Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αγροτικής Αειφορίας στη Λ. Πλαστήρα

25 Μαΐου 2017

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 21 Μαΐου στη Λ. Πλαστήρα  η  Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αγροτικής Αειφορίας του Forum Synergies, η οποία έλαβε χώρα στην Καρδίτσα το διάστημα από 17-21 Μαΐου 2017.

Το κεντρικό σημείο του φετινού φόρουμ ήταν  η κοινωνική οικονομία, οι συνεταιρισμοί και οι από τη βάση πρωτοβουλίες και δίκτυα στις γεωργικές περιοχές της Ελλάδας.

Η τριήμερη συνάντηση ήταν  μια ευκαιρία να συνεβρεθούν άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, με κοινό πνεύμα στην συνεργασία και δράση για αειφόρο αγροτική ανάπτυξη.

Έγιναν επισκέψεις σε  επιτυχημένες προσπάθειες αειφόρων πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, σε μια περιοχή με έντονο το αίσθημα κοινωνικών δράσεων. Οι συναντήσεις αγροτικής αειφορίας που διοργανώθηκαν  από το Forum Synergies, είναι μια ζωντανή ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικής γνώσης μεταξύ τοπικών παραγόντων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων από όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές και υπόβαθρα, ενημερώθηκαν και  έμαθαν επί τόπου, για αειφόρες πρακτικές στη γεωργία, στις οικονομικές δραστηριότητες και παράλληλα δόθηκε  η δυνατότητα για διεύρυνση του δικτύου ανθρώπων και οργανισμών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την σκιαγράφηση του τοπίου της αειφόρου ανάπτυξης στα χρόνια της κρίσης ,την κατάσταση στην  Ελλάδα και την Ευρώπη, την εξερεύνηση των γεωργικών δραστηριοτήτων στη Λ.Πλαστήρα και το νομό Καρδίτσας με εκδρομές και περιηγήσεις σε τοπικά εγχειρήματα όπως τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, την ΑΝ.ΚΑ ΑΕ, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, τον ΑΣ Στέβιας, την ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ, τον ΑΣ ΕΥΚΑΡΠΟΝ, την Οικόσφαιρα και συγκεκριμένα στο αγρόκτημα του κ.Βασιλάκου και τέλος  έγινε παρουσίαση  των ιδρυμάτων της πόλης της Καρδίτσας(Αλεξόπουλου, Βαλταδώρου, Αλαμανή)

Συνδιοργανωτές της φετινής συνάντησης ήταν:

  1. Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.), είναι ο εξουσιοδοτημένος φορέας των τοπικών αρχών, που δρα ως βασικός παράγοντας σε θέματα ανάπτυξης. Μια εκ των δραστηριοτήτων της είναι η διαμόρφωση νέων συνεργατικών μοτίβων, όπως συνεταιρισμοί, δίκτυα επιχειρήσεων, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και λοιπά.
  2. Το δίκτυο Ηλιόσποροι. Μερικές από το πλήθος δραστηριότητων των Ηλιόσπορων είναι η έρευνα και δράση σε ζητήματα εναλλακτικών δομών εκπαίδευσης, πρόσβασης στη γη και ομάδων μετάβασης. Καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από μια βαθειά οικονομική κρίση, η οποία έθεσε σχεδόν το 60% των νέων χωρίς εργασία, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αναδειχθούν τέτοια σημάδια ελπίδας.
  3. Το δίκτυο σπόρων Πελίτι είναι ένα κίνημα διατήρησης, ανταλλαγής και χρήσης παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, τοπικών φυλών κτηνοτροφικών ζώων, διατήρησης τοπικών οικοσυστημάτων και κυκλικών οικονομιών. Φέτος τον Απρίλη οργανώνει το πρώτο Ολυμπιακό φεστιβάλ σπόρων.
  4. Ο οργανισμός Euracademy είναι μια μη κερδοσκοπική Ευρωπαϊκή οργάνωση η οποία δρα από το 2003 με έδρα την Αθήνα. Το όραμα του οργανισμού είναι η προώθηση πλαισίων και βάσεων για τη δια βίου μάθηση σε αγροτικές περιοχές και η μετάδοση καλών πρακτικών και συνεργασιών μεταξύ διάφορων παραγόντων για την αγροτική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ο οργανισμός συνδέει φορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς από όλη την Ευρώπη. Έχει διοργανώσει 15 ετήσιες καλοκαιρινές ακαδημίες με διαφορετικές θεματικές στην αγροτική ανάπτυξη σε 12 χώρες, ενισχυμένες με ερευνητικό και πρακτικό έργο, το οποίο έχει δημιοσιευθεί ευρέως.

 

 

ΑΛΕΞΑΚΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031