Ειδήσεις

Λαϊκή Αντίσταση: Όχι στην τουρκική εισβολή στη Συρία


Καταγγέλλουμε τη νέα δολοφονική στρατιωτική εισβολή του κράτους της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, που έχει στόχο την κατάληψη μέρους του εδάφους της Συρίας και τη δημιουργία μιας λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας», απ’ όπου θα εκδιωχθούν οι Κούρδοι και θα επιδιωχθεί η εγκατάσταση Σύρων προσφύγων

Η στρατιωτική εισβολή έρχεται να προσθέσει κι άλλο αίμα λαών, στο βωμό των αντιδραστικών σχεδίων της Τουρκίας. Έρχεται να σφαγιάσει ξανά τον ηρωικό κουρδικό και το συριακό λαό. Έρχεται ν’ αυξήσει σοβαρά την επικινδυνότητα της πολεμικής ανάφλεξης σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με την εμπλοκή και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών ανταγωνιστικών δυνάμεων. Έρχεται τέλος να προσθέσει νέες καραβιές ξεριζωμένων λαών και προσφύγων.

Η εισβολή αυτή έγινε με τη στήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που προσπαθεί ν’ απαντήσει στην προσπάθεια του ρώσικου ιμπεριαλισμού να βάλει σφήνες στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Αξιοποίησε δε τις αντιδραστικές φιλοδοξίες της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των γειτονικών λαών, προσβλέποντας ταυτόχρονα και στην προώθηση των αμερικάνικων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στη Συρία, απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Από την άλλη πλευρά και ο ρώσικος ιμπεριαλισμός έδειξε ανοχή απέναντι στη στρατιωτική εισβολή επιχειρώντας και αυτός για τους δικούς του σχεδιασμούς να κρατήσει τη σχέση που έχει διαμορφώσει με την κυβέρνηση Ερντογάν και τη ρωγμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέναντι στην τουρκική εισβολή είναι αυτή που οδήγησε τον ΟΗΕ να μην πάρει καμία απόφαση.

Άμεσο θύμα της εισβολής είναι ο Κούρδικος λαός, του οποίου η ηγεσία επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια μια εγκληματική υποταγή στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και βάσισε την πολιτική της στη δήθεν «στήριξη» και «φιλία» του, κι απ’ τον οποίο σήμερα «αδειάστηκε», με «κόστος» πολύ αίμα. Για πολλοστή φορά στην ιστορία αποδεικνύεται πόσο εγκληματικές συνέπειες έχει για τους λαούς η λογική και πρακτική της «στήριξης σε προστάτες».

Η κυβέρνηση της ΝΔ -όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ- έχει μετατρέψει, εκτός των άλλων, τη χώρα μας, σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εκθέτοντας σε κίνδυνο το λαό μας και τους άλλους λαούς, μιας καθ΄ όλα εύφλεκτης περιοχής (Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειος, Βαλκάνια). Η πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας, βάθυνε παραπέρα την εξέλιξη αυτή.

Μπαίνει επιτακτικά στο λαό μας το ζωτικό καθήκον της ανάπτυξης ενός ισχυρού, μαζικού αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για να φύγουν από τη χώρα μας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Βασεις και ΕΕ. Μπαίνει το καθήκον σ’ όλους τους λαούς της περιοχής να οικοδομήσουν Μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τον εθνικισμό, ενάντια στα σχέδια των αντιδραστικών και εξαρτημένων αστικών τάξεων των χωρών τους.

Προηγούμενο άρθρο Εποικοδομητική συνάντηση του Κ. Νούσιου με τη Διοίκηση της Αναγέννησης
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ατόμου για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα