Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Βραδυφλεγής βόμβα το δημογραφικό για το οικονομικό και κοινωνικό οικοδόμημα


Ως βραδυφλεγή βόμβα στο οικονομικό και κοινωνικό οικοδόμημα χαρακτήρισε την γήρανση του πληθυσμού ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας, στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος της αντίστοιχης Επιτροπής της κοινοβουλευτικής περιόδου 1990 – 1993, ο κ. Κώστας Τσιάρας υποστήριξε ότι «25 σχεδόν χρόνια μετά, το δημογραφικό πρόβλημα παραμένει σύγχρονο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Στην τοποθέτησή του ο γαλάζιος Γραμματέας επικαλέστηκε την μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2015 σύμφωνα με την οποία «στην Ελλάδα,το 2060 θα υπάρχουν 3 άτομαπαραγωγικής ηλικίας (15 έως 64 ετών), για κάθε άτομο  ηλικίας άνω των 65, ενώ σήμερα η αντίστοιχη αναλογία είναι 3 προς 2»

«Το 2013 οι συνολικές δαπάνες που σχετίζονται με την γήρανση του πληθυσμού ανήλθαν στο 28,5% του ΑΕΠ» υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας καιπροειδοποίησε για τις εξελίξεις στο δημογραφικό από την έξαρση του φαινομένου του braindrain (μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό).

«Είναι προφανές, ότι η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μία κατακλυσμιαία μεταβολή της διάρθρωσης του παραγωγικού δυναμικού της κοινωνίας μας, σημείωσε ο κ. Τσιάρας και υπενθύμισε τις προτάσεις του Γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, ώστε να ανακοπείο φαύλος κύκλος, τον οποίο συνθέτουν η ύφεση και η υπογεννητικότητα.

Προηγούμενο άρθρο Οι Περιφέρειες εκπέμπουν SOS, το κεντρικό κράτος δεν είναι συνεπές
Επόμενο άρθρο Εγκαίνια του νέου καταστήματος ΄΄Το Μοναστηριακόν΄΄