Ειδήσεις

Εξιχνιάστηκαν 29 περιπτώσεις απάτης σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων


Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας, (29) περιπτώσεις απάτης, στην πλειοψηφία τους απόπειρες,  σε Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν χθες (23-06-2016) το απόγευμα στην Καρδίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας, δύο ημεδαποί και συγκεκριμένα ένας 35χρονος και μία 23χρονη.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστο αριθμό συνεργών τους.

Ειδικότερα, η εγκληματική ομάδα, έχοντας διαρκή και δομημένη δράση, περιελάμβανε τόσο φυσικούς αυτουργούς, επιφορτισμένους με το ρόλο παραλήπτη των χρημάτων, όσο και μέλη με διευθυντικό ρόλο με έδρα τη Βουλγαρία, στα οποία συγκαταλέγεται τουλάχιστον μία γυναίκα και τα οποία αναλάμβαναν την στρατολόγηση και καθοδήγηση των συνεργών, καθώς και την επικοινωνία με τα υποψήφια θύματα.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης, εξαπατούσαν ηλικιωμένα κυρίως άτομα, παραθέτοντας τους ψευδή γεγονότα ως αληθή, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Συγκεκριμένα, τηλεφωνούσαν στα θύματά τους, προσποιούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού, και με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας για απεμπλοκή από δήθεν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη στενό συγγενικό τους πρόσωπο, τους ζητούσαν χρηματικά ποσά ύψους από (25.000) έως (50.000) ευρώ, προκειμένου να μεσολαβήσουν στις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές.

Ως προς το χρονικό της σύλληψης των δραστών – μελών της οργάνωσης, συνελήφθησαν χθες το απόγευμα από προστρέξαντες αστυνομικούς, στο πλαίσιο κανονισμένου ραντεβού μεταξύ αυτών και 66χρονης ημεδαπής – υποψήφιου θύματος στην πόλη της Καρδίτσας, προκειμένου να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των (4.300) ευρώ, για δήθεν απεμπλοκή στενού συγγενικού της προσώπου από θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και την αποφυγή φυλάκισής του.

Το συγκεκριμένο ραντεβού κανονίστηκε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας των δραστών και της 66χρονης, κατά το οποίο η 23χρονη συλληφθείσα προσποιήθηκε το στενό συγγενικό πρόσωπο της 66χρονης και ο 35χρονος συνεργός της στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, απαιτώντας εκβιαστικά από την παθούσα να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό των (40.000) ευρώ.

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκαν άλλες (27) παρόμοιες περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης ηλικιωμένων κυρίως ατόμων στην Καρδίτσα, μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Παράλληλα, προέκυψε ότι πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ο 35χρονος ενεργώντας με παρόμοιο τρόπο, κατάφερε να αποσπάσει από ηλικιωμένη το χρηματικό ποσό των (1.000) ευρώ.

Από την κατοχή των δραστών κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, καθώς και Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 35χρονου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση των συνεργών τους, καθώς και για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη άλλων παρόμοιων αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας  (www.hellenicpolice.gr )έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι Κτηνοτρόφοι του Παλαμά τιμούν τον προστάτη τους Άγιο Μόδεστο
Επόμενο άρθρο Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Καρδίτσας