Ειδήσεις

Η έκθεση: μ΄ ένα ποδήλατο … πετάω τώρα και στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας


Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) συμμετέχει στην 1η εβδομάδα ποδηλάτου που οργανώνει ο Δήμος Καρδίτσας. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών θα παρουσιαστεί στην πινακοθήκη η έκθεση μ΄ ένα ποδήλατο … πετάω, η οποία είναι καρπός πρωτοβουλίας και εκθεσιακής συνύπαρξης των μελών της εικαστικής ομάδας greekartists.info.

Το ποδήλατο και η χρήση του αποτελούν τον κεντρικό θεματικό πυρήνα της έκθεσης. Αγαπητό ζωγραφικό μοτίβο – μέσο μεταφοράς, παιχνιδιού, διασκέδασης και άθλησης. Πολύ συχνά πιστώνεται με νοσταλγία κι άλλοτε με την αχλή της σύγχρονης εναλλακτικής πρότασης. Παρελθόν και μέλλον. Γνώση και άποψη. Τέχνη και ζωή. Στην πόλη μας, την πόλη του ποδηλάτου, όλα αυτά θα συναντηθούν και θα συνυπάρξουν αρμονικά κι αβίαστα τον έναν σχεδόν μήνα (8. 4 – 7. 5. 2016) που η έκθεση αυτή θα φιλοξενηθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, δίνοντας την δυνατότητα στους φίλους της τέχνης, αλλά και στους φίλους του ποδηλάτου να την εξερευνήσουν.

Ο ομαδικός χαρακτήρας της έκθεσης προϋποθέτει κι εξασφαλίζει μία μεγάλη ποικιλία υλικών, τεχνικών, εκφραστικών διατυπώσεων και τεχνοτροπικών επιλογών. Οι καλλιτέχνες / καλλιτέχνιδες συχνά εκκινούν από την πραγματικότητα, τις μνήμες και τις βιωμένες εμπειρίες τους. Καταγράφουν εικόνες ή σκιαγραφούν τα ψυχολογικά αποτυπώματα αυτών. Άλλοτε μέσα από την τέχνη τους σχολιάζουν ή / και προσπαθούν να υπερβούν την γνώριμη καθημερινότητα και να ανατρέψουν τα πιεστικά της πλαίσια. Προτάσεις ονειρικής διαφυγής από μία τέχνη που εμπνέεται από την ζωή και που με την σειρά της επιστρέφει και προσπαθεί να παρέμβει κριτικά σε αυτήν.

Η εικαστική ομάδα greekartists.info αποτελείται από σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες / σύγχρονες ελληνίδες καλλιτέχνιδες που δημιούργησαν και διατηρούν τον διαδικτυακό τόπο: http://www.greekartists.info. Μέσα από αυτόν συντονίζουν την κοινή εκθεσιακή τους σύμπραξη, κρατώντας ταυτόχρονα έναν χαρακτήρα ανοιχτό σε καινούριες συμμετοχές. Συνεργασία, αυτενέργεια κι ομαδικός χαρακτήρας είναι οι βασικές αρχές και οι μοναδικοί περιορισμοί που δεσμεύουν κι ενώνουν τα μέλη της ομάδας.

Η έκθεση μ΄ ένα ποδήλατο … πετάω αποτέλεσε την πρώτη εκθεσιακή απόπειρα της ομάδας για να ακολουθήσουν μετά από αυτήν κι άλλες θεματικές εκθέσεις: παιχνίδια δίχως σύνορα, φύσεως ου-τοπία και το ελληνικό παιχνίδι στην τέχνη. Η έκθεση που τώρα κάνει στάση στην πόλη μας, πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα (2013) και κατόπιν ταξίδεψε σε πολλές πόλεις και πινακοθήκες της Ελλάδας.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αντώνης Αθανασίου, Αχιλλέας Αϊβάζογλου, Ρένα Ανούση – Ηλία, Κωνσταντίνος Βαλαής, Νέλλη Γιαχανατζή, Ράνια Γριμάλδη – Κορομηλά, Νίκος Δεσεκόπουλος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Γιάννης Κολιός, Γρηγόρης Κότσαρης, Μιχάλης Κότσαρης, Δήμητρα Κουμαντάκη, Μαρία Κτιστοπούλου, Λιάνα Μελισσαράτου, Σύνη Παπαγιάννη, Θόδωρος Παπαγιάννης, Μιμή (Δήμητρα) Πετροπούλου – Δημητράκη, Τάσος Ράλλης και Βαρβάρα Σταϊνχάουερ – Παπαστεφανάκη.

εγκαίνια: Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, 8:00μ.μ.

διάρκεια: 8. 4 – 7. 5. 2016

ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. – 1μ.μ. & 6μ.μ. – 9μ.μ.

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. – 2μ.μ.

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Προηγούμενο άρθρο Φορολογικό-Ασφαλιστικό: Αντίο «ανάπτυξη» - Γράφει ο Κ. Νούσιος
Επόμενο άρθρο Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο «Χρυσό Σκαραβαίο»