Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Βόμβα στα ανεδαφικά πλεονάσματα Τσακαλώτου τα νομοθετήματα Σκουρλέτη-Σπίρτζη


Τα εξαντλητικά πλεονάσματα για μια πενταετία που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση στο Eurogroup της Μάλτας, μπορεί να αποδειχθούν μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια ολόκληρης της οικονομίας. Η διεύρυνση της λιτότητας, την οποία επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μπορεί να επέτρεψε το 2016 την καταγραφή πρωτογενούς αποτελέσματος μεγαλύτερο από εκείνο που είχε συμφωνηθεί στο επίπεδο του 3ου Μνημονίου.Αλλά από την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτεται ότι τα ασταθή αυτά πλεονάσματα δεν είναι διατηρήσιμα σε βάθος χρόνου.Η επανάληψη, επομένως, τέτοιων επιδόσεων, θα απαιτήσει νέους φόρους και νέες περικοπές δαπανών στο άμεσο μέλλον.

Κυρίως δύο λόγοι καθιστούν αβέβαιη την επίτευξη αντίστοιχων στόχων για τα επόμενα έτη: Πρώτον, γιατί ο σχεδιασμός είσπραξης φόρων σε μια ήδη εξαντλημένη φοροδοτικά οικονομία είναι αμφίβολος. Δεύτερον, γιατί οι προγραμματισμένες δημόσιες δαπάνες που νομοθετεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είναι πλήρως ανελαστικές, διευρύνοντας την απόσταση μεταξύ εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Το νομοθέτημα του κ. Σκουρλέτη για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και η αναβίωση του κρατισμού που επιχειρεί ο κ Σπίρτζης με την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, αποτελούν τυπικάπαραδείγματα αυτής της ασυνάρτητης και παρωχημένης πολιτικής. Μιας πολιτικής που αποκαλύπτει πωςμε τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, η συγκυβέρνηση πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται ολόκληρη η παραγωγική μας οικονομία.Τέτοια νομοθετήματα, όσο και αν ικανοποιούν πρόσκαιρα την εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν, θα απαιτήσουν βραχυπρόθεσμα νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Επιβαρύνσεις που θα αφαιρέσουνεπιπλέον πόρους από την ιδιωτική οικονομία, καταρρακώνοντας ακόμα περισσότερο την κατανάλωση και την αποταμίευση, η οποία -ειδικά στο καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων και ασφυξίας του τραπεζικού συστήματος που επέβαλε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2015- παραμένει η μόνη πηγή χρηματοδότησης των νέων παραγωγικών επενδύσεων, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Αυτή την ατελέσφορη πολιτική του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, άλλωστε, επιβεβαιώνουν κυρίως δύο δείκτες της ελληνικής οικονομίας: Η ταυτόχρονη διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το Κράτος και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο χρεοστάσιο. Ένα χρεοστάσιο, στο οποίο οι πάντες χρωστούν στους πάντες και κανείς δεν πληρώνει κανέναν.

Δεν θα μετέλθω τα αλήστου πολιτικής μνήμης ρητορικά σχήματα για την ανάγκη κατάργησης όλων των αναχρονιστικών νομοθετημάτων του ΣΥΡΙΖΑ «με ένα νόμο και ένα άρθρο». Αλλά δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, ότι αυτή η πολιτική που δημιουργεί νέες ανελαστικές δαπάνες οδηγεί την οικονομία μας κατευθείαν στα βράχια και υποδαυλίζει την ικανότητα της χώρας να πετύχει διατηρήσιμα και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η μόνη διέξοδος αναστροφής της καθοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, είναι τοπρόγραμμαπαράλληλης μείωσης των φορολογικών συντελεστών με ισόποση μείωση των δημοσίων δαπανών, που έχει ήδη καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα Σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικών, οι οποίες επιχειρούν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις,ικανές να μετατοπίσουν αμφότερα τα σκέλη της δημοσιονομικής πολιτικής σε ένα φιλικότερο προς την ανάπτυξη μίγμα: Αφενός με την ανακατανομή της δημόσιας κατανάλωσης και της επένδυσης προς εκείνες τις κατηγορίες που επιφέρουν σταθεράκαι μόνιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Και αφετέρου στο σκέλος των εσόδων, με την αναδιάρθρωση των συντελεστών του φορολογικού μας συστήματος, την πλήρη αποπολιτικοποίηση καιενδυνάμωση της φορολογικής διοίκησης,και βεβαίως,την αποτελεσματικότερη  αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

 

Του Κώστα Τσιάρα, Βουλευτή Καρδίτσας και Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας Βασίλισσας
Επόμενο άρθρο Εξιχνίαση κλοπής – σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 34χρονου