- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών για τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Η Υπουργός και η κυβέρνηση μας «ρίχνει το γάντι» και προκαλεί σε «μονομαχία». Όχι μόνον τώρα, όχι χτες, αλλά εδώ και πολλούς μήνες. Με αφορμή την πανδημία, έχει αποφασίσει να εφαρμόσει όλα όσα είναι σχεδιασμένα – κάποια απ’ αυτά νομοθετημένα και από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) – στο συρτάρι του Υπουργείου. Σήμερα ρίχνονται όλα στο τραπέζι, γιατί το επιτρέπει η εκτίμηση της Υπουργού για την στάση του κλάδου.

Αυτή η κυβέρνηση, της αστυνομικής βίας και των χημικών απέναντι στις διαδηλώσεις, που απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να γίνουν οι «παιδονόμοι» των μαθητών, νομοθετεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ). Είναι το προοίμιο για την εφαρμογή του νέου συνδικαλιστικού νόμου που επιπλέον προβλέπει:

Γι’ αυτό, οι ηλεκτρονικές «εκλογές» δεν αφορούν μόνο στα Υ.Σ., αλλά «βλέπουν» κατευθείαν στα σωματεία και αποσκοπούν:

  1. Στη μετατροπή των συνδικάτων σε απονευρωμένα, γραφειοκρατικά όργανα, εργαλεία του κράτους και της κυβέρνησης.
  2. Στην ασφυκτική άσκηση ελέγχου και εποπτείας πάνω στους εργαζόμενους, με σκοπό την πλήρη υποταγή τους.
  3. Στην ακύρωση κάθε δυνατότητας λήψης συλλογικών αποφάσεων για κινητοποίηση και απεργία.

Ειδικότερα, σχετικά με το ΚΜΠΔ, θυμίζουμε ότι αποτελεί νομοθετικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος 4557/2018 με τίτλο «Πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και της χρηµατοδότησης της τροµοκρατίας – ενσωµάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ- και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, τα Διοικητικά Συμβούλια όλων ανεξαιρέτως των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποχρεούνται να καταγράψουν σε ειδική πλατφόρμα, που φέρει τον τίτλο «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» (ΚΜΠΔ), τα ατομικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, τηλέφωνα κ.λ.π.) των μελών των προεδρείων τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπενθυμίζει στα σωματεία πως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων αυτών είναι η 1η Νοέμβρη 2020. Έπειτα ακολουθεί … η ράβδος και το πρόστιμο των 10.000 € ενώ για όσους επιμένουν να μην «συμμορφώνονται» με τις κυβερνητικές εντολές, τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Πρόκειται για μια υβριστική και προκλητική ενέργεια απέναντι στην ιστορία των συλλογικών αγώνων, γιατί η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη αντιμετωπίζει τα συνδικάτα ως εν δυνάμει «εγκληματικές οργανώσεις», ως χώρους που γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή ως «οντότητες» που μπορεί και να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία! Εξομοιώνει τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων με τους ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου, τους κάθε λογής μαφιόζους.

Σ’ αυτή την εποχή, που η πανδημία εργαλειοποιείται για να εξαφανιστούν όσα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα έχουν απομείνει, η κυβέρνηση αξιοποιεί όλους τους αντισυνδικαλιστικούς νόμους που έφτιαξαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) και παράλληλα θωρακίζει το κράτος με ακραία αντιδημοκρατικά και κατασταλτικά μέτρα, για να τρομοκρατήσει τον «εχθρό λαό». Επιδιώκει να πνίξει και να φιμώσει κάθε μορφή αντίστασης και συλλογικής οργάνωσης των εργαζομένων. Θέλει τον καθένα μόνο του, φοβισμένο, ευάλωτο στην προπαγάνδα, παραδομένο στην ανημπόρια και την απογοήτευση.

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί, ξέρουμε καλά πως η συνείδηση και η αγωνιστική ανάταση σφυρηλατούνται στη συνέλευση, στην κινητοποίηση, στην αλληλεγγύη και την αυτοπεποίθηση που φέρνει η συλλογικότητα.

Το μέλλον μας δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει το εφιαλτικό οργουελικό σκηνικό που στήνεται και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας: