Ειδήσεις

Επιμνημόσυνη δέηση στον οικισμό Νεράϊδας


Το ιστορικό βιβλίο  «ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΙΝΕΡΟΛΟ» χρονικό αντίστασης και μαρτυρίου της, Σεπτέμβρης 1943, Δεκέμβρης 1944, του συγγραφέα Αλεξάνδρου Χαράλαμπου, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 π.μ στο Παυσίλυπο.

Είναι ένα βιβλίο με αντικειμενική ματιά και βασισμένο σε ντοκουμέντα, πηγές και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών : στα γεγονότα εκείνης της περιόδου που διαδραματίστηκαν σε όλη την Θεσσαλία: Βόλος, Πήλιο, Λάρισας, Τρίκαλα, Πύλη, Καππά  Μουζακίου, Περτούλι, οροπέδιο Νεβρόπολης  (λίμνης Πλαστήρα) Σάικα, Καρπενήσι, από το Ε.Α.Μ., τον ΕΛ.ΑΣ την βρετανική αποστολή, τον Στρατηγό Στέφανο Σαράφη του ΕΑΜ, τον καπετάνιο ιππικού Μίμη Μπουκουβάλα, τον ιταλό Στρατηγό Infante και ιταλούς αξιωματικούς.

Το βιβλίο αποτελεί ύμνο και θύμηση της μεγαλοσύνης της Ελληνικής φυλής και των κατοίκων της ορεινής ζώνης των Αγράφων και του πεδινού τμήματος του νομού, που προστάτεψαν και διέσωσαν χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες και αξιωματικούς μετά την επίθεση των Γερμανών στη Νευρόπολη 27 Νοεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου 1943, που είχαν προσχωρήσει στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης μετά την ανακωχή της Ιταλίας,  παρότι είχαν περάσει τα πάνδεινα την περίοδο της κατοχής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου • Ώρα 11.30 π.μ. ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ • ΚΑΡΔΙΤΣΑ

  • Καλωσόρισμα από τους: κ. Αλεξάκο Φώτη, Δήμαρχο Καρδίτσας και κ. Ευθυμιάδη Νίκο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Παν/μίων.
  • Παρουσίαση του βιβλίου του Αλεξάνδρου Χαράλαμπου «ΜΕΡΑΡΧΙΑ PINEROLO Χρονικό αντίστασης και του μαρτυρίου της» (Σεπ. 1943 – Δεκ. 1944)

Συντονιστής: Τσαντήλας Βασίλης, Πρόεδρος ΕΑΧ, π. Δήμαρχος Ιτάμου

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

– Ζαχαρόπουλος Άγγελος, Επίτιμος Δ/ντης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τ. Γεν. Διευθυντής Υπ. Γεωργίας.

– Ντελής Ευάγγελος, Φιλόλογος Καθηγητής, Συγγραφέας

– Αλεξάνδρου Χαράλαμπος, συγγραφέας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιστορικού Κέντρου Κερασιάς Πηλίου

  • Αφηγήσεις από όσους έζησαν τα γεγονότα
  • Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kαρδίτσας – Κων/νος Ευθυμιάδης σε ελληνικά και ιταλικά τραγούδια.
  • Στον χώρο θα λειτουργεί φωτογραφική έκθεση από την παρουσία της Ιταλικής Μεραρχίας Pinerolo και την Εθνική Αντίσταση στο χώρο της Θεσσαλίας και των Αγράφων.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου • Ώρα 11.00 π.μ.

Μνημείο Πινερόλο • Είσοδο Οικισμού Νεράιδας

του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

  • Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των υπερχιλίων νεκρών της Μεραρχίας Pinerolo
  • Κατάθεση στεφάνων από:

– Εκπρόσωπο Ιταλικής Πρεσβείας

– Εκπροσώπους Συμμαχικών Δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία

– Εκπρόσωπο Ελληνικού Στρατού

– Διοργανωτές

  • Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων Ιταλίας και Ελλάδας
  • Ενός λεπτού σιγή

Για τις εκδηλώσεις συνεργάζονται η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών ,Ο Δήμος Καρδίτσας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελληνοϊταλικής Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων και στηρίζεται από την περιφέρεια Θεσσαλίας –Περιφερειακή  Ενότητα Καρδίτσας και τελεί υπο την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και Φαναριοφερσάλων.  Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα μεριμνά για τον εξωραϊσμό και την προστασία του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.

Προηγούμενο άρθρο Αποκατάσταση ζημιών του οδικού της Π.Ε. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Θεσσαλία : Ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917