Ειδήσεις

Ημερίδα ενημέρωσης Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας


Τη Δευτέρα 27-6-2016 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στους χώρους του σχολείου μας και παρουσιάστηκαν στην τοπική κοινωνία στοιχεία από τη λειτουργία του ΣΔΕ Καρδίτσας για τη σχολική χρονιά 2015-2016.

Κλήθηκαν επίσης να καταθέσουν τις εμπειρίες τους πρώην εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ οι οποίοι συνέχισαν τις σπουδές τους.

Η εκδήλωσή μας είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στη δυνατότητα Δια Βίου Μάθησης που παρέχει η εκπαίδευση στην Καρδίτσα και τους Σοφάδες σήμερα, σύμφωνα με το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ του Υπουργείου Παιδείας.

Τα 60 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τα Παραρτήματά τους ειδικότερα, που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα, αποτελούν ένα μόνο τμήμα αυτού του πραγματικά ενθαρρυντικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο υλοποιείται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) από το 1997. Απευθύνονται σε άτομα 18 ετών και άνω που έχουν Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου και δεν έχουν ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση.

 

Η 2η ευκαιρία καρποφορεί ακόμα και στα χρόνια της κρίσης! Και μάλλον πολύ καλύτερα σε τέτοιες περιόδους, αφού ανοίγει ένα νέο δρόμο στα αδιέξοδα.

Είκοσι οκτώ (28) ενήλικες μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας τα κατάφεραν και φέτος, ενάντια σε ανεργία, οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες, ανασφάλεια και χρονικές πιέσεις, να ανταποκριθούν στη διετή τους δέσμευση να φοιτήσουν σε ένα περιβάλλον φιλικό και προστατευμένο, να χαρούν τις νέες γνώσεις, δεξιότητες και φιλίες, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους δημιουργικά και να αποκτήσουν το πολυπόθητο Απολυτήριο Γυμνασίου μετά την εφηβεία τους, χωρίς αγωνιώδεις εξετάσεις και ‘καημούς’.

Τιμήσαμε λοιπόν αυτούς αλλά και τους πρωτοετείς συμμαθητές τους, στην εκδήλωση που προετοιμάστηκε με μεράκι από τους καθηγητές και τους μαθητές μας.

 

Κατ’ αρχήν το 1ο μέρος της εκδήλωσης υλοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Έγινε παρουσίαση από μαθητές και καθηγητές, των εργασιών (projects) που εκπονήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς:

 

  • «Το δάσος ως παράγοντας διατήρησης της βιοποικιλότητας και αέναης προσφοράς στο οικοσύστημα» – Β1 τάξη Καρδίτσας
  • «Διατροφικές Συνήθειες» – Α τάξη Σοφάδων
  • «Διατροφή και Περιβάλλον» – Α1 τάξη Καρδίτσας
  • «Γνωρίζοντας την πόλη μου, την Καρδίτσα» – Β2 τάξη Καρδίτσας
  • «Γυρίζουμε Σελίδα» – Β τάξη Σοφάδων

 

Ακολούθησε, η Απονομή Απολυτηρίων Τίτλων του Σχολείου στους είκοσι οκτώ (28) ενήλικες αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2015-2016 και η τελετή στον εσωτερικό χώρο έκλεισε με προβολή video με τίτλο «Η χρονιά που πέρασε».

 

Στο 2ο μέρος, η εκδήλωση συνεχίστηκε στο προαύλιο του σχολείου, όπου είχαν στηθεί τραπεζοκαθίσματα, μεγαφωνική εγκατάσταση, ηχητικό σύστημα και φωτισμός.

Εκεί κατά σειρά παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση σε διασκευή της παλιάς ελληνικής ταινίας «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευόμενοι/ες: Botnari Natalia, Παπακάβουρας Παναγιώτης, Γατή Σοφία, Tusha Elona.

Μετά, έγινε παρουσίαση του χορού «χασάπικος» από τους εκπαιδευόμενους/ες: Botnari Natalia, Παπακάβουρας Παναγιώτης, Γατή Σοφία, Tusha Elona, Κραγιάννη Αννούλα, Μπολτσή Δήμητρα, Xafaki Albina, Μπάλα Αγλαΐα.

Τέλος, έκλεισε με μουσικό οδοιπορικό και χορός από DJ. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από έκθεση έργων, στα πλαίσια της αισθητικής αγωγής, των εκπαιδευομένων  της έδρας και του Παραρτήματος Σοφάδων. Επενδύθηκε μουσικά από τη χορωδία που την απαρτίζουν δέκα (10) εκπαιδευόμενοι/ες του ΣΔΕ Καρδίτσας με τα εξής τραγούδια: 1) Another brick in the wall (Pink Floyd) , 2) Τα μαθητικά τα χρόνια (Άννα Βίσση) 3) Άσπρα καράβια τα όνειρά μας (Καίτη Χωματά – Μιχάλης Βιολάρης ), 4) Ο πιο καλός ο μαθητής (Γιώργος Ζαμπέτας), 5) Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια (Γεράσιμος Ανδρεάτος) κ.ά.

Ενδιάμεσα προσφέρθηκε πλήρης μπουφές για τους καλεσμένους μας, εκπαιδευόμενους και καθηγητές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου. Στην ιστοσελίδα μας και στο http://youtube.com ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει εκτεταμένα στιγμιότυπα του βιντεοσκοπημένου υλικού της ημερίδας. Η μεταφορά των μαθητών μας και των συνοδών τους από τους Σοφάδες, ήταν ευγενική προσφορά του ΚΤΕΛ Καρδίτσας (χωρίς αμοιβή). Επίσης, ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις «Καραμήτρος», «Φίλια Γη» και «Αμπελώνας Εγγλέζος Λάμπρος» που προσέφεραν τα ποτά για τη γιορτή μας.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ σχολικού έτους 2015-2016

Είμαστε υπερήφανοι από τις δράσεις του σχολείου μας για φέτος.

