Ηλ. Σχορετσανίτης: Ή θα πατήσετε πόδι για την Καρδίτσα ή θα το πάρετε από εδώ

12 Ιουλίου 2018

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο για τη «Νέα Αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων». Η τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς, η Εκκλησία και η ακαδημαϊκή κοινότητα της περιοχής μας αντιτίθενται και πράττουν άριστα. Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η «Νέα Αρχιτεκτονική» θίγει την Καρδίτσα και την υποβαθμίζει ως κύτταρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι οι οποίοι θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσουν το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να αναβαθμίσουν την περιοχή μας, φέρνοντας ή ιδρύοντας περισσότερες και καλύτερες Σχολές. Η ειδικότητά μου δεν είναι η παιδεία, αλλά η οικονομία και ως οικονομολόγος θα προσεγγίσω το θέμα. Ο σκοπός της ύπαρξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας δεν είναι μόνο εκπαιδευτικός, αλλά και οικονομικός με ιδιαίτερη σημασία σήμερα από κάθε άλλη εποχή.

Η Καρδίτσα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν είναι μόνον ο «φτωχός συγγενής» της Θεσσαλίας, αλλά όλης της Ελλάδας! Συναγωνιζόμαστε στις τελευταίες θέσεις τη Ροδόπη και την Ξάνθη στο κατά κεφαλήν παραγόμενο ΑΕΠ (2015). Σε μια περιοχή με πενιχρά εισοδήματα, λοιπόν, ή δίνεις κίνητρα για επενδύσεις (που δεν το βλέπουμε σε καμία περίπτωση, πχ έρημη ΒΙ.ΠΕ) ή αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες (που έχουν μειωθεί δραματικά) ή βοηθάς το εισόδημα των νοικοκυριών ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση (εισροή χρήματος).

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς αντιμετωπίζει η Κεντρική Κυβέρνηση την Καρδίτσα, εδώ και δεκαετίες. Πώς σχεδιάζει την «ισόρροπη ανάπτυξη» έχοντας στην Καρδίτσα 9.647€ κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ στη Λάρισα 13.860€. Ίσως να μας έχουνε για «κακομοίρηδες». Ίσως να αδιαφορούν κάποιοι βουλευτές μας. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά της Καρδίτσας να είναι «καταδικασμένα» στην ανεργία και αποδημούν σε άλλες πόλεις εκτός και εντός Ελλάδος για ένα καλύτερο μέλλον.

Η «Νέα Αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων» είναι ακόμη ένα βήμα στον υποβιβασμό της Καρδίτσας. Ο κάθε φοιτητής στην πόλη μας είναι σημαντικός. Είναι φιλοξενούμενος και αιμοδότης της τοπικής οικονομίας. Πρέπει πάση θυσία να αυξηθεί ο αριθμός των σπουδαστών και όχι να συζητάμε εάν θα μειωθούν τα τμήματα και τα έτη φοίτησης. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ! Ας μιλήσουν οι υπεύθυνοι με νούμερα. Πόσους φοιτητές σκοπεύουν να φιλοξενήσει η Καρδίτσα με τη Νέα Αρχιτεκτονική. Διαβάζω ότι μόνο το τμήμα Διαιτολογίας έχει 900 φοιτητές και ζήτηση. Ποιος δίνει εγγύηση ότι θα έχουμε τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό φοιτητών, που θα έπρεπε κανονικά να δίνουμε αγώνα για να αυξηθούν;

Πρώτοι απ΄ όλους πρέπει να το καταλάβουν και να το ενστερνιστούν οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι στην κυβέρνηση και οφείλουν να υπερασπιστούν δυναμικά τον τόπο τους. Είναι ήττα ευτελισμού για την Καρδίτσα και προσωπική τους αποτυχία εάν υπό των ημερών τους μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών. Έχουν γνώση πόσα επαγγέλματα «βιοπορίζονται» από τους φοιτητές; Έχουν γνώση πόσα χρήματα αφήνουν στην πόλη μας κάθε χρόνο; Γιατί δεν αντιδρούν σε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που δεν εξασφαλίζει προνόμια για την περιοχή που τους εκλέγει;

Αναμένουμε η αντίδραση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, να είναι όχι «συγκαταβατική» και στα πλαίσια των λόγων και των λογυδρίων, αλλά ουσιαστική, παρεμβατική και κυρίως αποτελεσματική. Αυτό σημαίνει, όχι αποφυγή της ήττας, αλλά νίκη, φέρνοντας ακόμη περισσότερους φοιτητές σε μια περιοχή που όχι μόνο δεν είναι τουριστική, αλλά συγκριτικά παράγει ένα «μηδέν».

Εμείς, γνωρίζοντας τις λεπτές ισορροπίες στην κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε πως πολλά μπορούν να κερδίσουν οι Βουλευτές για την Καρδίτσα, αρκεί να βάλουν μπροστά, όχι το δικό τους πολιτικό μέλλον, αλλά του τόπου. Είναι η ώρα να “πατήσουν πόδι” για την πόλη, γιατί αλλιώς να είναι βέβαιοι ότι θα το “πάρουν” από την πολιτική ζωή της Καρδίτσας και αυτό δεν είναι δική μας επιθυμία, αλλά η φωνή της Καρδίτσας που τάσσεται σύσσωμη απέναντι στις επιχειρούμενες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της περιοχής θεωρώντας τες επζήμιες.

 

Του Ηλία Σχορετσανίτη Ηλία, Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Σεπτέμβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC