Ειδήσεις

Επίσκεψη του ΣΔΕ Καρδίτσας στη Δημοτική Πινακοθήκη


Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, το «Αϊβαλί» του Soloup, επισκέφτηκαν οι εκπαιδευόμενοι και των δύο τάξεων του Σ.Δ.Ε. Καρδίτσας την Τρίτη 18-10-2016. Την προηγούμενη ημέρα οι εκπαιδευόμενοι είχαν παρακολουθήσει στο χώρο του σχολείου ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, τη Μικρασιατική καταστροφή και το προσφυγικό ζήτημα που ήταν αποτέλεσμα αυτής. Έτσι, αφού ενημερώθηκαν κι από την υπεύθυνη για την ξενάγηση  στο Μουσείο για την περίοδο και τον τόπο αναφοράς της έκθεσης, αλλά και για τον ίδιο τον Soloup και το έργο του, περιηγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης. Παρατήρησαν και θαύμασαν δείγματα, χειρόγραφα και σε εκτύπωση, του graphicnovel του, αλλά και άλλο πλούσιο υλικό σχετικό με την περιοχή εκείνη και τα γεγονότα της εποχής που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος ο Soloup π.χ. φωτογραφίες, έγγραφα κ.ά. Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από την έκθεση, αλλά και με τη βοήθεια της υπεύθυνης που έκανε την παρουσίαση με ιδιαίτερα εύληπτο και ενδιαφέρον τρόπο, ταξίδεψαν νοερά στις περιοχές εκείνες  που μας οδηγούν  οι μνήμες μας, αλλά και προβληματίστηκαν για ένα πρόβλημα που απασχολεί και σήμερα την κοινωνία μας, το προσφυγικό. Στο τέλος, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και τον χώρο της μόνιμης έκθεσης παρατηρώντας τους πίνακες που φιλοξενούνται εκεί.

Οι μαθητές έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την λεπτομερέστατη ξενάγηση της υπεύθυνης της Πινακοθήκης κας. Γιαννέλου Μαρίας, που με μεγάλη διάθεση και γνώση μάς «μύησε» στον κόσμο των εκθεμάτων, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί στόχοι αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης εξυπηρετήθηκαν απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων.Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Το έργο του Αχελώου παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ στην επιτροπή περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ
Επόμενο άρθρο 10η Γιορτή Τσίπουρου στη Ρεντίνα