Κατ’ αρχήν διοργανώσαμε σε συνεργασία με τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας εξετάσεις απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού, στις οποίες επέτυχαν 18 μαθητές/τριες. Ορισμένοι εγγράφηκαν στο σχολικό έτος 2015-2016, και οι υπόλοιποι θα αποτελέσουν μαθητικό δυναμικό για τις επόμενες χρονιές. Το μαθητικό δυναμικό μας ανέρχεται σε 103 μαθητές και μαθήτριες. Φιλοδοξούμε τη νέα σχολική χρονιά να αυξηθεί.

Πραγματοποιήσαμε μια σειρά βιωματικών δράσεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων για τους μαθητές και τους καθηγητές μας :

  • Μονοήμερες Εκδρομές εκτός νομού Καρδίτσας σε: Γιάννενα-Μέτσοβο, Δελφούς-Δίστομο, Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε ΚΠΕ Περτουλίου
  • Επισκέψεις εντός νομού Καρδίτσας: Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, Λαογραφικό Μουσείο, Κέντρο Υποστήριξης & Παροχής Συμβουλών για Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες “Θεοδωρίδειο Κέντρο – ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”, ΚΕΠ & βιβλιοθήκη Σοφάδων, Αρχαιολογικό Μουσείο, Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε ΚΠΕ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ και Μουσείο Καραϊσκάκη, ΤΕΙ Διατροφής – Διαιτολογίας Καρδίτσας, Εφημερίδα «Νέος Αγών», Ιππικό Κέντρο «Φιλόνεικος» και παρακολούθηση θεατρικής παράστασης στα πλαίσια του 32ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.
  • Διοργανώσαμε σεμινάρια και ενημερωτικές ημερίδες για τους μαθητές και αποφοίτους μας, σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως: Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Τρικάλων, Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, Κέντρο Υγείας Σοφάδων, επιστήμονες διατροφολόγους, ποδηλατικό όμιλο Καρδίτσας. Η θεματολογία αυτών των εκδηλώσεων ήταν πολυποίκιλη, όπως: Υγιεινή Διατροφή, Παχυσαρκία & Διατροφή, Ασθένειες – μεταφορά και αποθήκευση τροφίμων, Aλκοολ-Αλκοολισμός, Κάπνισμα & βλαβερές συνέπειες, ωφέλειες από χρήση του ποδηλάτου, συνέπειες από το πυρηνικό ατύχημα στο Chernobyl, Υλοποίηση εβδομάδας «Let’s Do It Greece», κ.λ.π.
  • Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Σάββατο 25/6 έντεκα (11) μαθήτριες/ές του σχολείου μας έδωσαν εξετάσεις πιστοποίησης στην Πληροφορική, στις οποίες επέτυχαν όλες/οι. Θερμά συγχαρητήρια σ’ αυτές/ούς και στην κα. Τραγούδα Αθανασία (υποδιευθύντρια του ΣΔΕ Καρδίτσας) που ήταν υπεύθυνη όλη την χρονιά για την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις.

Για όλες τις παραπάνω δράσεις που προαναφέρθηκαν, τα έξοδα καλύπτονται πλήρως από το σχολείο χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των μαθητών μας.

 

Το εκπαιδευτικό προσωπικό ανέρχεται σε 20 εκπαιδευτικούς (ωρομίσθιους και μόνιμους), με υψηλότατο επίπεδο σπουδών (μεταπτυχιακές σπουδές).

Απασχολήσαμε 4 συμβούλους Σταδιοδρομίας και Ψυχολόγους, οι οποίοι συμβουλεύουν καθημερινά και αντιμετωπίζουν τις αγωνίες, τα θέλω και μπορώ των μαθητών μας. Ο θεσμός του Συμβούλου, ένας πρωτοποριακός θεσμός, εφαρμόζεται στα ΣΔΕ και αποτελεί μια καινοτομία της εκπαίδευσης ενηλίκων.

 

Το ΣΔΕ είναι Δημόσιο Σχολείο που παρέχει στους απόφοιτους απολυτήριο τίτλο ισότιμο προς το απολυτήριο του Γυμνασίου και η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι Ελληνική γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσική-Τεχνολογία και Αισθητική Αγωγή.

Σκοπός του είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας.

Το πρόγραμμα σπουδών χαρακτηρίζεται από ευελιξία, προκειμένου να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των εκπαιδευομένων και να αναδειχθούν οι κλίσεις και οι δεξιότητές τους. Ο τρόπος διδασκαλίας βασίζεται στις αρχές εκπαίδευσης των ενηλίκων και η αξιολόγηση βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων και όχι σε γραπτές εξετάσεις.

 

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Το ΣΔΕ Καρδίτσας λειτουργεί στο νέο πλήρως εξοπλισμένο κτίριο. Έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να εξυπηρετεί όλες τις ομάδες πληθυσμού (πχ. ΑΜΕΑ). Διαθέτει 3 αίθουσες διδασκαλίας (από τις οποίες 2 έχουν διαμορφωθεί ταυτόχρονα σε εργαστήρια Πληροφορικής), 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση του Σπ. Λάππα για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα
Επόμενο άρθρο Δρυάδες 2016 - συμπόσιο τέχνης