Ειδήσεις

Επιστημονική ημερίδα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στην Καρδίτσα


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Καρδίτσα, επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Σύγχρονες θεραπευτικές εξελίξεις στην Πολλαπλή Σκλήρυνση».

Την εκδήλωση διοργάνωσε την Κυριακή 8/11/2019, στο ξενοδοχείο «ΚΙΕΡΙΟΝ» η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας με ομιλητές:

  • Τον κ. Αναστάσιο Ωρολογά, καθηγητή Νευρολογίας του Α.Π.Θ., Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΕΣΚΠ και Υπεύθυνου του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Κλινική Άγιος Λουκάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες θεραπευτικές εξελίξεις για τη νόσο.
  • Την κα Φωτεινή Σιαματά, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, μέλος της Ομάδας «LifeWalkers» που συστάθηκε στο πλαίσιο των ΤΕΦΑΑ Τρικάλων αποτελούμενη από φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, διαιτολόγους, νοσηλευτές κ.α. Η κα Σιαματά μίλησε για τη διατροφή και την ΣΚΠ.
  • Τον κ. Κώστα Μιχαλάκη, Ιστορικό – Φιλόλογο και Γενικό Γραμματέα της ΕΕΣΚΠ, ο οποίος επικεντρώθηκε στο νομικό πλαίσιο που αφορά την ΣΚΠ.

Ακόμη, παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και η εργοφυσιολόγος κα Αργυρώ Κρασέ που επίσης ανήκει στην ομάδα «LifeWalkers» και ασχολείται με την παροχή κλινικής θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς με ΣΚΠ.

Η κα Κρασέ αναφέρθηκε σε μια σχετική έρευνα που πραγματοποιείται πάνω στο ζήτημα, καλώντας όσες και όσους πάσχουν από τη νόσο να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο από το οποίο θα προκύψουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι η πιο συχνή νευρολογική ασθένεια που πλήττει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νέους ανθρώπους. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ασθενείς, στην Ευρώπη 700.000 και στην Ελλάδα υπολογίζονται πάνω από 12.000.

Σε ότι αφορά στο Ν. Καρδίτσας, με βάση τη στατιστική απεικόνιση της ασθένειας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 120 άτομα που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο καθότι μπορεί να υπάρχουν και άνθρωποι στους οποίους δεν έχει εκδηλωθεί.

Αν και η αιτιολογία της δεν είναι ακόμη γνωστή και  δεν έχει βρεθεί η τελική θεραπεία, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν εφευρεθεί πάνω από 12 φάρμακα που φρενάρουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της νόσου και προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 80 φάρμακα που μελετώνται σε διεθνές επίπεδο, ενώ στις αρχές του 2020 αναμένεται η τιμολόγηση και η δωρεάν χορήγηση κάποιων εξ’ αυτών και στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Ωρολογάς, μεγάλη σημασία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας έχει η έγκαιρη διάγνωσή της, διότι υπάρχουν πιά φαρμακευτικές αγωγές που σε μεγάλα ποσοστά φρενάρουν η και σταματούν την εξέλιξή της. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η επιστήμη έχει εξελιχθεί πάρα πολύ σε ότι αφορά στη ΣΚΠ, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι σε λίγα χρόνια ο κάθε ασθενής θα λαμβάνει το σκεύασμα που θα ταιριάζει ακριβώς στην περίπτωσή του.

Τελευταία μάλιστα υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τις γυναίκες με ΣΚΠ που  εγκυμονούν, καθώς αποδείχθηκε ότι οι ιντερφερόνες Β’ μπορούν να χορηγούνται κατά τη διάρκεια τόσο της κύησης, όσο και της γαλουχίας!

Από την πλευρά της η κα Σιαματά τόνισε ότι έρευνες κατέδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε Ω3, λευκό άπαχο κρέας, χαμηλά λιπαρά, λαχανικά, και αντιοξειδωτικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιδρά κατασταλτικά στη νόσο.

Τέλος, ο κ. Μιχαλάκης ανέφερε ότι γίνεται ένας σκληρός αγώνας για να αλλάξει η νομοθεσία για την ΣΚΠ και να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως ασθένεια που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητα των πασχόντων.

Ενημέρωσε δε ότι η ΕΕΣΚΠ έχει υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Υγείας να μειωθεί η συμμετοχή στα φάρμακα συμπτωματολογικής αντιμετώπισης, από το 25% που είναι σήμερα, στο 10%. Παράλληλα προωθείται και το πάγιο αίτημα της καθιέρωσης «επιδόματος ατόμων που πάσχουν από ΣΚΠ», διότι τα έξοδα των ασθενών σε καθημερινή βάση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους (αποκατάσταση), τα οποία δεν καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι δυσβάσταχτα.

Μετά τις εισηγήσεις ανταλλάχθηκαν απόψεις με το κοινό και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα ενδιαφερομένων.

Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Φώτης Καραγιάννης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΚΠ

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, στα 28 χρόνια της δράσης της, εκπροσωπεί την χώρα μας στους διεθνείς οργανισμούς, έχει προωθήσει νομοθετήματα στην Ελλάδα, πραγματοποιεί δραστηριότητες που βοηθούν τους ασθενείς με ΣΚΠ και τους συγγενείς τους (άθληση, φυσιοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, καλλιτεχνική έκφραση κτλ). Επίσης, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενημερώνοντας με επιστημονικό τρόπο για την πάθηση, την φύση της και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζεται. Ταυτόχρονα, έχει διαλύσει αρκετούς μύθους γύρω από αυτή. Σήμερα είναι πια γνωστό ότι η ΣΚΠ δεν είναι θανατηφόρα, κληρονομική ή μεταδοτική και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη λήψη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Δημοτική Πινακοθήκη υποδέχεται τη Μικρή Αναδρομή με έργα του Άρη Λιάκου
Επόμενο άρθρο Στο πλευρό του Κ. Αγοραστού για το έργο του Αχελώου η ΠΟΑΣ