που διαπίστωσαν από κοινού τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας και γνωρίζουν ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι για τον τόπο μας, οι ίδιοι είναι αυτοί που συναινούν στην αποφυγή χάραξης Εθνικής Πολιτικής. Με τον όρο «Εθνική Πολιτική» νοούμε τη χάραξη μιας πορείας σε βάθος 20 ετών ανεξαρτήτου κυβέρνησης. Οι «δανειστές» ζήτησαν να περάσουμε μέτρα τα οποία θα τηρηθούν απαρέγκλιτα ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Νομίζετε ότι δεν ξέρουν τι κάνουν; Πρέπει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς θέλουμε να είναι το σύστημα υγείας μας μετά από 10 χρόνια;», «Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό σε βάθος 15ετίας;», «Πώς μπορεί η Ελλάδα να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία σε 20 χρόνια από σήμερα;».

Δυστυχώς τα κόμματα κομματιάζουν τις ελπίδες του ελληνικού λαού για πρόοδο και ευημερία, γιατί τα ίδια σκέφτονται εφήμερα. Οι δημοσκοπήσεις είναι σημαντικότερες από το μέλλον το τόπου. Ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές που αιτήθηκαν στον Πρωθυπουργό να έρθει σε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να χαράξουνε εθνική στρατηγική κοινή συναινέσει; Κανένας και ποτέ. Στον τσακωμό πρώτοι, στην ενότητα τελευταίοι. Αυτό είναι το δηλητήριο που τρέχει στις φλέβες του ελληνικού πολιτικού συστήματος εδώ και δεκαετίες…

Πάντα κοιτάζουμε να συγκρινόμαστε με την Ευρώπη σε ο, τι μας βολεύει. Αντί να αποφασίσουμε να καλέσουμε ειδικούς, καθηγητές πανεπιστημίου ντόπιους, ξένους και έλληνες της διασποράς για να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας, αντί να αντιγράψουμε τα σωστά και τα σημαντικά, καθόμαστε και κλαιγόμαστε «τα μνημόνια», «οι προηγούμενοι», «δεν έχουμε λεφτά». Το φιλότιμο και πατριωτικό αίσθημα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας δεν το εκτιμά, ούτε το υπολογίζει κανένας. Ακόμη και κεφάλαια από ιδιωτικούς φορείς μπορούν να βρεθούν.

Είναι πραγματικά θλιβερό η Ελλάδα, οι Έλληνες των γραμμάτων, της φιλοσοφίας, του πολιτισμού, των επιστημών και των τεχνών να έχουν σταματήσει να σκέφτονται το μέλλον τους. Έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε γενικά και οδεύουμε με κλειστά τα μάτια προς το χείλος του γκρεμού. Ακόμη και αν το καταλαβαίνουμε, το αντιμετωπίζουμε απαθώς.

Το μυστικό λοιπόν για την ποιοτική λειτουργία του Νοσοκομείου Καρδίτσας και για κάθε εθνικής σημασίας τομέα είναι η ενότητα. Όσο τα κόμματα είναι προσανατολισμένα στην κατάκτηση ή διατήρηση της εξουσίας, όσο οι άνθρωποι που τα στελεχώνουν έχουν τη λογική της καρέκλας και του ίδιου συμφέροντος, δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία αυτό το έθνος. Τα προβλήματα θα παραμένουν, θα διογκώνονται και ξένες δυνάμεις με ευκολία θα χειραγωγούν το μέλλον μας.

Είμαστε της άποψης ότι η ανάσταση της πατρίδας είναι θέμα πνευματικό, πίστεως. Τίποτε άλλο. Ο ίδιος ο Χριστός μάς άφησε την παρακαταθήκη Του πάνω στο Σταυρό με τα τελευταία Του λόγια «Ίνα ώσι εν». Να γίνουμε «όλοι ένα». Να ενωθούμε. Αν κάνουμε τα λόγια Του πράξη, η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει κάτι να φοβηθεί, αλλά λαμπρό πεδίο την περιμένει. Εμείς λίγα μπορούμε να κάνουμε, αλλά θα τα κάνει ο Θεός για εμάς, γιατί Τον ακούσαμε. «Άρατε τον λίθον» είπε ο Ιησούς. Αυτός έκανε τα μεγάλα, τα σημαντικά, τα υπερφυσικά και ανέστησε το Λάζαρο. Από εμάς ζήτησε να μετακινήσουμε την πέτρα, απλά να κάνουμε και εμείς κάτι. Αυτό, λοιπόν, το κάτι μικρό αν κάνουμε όλοι μαζί προς Δόξα Του, ο Κύριος των Δυνάμεων θα αναστήσει όχι το σύστημα υγείας της Ελλάδος, αλλά το ίδιο το Βυζάντιο ξανά!

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμεότι ως έλληνες έχουμε βαριά κληρονομιά και υποχρεώσεις στην παγκόσμια κοινότητα. Ο ρόλος μας σήμερα είναι πολύ πιο σημαντικός από το «να βγούμε από τα μνημόνια». Πρέπει να βγάλουμε την ίδια την ανθρωπότητα από το αδιέξοδο τη στιγμή που είμαστε «αλυσοδεμένοι», «τελευταίοι», «τελειωμένοι». «Πολλοί δε έσονται πρώτοι έσχατοι και έσχατοι πρώτοι.» Μέσω ημών πρέπει να φανεί η τεράστια δύναμη της Πίστεως και έχουμε σε αυτό τον αγώνα συμμάχους την Υπέρμαχο Στρατηγό Παναγία και στρατιές Αγίων.

 

Του Ηλία Σχορετσανίτη, Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Προηγούμενο άρθρο Πρόσληψη φύλακα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Υποβολή νέων αιτήσεων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δ. Καρδίτσας