Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και ευθύνη του κράτους


Tags |

Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ευκαιρία, ούτε λύση ανάγκης για τους γονείς ώστε να μπορούν να εργαστούν, ούτε ένα ζεστό μέρος και ένα πιάτο φαί για τα παιδιά των οικογενειών που έχουν φτάσει σε εξαθλίωση από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της ΕΕ και κυβερνήσεων.

Για το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας μέλος της  Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και ευθύνη του κράτους και ως τέτοιο το διεκδικούμε.

Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ποιά είναι η κατάσταση όμως στο νομό μας;

Α) Στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με τίτλο: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, για την φετινή χρονιά 2017-2018: 

1.ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: 1678 (2016: 1345 αύξηση 24,5%)

  1. Από τα 1678 παιδιά:

-ΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ: 1189 -70,83% -ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ: 489 29,17%!

3.Απο τα 1189 ωφελούμενα:

– 1057 είναι στον δήμο Καρδίτσας -131 στην περιφέρεια:

ΜΟΥΖΑΚΙ: 89-ΣΟΦΑΔΕΣ(& Ν ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ): 16 -ΠΑΛΑΜΑΣ: 26

4.ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ:

Α)ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΑΚΕΛΛΟ (δηλαδή δεν υπήρχαν θέσεις ενώ είχαν όλα τα δικαιολογητικά) 354.

Απ’ αυτούς:- 323 στο δήμο Καρδίτσας-31 στην περιφέρεια:

ΜΟΥΖΑΚΙ: 18-ΣΟΦΑΔΕΣ: 8-ΠΑΛΑΜΑΣ: 5

Β)ΜΕ ΕΛΛΙΠΗ ΦΑΚΕΛΛΟ: 135

Απ’ αυτούς:101 στο δήμο Καρδίτσας-31 στην περιφέρεια:

ΜΟΥΖΑΚΙ:24 (ΚΔΑΠ)-ΣΟΦΑΔΕΣ: 6 (παιδικοί)-ΠΑΛΑΜΑΣ: 1 (παιδικοί)

5.ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ:

ΕΙΣΟΔΗΜΑ: 42

Η υπέρβαση είναι πολύ μικρή και το ποσό αφορά οικογένεια με πολύ μικρό εισόδημα  π.χ. 32.000 χιλ. (27.000 το ανώτερο επιτρεπτό).Οι οικογένειες  μπορεί την περσινή χρονιά να είχαν εισόδημα πάνω από το προβλεπόμενο αλλά φέτος μπορεί ένας ή και οι δυο γονείς να είναι άνεργοι χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα!!

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: 28

Δεν υπήρχε βεβαίωση εργοδότη ή ήταν ελλιπής. Αυτό δείχνει ευέλικτες μορφές εργασίας ή μαύρη εργασία, που δυστυχώς κυριαρχούν και στο νομό μας κύρια τις νέες ηλικίες.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ: 17

Δεν υπήρχε βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή ήταν ελλιπή τα στοιχεία. Αυτό αφορά κύρια ΟΓΑ και ΟΑΕΕ που έχουν απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές και δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ: Διάφοροι λόγοι με κύριο φορολογική ενημερότητα, οικογενειακή κατάσταση κ.λ.π.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι και στο νομό μας εκατοντάδες νέα ζευγάρια περνάνε ολόκληρο Γολγοθά μετά την αίτηση τους στο πρόγραμμα. Χρειάζεται να περάσουν από τη Σκύλλα των απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για τη συμμετοχή και τη Χάρυβδη της μοριοδότησης για να καταφέρουν να πάρουν μία από τις περιορισμένες θέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. Και αφού  καταφέρουν να συμπεριληφθούν στους “ωφελούμενους” με το κουπόνι (voucher) στο χέρι πρέπει να βγουν “στο κυνήγι” για να βρουν μια διαθέσιμη θέση σε κάποιο παιδικό  σταθμό.

