Ειδήσεις

Ενισχύεται η Αστυνομία της Καρδίτσας – Παρουσίαση του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων


Ο επιτυχημένος θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) επεκτείνεται και στο νομό Καρδίτσας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων.  Σήμερα (27-05-2016) το πρωί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση της επέκτασης του θεσμού της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) στο νομό.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Κοτσιάφτης, ανέφερε κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς για τη λειτουργία μιας καινούριας αστυνομικής δράσης, της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, που ξεκινά και στο Νομό Καρδίτσας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και συμβάλλοντας στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

 

Η δράση αυτή της Ελληνικής Αστυνομίας εντάσσεται στο γενικότερο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο με την κωδική ονομασία «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες συμπληρώνουν τις υπόλοιπες εμφανείς αστυνομικές δράσεις και υλοποιούν τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι: «Αστυνομία κοντά στον πολίτη».

Ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί ήδη μια επιτυχημένη αστυνομική δράση, αφού από τον Απρίλιο του 2015 λειτούργησε, αρχικά με πιλοτικό χαρακτήρα σε τέσσερις νομούς της χώρας και στη συνέχεια, έπειτα από τα πολύ θετικά αποτελέσματα που παρουσίασε, επεκτάθηκε η λειτουργία του και σε άλλους νομούς. 

Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες. Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί των Κ.Α.Μ.:

  • Διενεργούν περιπολίες, αναπτύσσοντας σχέσεις επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς των περιοχών.
  • Καταγράφουν και διεκπεραιώνουν προβλήματα που εντοπίζουν στην περιοχή δραστηριοποίησής τους και χρήζουν αστυνομικής παρέμβασης, σε συνεργασία με τις κατά τόπους λοιπές αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες.
  • Συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με κάθε ζήτημα που αφορά παράνομες δραστηριότητες ή αποτελεί αντικείμενο αστυνομικής διερεύνησης.
  • Υποδέχονται τους πολίτες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οχήματος, παρέχοντάς τους πληροφορίες και διεκπεραιώνοντας καθημερινού χαρακτήρα υποθέσεις τους (ώστε να αποφεύγεται η μετάβαση στις αστυνομικές υπηρεσίες ιδίως ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων).
  • Ενημερώνονται για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών στις οποίες πρόκειται να δραστηριοποιηθούν και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαπίστωση, καταγραφή και προώθηση, μέσων των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων, συμβάντων ή καταστάσεων που βλάπτουν ή επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 

Το ειδικά διαμορφωμένο όχημα που διαθέτει η Κινητή Αστυνομική Μονάδα, είναι τύπου  van και παρέχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως γραφείο. Είναι δηλαδή διαμορφωμένο, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να καθίσουν και να συζητήσουν με τους αστυνομικούς θέματα ανακριτικής ή αστυνομικής αρμοδιότητας κι αν χρειαστεί να προβούν στη σύνταξη κάποιας ανακριτικής πράξης ή να υποβληθούν παράπονα.

Παράλληλα, διαθέτει κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, δηλαδή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, συνδεδεμένο με όλες τις εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτυπωτή, σφραγίδες, έντυπα, ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ.

Στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς, καταρτισμένους σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, γραμματειακής υποστήριξης, τροχαίας, τάξης και ασφάλειας.

Στην ουσία η Κινητή Αστυνομική Μονάδα αποτελεί ένα μικρό Αστυνομικό Τμήμα, που παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες και ανταποκρίνεται άμεσα σε ζητήματα γενικής αστυνόμευσης.

Έτσι λοιπόν, θέματα όπως η θεώρηση γνησίου υπογραφής, η επικύρωση αντιγράφων, η ενημέρωση σχετικά με απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου, η υποβολή εγκλήσεων ή παραπόνων κλπ, θα αντιμετωπίζονται και θα επιλύονται εντός του οχήματος της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας.

Η Κ.Α.Μ. επισκέπτεται καθημερινά βάσει προγραμματισμένων και ανακοινώσιμων δρομολογίων, απομακρυσμένες κυρίως περιοχές του Νομού, ώστε να έρχεται σε επικοινωνία με τους κατοίκους και να επιλύει προβλήματά τους, που σχετίζονται με την αστυνομία, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους στις έδρες των αστυνομικών Υπηρεσιών.

 

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα κίνησης των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που θα ανακύπτουν, θα ανακοινώνεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα και στους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε οι πολίτες να προγραμματίζουν τη διευθέτηση των ζητημάτων τους.

Η ανακοίνωση των δρομολογίων εστιάζεται στην ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την παρουσία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην περιοχή τους, ώστε να προγραμματίζουν τη διευθέτηση των ζητημάτων που τους απασχολούν και να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με την παρουσία της στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπου διαβιούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, των οποίων η μετάβαση στα αστικά κέντρα παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό η εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειάς τους και ελαχιστοποιούνται τυχόν δυσάρεστα φαινόμενα, όπως η εξαπάτηση ή η διάπραξη άλλων αδικημάτων σε βάρος τους. 

