Ειδήσεις

Ιστορίες μιας Aνάσας και Στοχασμοί για την Αφήγηση


Το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης(ΠΟΦΑ), αναγνωρίζοντας τη διαχρονική σημασία και τον ουσιαστικό ρόλο της αφήγησης στην ζωή του ανθρώπου, πραγματοποιούν μια δράση με σύντομες αφηγήσεις από καταξιωμένους/ες αφηγητές/τριες της χώρας μας, καθώς και με απόψεις τους για τις τεχνικές της αφήγησης. Το Φεστιβάλ αφήγησης έχει καθιερωθεί από το 2003 ενώ πραγματοποιείται ανά διετία με πλούσιο πρόγραμμα καθώς απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Φέτος το Φεστιβάλ Αφήγησης είχε καθοριστεί να πραγματοποιηθεί στη Λίμνη Πλαστήρα με τη συνεργασία του δήμου της περιοχής. Η δυσκολία τηςΠανδημίας του κορονοϊούακύρωσε την προγραμματισμένη δράση.

Η συντονίστρια της δράσης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού καθηγήτρια του Παν. Θεσσαλίας σημειώνει  χαρακτηριστικά για τη δράση αυτή.

«Η αφήγηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χαρακτηρίζει διαχρονικά τον άνθρωπο ως δραστηριότητα. Η εναρκτήρια και πρώτη στη χώρα μας εκ μέρους μας προσπάθειας ανάδειξής της με φεστιβαλικό χαρακτήρα, αλλά και με επιστημονικές ανακοινώσεις και αφηγήσεις από σύγχρονους αφηγητές και εναπομείναντες παραμυθάδες, έχει αγκαλιαστεί πανελλαδικά από το κοινό και αυτός είναι ο λόγος που για 17 τώρα χρόνια συνεχίζουμε να επενδύουμε και να προσπαθούμε να αναδείξουμε τη σημασία και τον ουσιαστικό ρόλο της στην ζωή του ανθρώπου. Προκειμένου να κρατήσουμε ζεστή αυτήν αγάπη και το ενδιαφέρον του κοινού για τις αφηγήσεις προχωρήσαμε αυτό το καλοκαίρι σε μια διαδικτυακή δράση  για την αφήγηση” .

Η “δράση για την αφήγηση” έχει δυο άξονες. Η μια περιλαμβάνει σύντομες αφηγήσεις από καταξιωμένους/ες αφηγητές/τριες της χώρας μας, καθώς και απόψεις τους για τις τεχνικές της αφήγησης”.

Στο δεύτερο σκέλος της δράσης συμμετέχουν ειδικοί/επιστήμονες από άλλα γνωστικά πεδία που καταθέτουν τον δικό τους στοχασμό για τη σχέση της αφήγησης με το πεδίο που “υπηρετούν”. Ανάμεσα στα ονόματα αφηγητών και ηθοποιών που συμμετέχουν σημειώνονται οι: ΛίληΛαμπρέλη, Φίλια Δενδρινού, Νίκη Κάπαρη, Αγνή Στρουμπούλη, Ανθή Θάνου, Δημήτρης Μάλλης, Κλεάρχου Κατερίνα, Κώνστα Τζωρτζίνα, Δημήτρης Προύσαλης. Από άλλα πεδία: Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Λουκάς Ζαχείλας, Ελένη Ανδρέου, καθηγητές παν. Θεσσαλίας, Κώστας Λασκαράτος, δημοσιογράφος, Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Αντώνης Σκιαθάς, ποιητής, Δημήτρης Δακτυλάς, σκηνοθέτης/ηθοποιός, κ.α.

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες, τα βίντεο ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα και προσφέρεται δωρεάν στο κανάλι youtube του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συγχαρητήρια του Δημάρχου Μουζακίου για τη διάκριση του Γυμνασίου Λυκειακές τάξεις Μαγούλας
Επόμενο άρθρο Οικοδόμοι Καρδίτσας: Όλοι στο συλλαλητήριο της 11ης Ιουνίου