Οσο για τους υπόλοιπους απομένουν δύο λύσεις : Είτε να βρουν μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, καταβάλλοντας τροφεία που ολοένα και αυξάνονται είτε να  καταλήξουν να ακριβοπληρώσουν έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Β)ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:

Όπως ανακοινώθηκε ικανοποιήθηκαν  όλες οι αιτήσεις που πληρούσαν τις προϋποθέσεις (338 παιδιά).

Τα προβλήματα όμως είναι οξύτατα:

1.Παραμένει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα των τροφείων που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς σε εποχές σκληρής λιτότητας, ανεργίας, μειώσεων μισθών.Θυμίζουμε ότι τα τροφεία είναι τα παρακάτω:

Με εισόδημα:

0-6000 χιλ. 0ε

6001χιλ.-12.000 χιλ.- 15ε

12001χιλ.-16.000χιλ. -20ε

16001-20.000χιλ.- 30ε

20001-25000χιλ. -40ε

25001-30000χιλ. -50ε

30001 και άνω -60ε

  1. Το προσωπικό δεν επαρκεί, για την φετινή περίοδο υπηρετούν 39 εργαζόμενοι (22/8/2017). Απ’ αυτούς 11 νηπιαγωγοί, 7 βρεφονηπιακόμοι

4 βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι, 1 κοινωνική λειτουργός! 1 γραφίστας ΔΕ!! 7μάγειροι και 8 καθαρίστριες.

Δεν διευκρινίζεται στα στοιχεία που δόθηκαν με τι σχέση εργασίας υπηρετεί το δοσμένο προσωπικό.

Είναι αυταπόδεικτο ότι το προσωπικό είτε το παιδαγωγικό, είτε το βοηθητικό δεν επαρκεί κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση στην αναλογία νηπίου και παιδαγωγού.

Τι  κάνει η δημοτική αρχή της Καρδίτσας για να λύσει το πρόβλημα;

-Όπως ο ίδιος ο δήμαρχος ανακοίνωσε «περιμένει τα 8μηνα για να καλύψουν τα κενά!!! 

Μετά την λήξη των συμβάσεων τι θα γίνει;

-Θα στηρίζουν την λειτουργία των παιδικών σταθμών νέες κοπέλες από δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ δηλαδή βοηθοί που κάνουν πρακτική άσκηση; 

-Θα μπαινοβγαίνουν παιδαγωγοί μέσα στα παιδιά με την λήξη των συμβάσεων κάθε 8 μηνο ή  την λήξη της πρακτικής άσκησης;

-Μετά την λήξη της  8μηνης σύμβασης τι θα γίνει με το προσωπικό των σταθμών μέχρι το τέλος της χρονιάς;

ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ;

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, θεωρούν ότι για όλα αυτά ευθύνη έχουν:

Οι Κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση που αντιμετωπίζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν «υπηρεσίες φύλαξης» και μάλιστα ακριβοπληρωμένες από τους γονείς.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες καιΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Απαιτούμε :

– Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχε σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.

– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

– Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

– Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.                                                                                     

-Άμεσα να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει με μόνιμο προσωπικό ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ (πρώην  εργατικής εστίας) στην Καρδίτσα   δυναμικότητας 100 βρεφών και νηπίων.

 Η ενημέρωση που υπάρχειαπό την αρμόδια διεύθυνση του ΟΑΕΔ κεντρικά, είναι ότι προσπαθούν να λειτουργήσει από το Νοέμβρη με προσωπικό που θα προσληφθεί με πανθεσσαλική προκήρυξη με 11μηνες συμβάσεις!

Για σένα νέα μητέρα της Καρδίτσας

Υπάρχει ο Σύλλογος   Γυναικών Καρδίτσας (μέλος της ΟΓΕ), που παλεύει διαχρονικά για το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή  

Παλεύουμε για  μια δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα

Ελα να μας γνωρίσεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις και ν’ αγωνισθούμε μαζί !

Επικοινώνησε μαζί μας στο

EMAIL ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: sg.karditsas@gmail.com