Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στο 3ο Λύκειο Καρδίτσας

03 Απριλίου 2019

Μια γόνιμη συνάντηση, εκπαιδευτικά αλλά και ευρύτερα πολιτιστικά, είχαν  τη  Δευτέρα  1 Απριλίου 2019 οι μαθητές  της  Α΄ Λυκείου και της  Γ΄ Λυκείου (η ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) του 3ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας. Για δύο διδακτικές ώρες συνομίλησαν και μοιράστηκαν απόψεις και προβληματισμούς με την ποιήτρια, δοκιμιογράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων και παραμυθιών κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία κυριολεκτικά τους μάγεψε με την ευαισθησία, την πηγαία ευγένεια και την καλλιέργειά της.

Η κ. Ηλιοπούλου, η οποία επισκέφτηκε την πόλη μας στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη με λογοτεχνική διάσταση στον χώρο του σχολείου μας. Η παρουσία της συναρτάται αναντίλεκτα με την απόπειρα να συνδεθεί το μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με μια πιο βιωματική και λιγότερο τετριμμένη προσέγγιση.

Έτσι, στον χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου, η αφόρμηση δόθηκε με την παρουσίαση σύντομου οπτικοακουστικού υλικού για τον Οδυσσέα Ελύτη, που αποτέλεσε το έναυσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου για τη ζωή και το ποιητικό έργο του νομπελίστα ποιητή. Διατηρώντας μια θαυμαστή ισορροπία μεταξύ  του ρόλου της κύριας ομιλήτριας αλλά και της ενεργά εμπλεκόμενης σε μια συζήτηση η κ. Ηλιοπούλου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών.

Ο θεματικός πυρήνας της συζήτησης ήταν η ποίηση του Ελύτη αλλά και γενικότερα το περιεχόμενο και η ουσία της ποιητικής γραφής. Στην πορεία του διαλόγου συζητήθηκαν τα βασικά γνωρίσματα της ποίησης του Ελύτη, η γλωσσοπλαστική του δυνατότητα και η προτεραιότητα που απέδιδε στη γλώσσα. Αναφέρθηκαν η σχέση της ποίησης με άλλες μορφές τέχνης, η ποιητική διάσταση του παραμυθιού, η δυσκολία πρόσληψης του αποκαλυπτικού ποιητικού λόγου από τον αναγνώστη.

Την πρωτοβουλία για την εξαιρετική αυτή συνάντηση είχε η Νότα Σκουρτανιώτη, φιλόλογος του σχολείου. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της ίδιας και της Γεωργίας Αποστολάκη, Καλλιόπης Ευαγγελίδου και Παναγιώτας Μπαϊράμη, επίσης φιλολόγων του 3ου ΓΕΛ.

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930EC