Ειδήσεις

Επιστολή του δημάρχου Παλαμά στον Υπουργό για τα προβλήματα από τις πλημμύρες


Οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν σοβαρότατα πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να ζημιωθούν καλλιέργειες  βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής, χειμερινών σιτηρών, πεπονιού, καρπουζιού και οσπρίων συνολικής έκτασης 70.000 στρεμμάτων των αγροτών του Δήμου Παλαμά.

Ο Δήμος μας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των αγροτών απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου Ε., με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό Κ., στον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκο Β., στον ΕΛ.Γ.Α., στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και στους Βουλευτές του Νομού, έγγραφη επιστολή με την οποία τον καλεί να προβείστις απαραίτητες ενέργειες για τις άμεσες δίκαιες και εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιών και σε γρήγορες και γενναίες αποζημιώσεις.

Επίσης ενημερώνει τους αγρότες ότι για όλο το Δήμο Παλαμά, έγιναν αναγγελίες ζημίας στον ΕΛΓΑ για  την «Πλημμύρα-Βροχοπτώσεις-Ανεμοθύελλα» και τους καλεί να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς για τα ζημιωθέντα αγροτεμάχια έως τις 6-6-2016.

Για περισσότερες πληροφορίες:Δ.Ε. Παλαμά (τηλ. 2444350100 & 2444350119), Δ.Ε. Φύλλου (τηλ. 2444350122 & 2444350108), Δ.Ε. Σελλάνων (τηλ. 2441352911).

 

Η επιστολή στον Υπουργό

Κύριε Υπουργέ,

ο Δήμος μας έχει πληγεί από έντονες, άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρότατα πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να ζημιωθούνκαλλιέργειες  βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής, χειμερινών σιτηρών, πεπονιού, καρπουζιού και οσπρίων συνολικής έκτασης περίπου 70.000 στρεμμάτων.  Το κόστος των ζημιών στον Καλλικρατικό Δήμο Παλαμά υπολογίζεται πάνω από  2.000.000 €.

Το ποσοστό ζημιάς ανέρχεται στις περισσότερες περιπτώσεις κοντά στο 100%, ενώ τόσο ο χρόνος στον οποίο έγινε η ζημιά (τέλος Μαΐου, με τα πλημμυρικά φαινόμενα ακόμα σε εξέλιξη) όσο και το υψηλό κόστος ( περίπου 30 €/στρ)  καθιστούν την επανασπορά των καλλιεργειών εξαιρετικά δύσκολη.

Όπως γνωρίζετε οι αγρότες βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας των συνεχιζόμενων μειώσεων των εσόδων τους και η τελευταία κακοκαιρία θεωρούμε ότι αποτελεί χαριστικό πλήγμα για την τάξη αυτή. Οι καλλιεργητές  για ακόμη μια φορά έχουν επιβαρυνθεί με τα απαραίτητα έξοδα, φροντίζοντας τις  καλλιέργειες τους και τώρα, δυστυχώς είναι ανήμποροι να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από την παρατεταμένη κακοκαιρία.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να  ανταποκριθείτε  άμεσα στο πρόβλημα μας και να προβείτε:

  • Σε άμεσες, δίκαιες και εξατομικευμένες εκτιμήσεις σε όλες τις καλλιέργειες.
  • Σε γρήγορες και γενναίες αποζημιώσεις.
  • Ειδικά για την καλλιέργεια του βαμβακιού, να ληφθεί ειδική πρόνοια ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να εξαιρεθούν από το πλαφόν παραγωγής και να εισπράξουν στο ακέραιο την συνδεδεμένη ενίσχυση. Ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή πρέπει να δοθεί στους ελέγχους Τηλεπισκόπησης των ζημιωμένων εκτάσεων, οι οποίες λόγω της προσκληθείσας ζημιάς δεν θα  παρουσιάζουν στις δορυφορικές φωτογραφίες την τυπική για την εποχή εικόνα βαμβακοκαλλιέργειας.

ώστε να απαλύνετε όσο μπορείτε περισσότερο την ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΑΜΑ

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιχειρήσεις & Διαδικτυακή Επιχειρηματικότητα
Επόμενο άρθρο Δήλωση της Χρ. Κατσαβριά για τον θάνατο του Στ. Παπαντώνη