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε το νέο αυτό μοντέλο σύγχρονης αστυνόμευσης να πετύχει, αφού φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας τους είναι η διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη, ικανοποιώντας ανάγκες των πολιτών για ενίσχυση της έμπρακτης αστυνομικής παρουσίας σε απομακρυσμένες περιοχές, ως παράπλευρη δράση του πλέγματος εμφανούς αστυνόμευσης.   

Κλείνοντας, καλώ όλους τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς του Νομού να στηρίξουν αλλά και να αξιοποιήσουν το θεσμό».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Βασίλειος Καραπιπέρης, ο οποίος επικεντρώθηκε στα επτά δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο νομό:

«Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνεται από μεικτό κλιμάκιο τριών ένστολων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας).

Θα διενεργεί προγραμματισμένες περιπολίες, σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού προκειμένου  να παρέχει επιτόπου υπηρεσίες στους πολίτες και επιπλέον θα αναπτύσσει σχέσεις επικοινωνίας με αυτούς και συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες, αρχές και φορείς.

Επιπλέον, η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι εφοδιασμένη με έντυπα και λοιπά φυλλάδια, ώστε να ενημερώνει και να εξυπηρετεί τους πολίτες άμεσα σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Τα έντυπα και τα ενημερωτικά φυλλάδια αναφέρονται κυρίως:

  • στα απαιτούμενα δικαιολογητικά έκδοσης διαβατηρίου και δελτίου αστυνομικής ταυτότητας,
  • σε οδηγίες-συμβουλές για την αποφυγή κλοπών – διαρρήξεων, απατών κ.λ.π. (με στοιχεία που αναφέρονται στο διαδίκτυο – ιστοσελίδα Ελληνικής Αστυνομίας),
  • σε οδηγίες που αναφέρονται στην αποτροπή της μικροεγκληματικότητας (αρπαγή τσαντών, πορτοφολιών κ.λ.π.) και
  • σε οδηγίες που αναφέρονται στην προστασία των νέων από τα ναρκωτικά και στις συνέπειές τους, καθώς και σε θέματα προστασίας από τροχαία ατυχήματα.

 

Η Διεύθυνσή μας έχει ορίσει επτά (7) δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό μας, κατά κύριο λόγο πρωινής ή απογευματινής βάρδιας, τα οποία θα ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα στα μέσα ενημέρωσης.

Τα δρομολόγια αυτά είναι:

Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Λουτρό – Μελισσοχώρι – Θραψίμι – Βαθύλακκος – Αηδονοχώρι – Λουτροπηγή – Ρεντίνα. 

Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μοσχάτο – Μεσενικόλας – Μορφοβούνι – Κερασιά – Κρυονέρι – Πεζούλα (Φυλακτή – Νεράιδα) – Νεοχώρι – Μπελοκομύτης – Καρίτσα.

Γ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πορτή – Τρυγώνα – Δρακότρυπα – Οξυά – Αργιθέα – Θερινό – Μεσοβούνι – Καρυά – Ανθηρό – Πετρωτό – Καλλικώμη – Ελληνικά – Βραγκιανά – Καταφύλλι – Αργύρι.

Δ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καταφύγι – Λαμπερό – Καστανιά – Μούχα – Καροπλέσι – Γιανουσέικα – Ανθηρό – Σάικα.

Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ανάβρα – Αχλαδιά – Λεοντάρι – Ασημοχώρι – Κτιμένη – Γραμματικό – Ν. Ικόνιο – Γεφύρια.

ΣΤ’ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πευκόφυτο – Βλάσι – Δροσάτο – Φουντωτό – Λεοντίτο – Πετροχώρι – Πετρίλο – Κουμπουριανά – Μονή Σπηλιάς – Στεφανιάδα.

Ζ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ραχούλα – Κούτσουρο – Αμάραντος – Σαραντάπορο – Νεράιδα – Μολόχα – Απιδιά.

Τα δρομολόγια αυτά ασφαλώς θα μπορούν να τροποποιούνται σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Αστυνομικών προς όφελος βεβαίως των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η Αστυνομία σήμερα εγκαινιάζει μια νέα σχέση με τους πολίτες και τους φορείς των απομακρυσμένων κυρίως περιοχών του νομού μας και πως η Κινητή Αστυνομική Μονάδα θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σ’ αυτές, εδραιώνοντας αίσθημα ασφαλείας των πολιτών».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος,  κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου, κ. Γεώργιος Κωτσός, ο δήμαρχος Σοφάδων, κ. Αθανάσιος Σκάρλος, ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας και αντιδήμαρχοι των δήμων Καρδίτσας, Παλαμά και Λίμνης Πλαστήρα, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι των συνδέσμων αποστράτων Στρατού και Αστυνομίας, καθώς και πλήθος αστυνομικών.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η βουλευτής Καρδίτσας κα. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου συναντήθηκε με το Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας και το Διευθυντή Αστυνομίας Καρδίτσας στη Διεύθυνση Αστυνομίας, όπου ενημερώθηκε για την έναρξη λειτουργίας και την αποστολή της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο νομό.

Προηγούμενο άρθρο Ο Δ/ντής της Στοματικής-Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Κλινικής του ΚΑΤ στο Αστυνομικό Μουσείο
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων