Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα και τα Κυκλαδικά ειδώλια

25 Ιουνίου 2019

Συνεχίστηκαν την Τρίτη  25 Ιουνίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» και «Παυσιλύπου», τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν πως περνούσαν το χρόνο τους και την  καθημερινότητά τους, οι συνομήλικοί τους στην Αρχαία Ελλάδα.

Διαβάσαμε το βιβλίο «Λέων και Μελίτη» της Μαρίνας Πλατή και της Ελένης Μάρκου, μια πολύ όμορφη έκδοση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μιλήσαμε για τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών στην Αρχαία Ελλάδα, ποιοι πήγαιναν τότε σχολείο, τα αγόρια ή τα κορίτσια, τι δραστηριότητες είχαν στον ελεύθερο χρόνο τους, με τι έπαιζαν και πως ήταν τα σπίτια που ζούσαν και οι πόλεις τους.

Τα παιδιά έγραψαν ένα κείμενο σύμφωνα με τον τρόπο γραφής των Αρχαίων Ελλήνων και κατασκεύασαν κοσμήματα από αλουμινόχαρτο και χάντρες.. Στη συνέχεια βγήκαμε έξω και παίξαμε παιχνίδια, όπως το κουτσό, το κρυφτό, η τυφλόμυγα, παιχνίδια που έπαιζαν και τα παιδιά της Αρχαίας Ελλάδας!!!.

Σε κομμάτια από κεραμίδια τα οποία μετατρέψαμε σε «όστρακα», ψηφίσαμε όλοι μικροί και μεγάλοι ποιο είναι το πιο ενοχλητικό έντομο του καλοκαιριού, ώστε να το «εξωστρακίσουμε»!!!  Το κουνούπι είναι αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο, μετά οι σφήκες, οι αράχνες και τελευταίες οι μύγες. Έτσι τα εξωστρακίσαμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα μας ξαναενοχλήσουν!!!

Τέλος φτιάξαμε και δύο όμορφες κουδουνίστρες με πλαστελίνη και πετραδάκια, στα πρότυπα της αρχαίας Πλαταγής!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» μεταφέρθηκε η μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης και  τα παιδιά έμαθαν για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό των Κυκλάδων, μέσα από τα πιστά αντίγραφα των λευκών, σχεδόν διάφανων ειδωλίων.

Γνώρισαν τα μέταλλα που υπάρχουν στη μουσειοσκευή, τα μάρμαρα της Πάρου. Ενώ διαβάσαμε το μύθο της γέννησης του Απόλλωνα στη Δήλο και δημιουργήσαμε σελιδοδείκτες – ειδώλια με κιμωλία!!!

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες: «Αγγελική Βαρελλά» – Τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα: Πως έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα; Τι παιχνίδια είχαν; Από πού τα προμηθεύονταν; Μέσα κι έξω από τη βιβλιοθήκη, αναβιώνουμε παιχνίδια μια άλλης εποχής!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» –  Η μόδα στην Αρχαία Ελλάδα: Πως ντύνονταν μικροί και μεγάλοι στην Αρχαία Ελλάδα; Είχαν τζιν; Φορούσαν μπουφάν το χειμώνα; Είχαν σταράκια και βανς; Υπήρχαν κουρεία και κομμωτήρια;

 Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Κυκλαδικά ειδώλια – Κυκλαδικός Πολιτισμός: Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό από το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης. Περιλαμβάνει οπτικοαουστικό και έντυπο υλικό, καθώς και αντίγραφα των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της Κυκλαδικής Συλλογής του Μουσείου, μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια.

Με αυτή τη μουσειοσκευή τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν, δηλαδή στην προϊστορία.  Τι ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, η καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι ασχολίες τους, πώς έφτιαχναν τα σκεύη τους,  τι είναι τα κυκλαδικά ειδώλια.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform

 

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα γίνουν στις Βιβλιοθήκες!!!

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Αύγουστος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031