Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας : Το ζωτικό ψεύδος


Ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας Ερρίκος Ίψεν εφηύρε τον όρο «ζωτικό ψεύδος», για την έμφυτη ανάγκη ορισμένων ανθρώπων να ζουν με ψέματα και μέσα σε ψέματα, μεγάλα ή μικρά, ώστε να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες μιας συνήθους οδυνηρής πραγματικότητας. Κάθε είδους ιδεοληψία, θρησκοληψία και φανατισμός έχουν την έδρα τους σε ένα ζωτικό ψεύδος. Κάθε ζωτικό ψεύδος απαιτεί ιστορίες συγκάλυψης που αποκρύπτουν την απλή αλήθεια.

Η κατάσταση στη χώραπαραμένει σε τεντωμένοσχοινί. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργόςασφυκτιούν από την πίεση, που δέχονται στο εσωτερικό,αλλά και στο εξωτερικόμέτωπο. Εντός της χώρας η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έκπληκτη και σχεδόν αμήχανη την κοινωνική αναταραχή, που δημιουργούν τα αντιδημοφιλήνομοσχέδια του αριστερούμνημονίου και η οικονομικήασφυξία. Στο εξωτερικό η κυβέρνησηπλημμελώςπροετοιμασμένη,αφού δεν έχει καμία λογική και εφαρμόσιμη δική της αντιπρόταση,απέναντι στις πιέσεις των δανειστών, τα δίνει όλα προσπαθώντας να ολοκληρώσει την αξιολόγησηγρήγορα. Την ίδιαστιγμήπροκαλείρωγμές στο καθεστώς της εθνικής μας κυριαρχίας,αδυνατώντας να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μεταναστευτικού– προσφυγικού και αυτή η αδυναμία της ενισχύει τον γεωστρατηγικόρόλογειτονικώνχωρών, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Απέναντι σε όλα αυτά οι κυβερνητικοίπαράγοντες προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα, πετούν τη μπάλα στην εξέδρα. Δημιουργώντας τα αναγκαίαζωτικάτους ψευδή, συγκαλύπτουν την πραγματικότητα, συκοφαντούν  τις κοινωνικέςδιαμαρτυρίες, κηρύσσουν «ανένδοτο» στους έχοντες των 15.000 – 20.000€, στην διαπλοκή των μέσωνενημέρωσης και μοιράζουν τα ψίχουλα ενός παράλληλουπρογράμματος, που σκεπάζει το βόλεμα των ημετέρων. Απαιτούν για όλα αυτά την ανοχή, αν όχι την ευγνωμοσύνη, μιας καθημαγμένης και εξαπατημένηςκοινωνίας, στην οποίαστέλνουν τον βαρύλογαριασμό μιας δήθενδιαπραγμάτευσης, που απέτυχε.

Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α./ΑΝ.ΕΛ.μετά από ένα χρόνο αρνείται να βρει βηματισμό καισυνεχίζει να κλείνει τα μάτια μπροστά στα τεράστια προβλήματα, που δημιούργησε. Και με τα αλλεπάλληλα λάθη που διαπράττει, καθιστάαδύνατη την διαχείρισή τους. Παραμένει χαμένη, εγκλωβισμένη στις αυταπάτες που καλλιεργεί για να συγκρατεί την κοινοβουλευτική της και μόνο πλειοψηφία. Γιατί στην κοινωνία έχει καταστεί ισχνή μειοψηφία από καιρό. Χωρίς ίχνος πολιτικής ηθικής κατασκευάζει εχθρούς και απροσχημάτισταψεύδεται προς την κοινωνία, πως την κατατρέχουν. Εάν αυτή η διχαστική πολιτική πρακτική συνεχιστεί, τότε «καήκαμε» όπως αναφώνησε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομίας, κ. Τσακαλώτος.

Επιτέλους ας συνέλθουν. Ας σοβαρευτούν. Και ας αναλάβουν τις συνταγματικές τους ευθύνες να διαμορφώσουν συνθήκες εθνικής συνεννόησης και κοινωνικής ειρήνης. Γιατί, όπως είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν «δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πολύ καιρό». Γιατί, μετά, τα ψέματαγίνονταιθηλιά και σε πνίγουν.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σταθερά αντίθετος στην εκτροπή Αχελώου ο Σκουρλέτης
Επόμενο άρθρο Μ. Χαρακόπουλος : Στις καλένδες ο Αχελώος;