Ειδήσεις

Η παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια μετά την απόφαση ακύρωσης του ΣτΕ για τον Αχελώο


Η απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, έπειτα από σχετική προσφυγή του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας κυριάρχησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Στη νέα συνεδρίαση που αν και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας, είχε πολλές στιγμές έντασης. Πάντως, ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” και περιφερειακός σύμβουλος, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, για μία ακόμα φορά ήταν εύστοχος, ενωτικός και μεστός στην παρέμβασή του, καταθέτοντας με σαφήνεια τη θέση της παράταξης.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Αθανάσιος Ακρίβος ανέφερε στην παρέμβασή του: “Δυστυχώς εκεί που λέγαμε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο, τώρα πάμε κι άλλο πίσω και θα δούμε και αν ολοκληρωθεί. Είναι έργο ζωής και πνοής και οι Θεσσαλοί το περιμένουν 35 χρόνια πλέον.”
Ο αρχηγός της Θεσσαλίας Πράσινης Περιφέρειας υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό και ενεργειακό που αφορά  όλη τη Θεσσαλία και για το οποίο δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα των πολιτών.
Στη συνέχεια, ο κ. Ακρίβος στάθηκε και στους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν επισημαίνοντας ότι ο Θεσσαλικός κάμπος κινδυνεύει από ερημοποίηση. “Θα πούμε το νερό, νεράκι”, είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειακός Σύμβουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Επίσης, ο επικεφαλής της “πράσινης” παράταξης συμπλήρωσε ότι το έργο θα συμβάλει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και στην απολιγνιτοποίηση και δήλωσε ότι πρέπει τα έργα να γίνουν και μάλιστα γρήγορα γιατί θα απομακρυνθεί και ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. “Μην ξεχνάμε τι έγινε πριν λίγο καιρό στην Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές”, θύμισε ο κ. Ακρίβος.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο αρχηγός της παράταξης Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” κάλεσε το Σώμα να είναι ενωμένο σε αυτό το κρίσιμο θέμα και είπε χαρακτηριστικά: “Όλοι μαζί ενωμένοι μπορεί να τα καταφέρουμε. Είμαστε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης του έργου, με την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων.”
Αξίζει να θυμίσουμε πρόκειται για την έβδομη ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.
Στην τελευταία απόφασή του το ΣτΕ, δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, θεωρεί ότι η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς δεν επανεξετάστηκε ώστε να είναι συμβατή με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών τον Δεκέμβριο του 2017 και του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας τον Οκτώβριο του 2019.


Τέλος, να σημειώσουμε ότι όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστού, η Περιφέρεια να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τόσο στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας όσο και στον Αχελώο και παράλληλα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη δημιουργία μικρότερων φραγμάτων σε Σκοπιά – Παλαιοδερλί, Πύλη, Μουζάκι και Νεοχωρίτη προκειμένου να αμβλυνθεί το υδατικό πρόβλημα.

 

Προηγούμενο άρθρο Τεχνολογίες και Διαχείριση Θερμοκηπίων και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών
Επόμενο άρθρο Ν. Καρδούλας: Κάτω από 200 οι διασωληνωμένοι ασθενείς covid-19 στις 14 Δεκεμβρίου